Шукай більшість узимку

07.12.2005

      Майже чверть українських виборців збираються голосувати на наступних виборах за Партію регіонів. Її листопадовий рейтинг — 22,8%. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». Далі в рейтингу розташувався блок «Наша Україна» із 12,7%. Не набагато відстає Блок Юлії Тимошенко з 12%.

      Окрім трійки лідерів, парламентський бар'єр сьогодні здолали б Компартія (4,9%), соціалісти (4,8%) та Народний блок Володимира Литвина (4,7%).
З-поміж інших партій впритул до 3-відсоткового бар'єру наблизилася Наталія Вітренко зі своїми прогресивними соціалістами — у неї 2,3%. Решті партій доведеться добре попрацювати в процесі агітації, аби потрапити до Верховної Ради.

      12,3% опитаних ще не визначилися, за кого голосувати, а 14,8% взагалі не мають бажання йти на дільниці.

      Результати перегонів, як відомо, підбиваються за підсумками тієї кількості виборців, які скористалися бюлетенями. І, якщо перераховувати дані опитування з урахуванням (точніше, відрахуванням) «байдужих», то відсотки партій і блоків трохи зростуть. Так, у «регіоналів» буде 27,8%, у «Нашої України» — 15,7%, у БЮТ — 14,7%, у КПУ — 6,1%, у СПУ — 5,9%, у Блоку Литвина — 5,5%.

      Підемо трішки далі й переконвертуємо ці відсотки у депутатські мандати. Вийде така картина. Партія регіонів матиме приблизно 165 «багнетів», Блок Ющенка — 93, БЮТ — 88, КПУ — 36, СПУ — 35, НБВЛ — 33. Ключовий висновок цієї арифметики — в парламенті не буде однорідної більшості. Припустимо, комусь захочеться отримати «контрольний пакет акцій» помаранчевого кольору. Блоки Ющенка та Тимошенко в сумі отримують 181 крісло. А для того, щоб сформувати більшість, слід буде знайти іще щонайменше 45 мандатів. Найімовірніше, підтримку будуть шукати у Литвина та Мороза, які наразі мають у сумі 68 голосів.

      Щодо Януковича, то йому до своїх «відбірних» 165 мандатів треба буде віднайти щонайменше ще 61 депутата. Із натяжкою додамо сюди 36 комуністів. Тобто «біло-синьо-червоним» до свого гурту треба буде докупити-долучити ще когось. Литвина? Виходить, саме в нього — «золота акція»?

      Задачу Януковича могла б вирішити Наталія Вітренко. Якщо, звісно, її блок знайде в собі сили вiдшукати 0,2% виборців (серед тих, хто голосуватиме, її підтримує 2,8% опитаних), щоб пройти у Верховну Раду.

      Загалом ситуація складається не найкраща. Янукович утримує лідерські позиції за рахунок електорату, який має зуб на «помаранчевих», і зберігає свій електоральний тонус. Прибічники ж «двох Ю» значною мірою розчаровані. У них мало бажання йти на вибори, і це позначається на передвиборчій рейтинговій ситуації. Хоча настрiй виборцiв ще може змiнитися, зокрема, з огляду на ефективнiсть роботи нинiшньої урядової команди.

      Яких слід очікувати змін? Рейтинг Партії регіонів за останні два місяці, за даними «Юкрейніан соціолоджі сервіс», зріс на 5%. Тенденція може зберегтися. А може й погіршитися. Зокрема, через «якісне» наповнення списку ПР, до якого ввійшло багатенько людей із, м'яко кажучи, сумнівною репутацією. Рейтинг же Блоку Тимошенко за останні два місяці упав на 2%.

      Щодо «Нашої України», то з цим блоком складаються найпікантніші рейтингові пертурбації. У вересні у них було 5,2%, у жовтні — 10,7%, а минулого місяця — 12,7%. Рейтинг поволі зростає, хоча не менш цікавим є інше. У вересні в анкетах опитування лідерами «НУ» ставили Безсмертного, Порошенка та Мартиненка; у жовтні — Єханурова, Безсмертного та Кінаха; у листопаді ж — Безсмертного, Єханурова, Катеринчука та Кінаха. Висновок простий: чим менше у чолівці «Нашої України» політиків, які встряли у скандали, тим вищий рейтинг блоку.

      У комуністів та соціалістів рейтинг поволі падає, у блоку Литвина — незначно зростає.


      P.S. Опитування проводилося фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» серед дорослого населення України 17—29 листопада. Опитано 2000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>