Ну дуже темні конячки

07.12.2005

      Позавчора у Санкт-Петербурзі стартував 17-й чемпіонат світу серед жіночих команд. На першій стадії 24 збірні розбито на чотири групи — по шість у кожній. У групі D суперницями наших дівчат стали збірні Камеруну, Румунії, Аргентини, Франції та Македонії. До наступного групового раунду вийдуть по три найкращі колективи з кожного секстету. Згідно з турнірною сіткою, тріо з нашої групи вийде на представників групи С, де грають збірні Данії, Німеччини, Австрії, Польщі, Бразилії та Кот д'Івуар.

      Підопічним Леоніда Ратнера випало починати матчем із темною конячкою чемпіонату — збірною Камеруну. Про цих африканок було відомо дуже мало, тому бронзові призерки Афін-2004 зробили своєрідну послугу іншим «компаньйонам» по групі, відкривши очі на темношкірий колектив. Напередодні наш тренер зауважував, що на Чорному континенті інколи з`являються яскраві самородки, але довго в спорті не затримуються, переходячи до більш традиційної справи жінок своїх країн — народження з півдюжини дітей.

      Зрештою, камерунки виявилися командою посереднього рівня з одним лідером — Мартою Вірджинією Еке Бессоно, яка спромоглася повторити кращий показник матчу за результативністю, показаний нашою Оленою Резнір, — 10 голів. Щоправда, темненька бомбардирка з гри закинула... аж один м'яч, решта — її доробок із лінії семиметрових штрафних кидків (при цьому вона не схибила жодного разу). Лише першi чотири хвилини африканки спромоглися відповідати випадом на випад (2:2), після чого «синьо-жовті» пішли у відрив завдяки точним кидкам Олени Яценко (тричі), Наталії Ляпіної, Анастасії Подпалової-Бородіної та Марини Вергелюк— 8:2.

      Надалі актуальним було лише питання, з якою різницею переможуть наші дівчата. Bперше гандикап у 11 м'ячів, який і було зафіксовано після фінального свистка, встановила на 44-й хвилині Резнір. А перед цим видала серію з трьох влучних кидків наймолодший гравець нашої команди — Регіна Шимкуте. До речі, щодо неї напередодні були певні побоювання. Адже ще в Києві  гандболістка львівської «Галичанки» підхопила гостре респіраторно-вірусне захворювання. Утім після триденного стаціонару завдяки старанням лікаря збірної Станіслава Прокоповича Регіна швидко відновилася й блискуче дебютувала на чемпіонаті світу. На її рахунку — 5 м'ячів.

      Учора наша команда грала зі збірною Македонії, яка напередодні не втримала перевагу першого тайму і поступилася чинним чемпіонкам світу — француженкам.

      А ще варто звернути увагу на один із «космічних» результатів першого дня турніру: Угорщина «винесла» австралійок — 57:9. Це все одно, що на футбольному «мундіалі» переграти суперника з рахунком приблизно 15:1.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу

серед жінок

(Санкт-Петербург, Росія).

Перший груповий раунд. 1-й тур

Група D

      Україна — Камерун — 34:23 (18:10)

Україна: Ворожцова, Макаренко; Яценко (5), Вергелюк (2), Шуцька (1), Ляпіна (3), Сюкало, Радченко (4), Шибанова, Подпалова-Бородіна (1), Резнір (10), Сакада (2), Шимкуте (5), Шинкаренко (1).

Румунія — Аргентина — 31:15

Франція — Македонія — 25:22

Група А: Росія — Уругвай — 43:16, Голландія — Хорватія — 29:27, Японія — Китай — 27:23.

Група В: Угорщина — Австралія — 57:9, Словенія — Півд. Корея — 42:35, Норвегія — Ангола — 36:30.

Група С: Данія — Бразилія — 31:22, Польща — Німеччина — 21:33, Австрія — Кот д'Івуар — 32:21.