Рівняння на КНУХТ!

06.12.2005

      Київському національному університету харчових технологій виповнилося 75 років. Солідна дата для будь-кого. Але цей вищий навчальний заклад не міг не відсвяткувати таку подію інакше, ніж зі спортивним ухилом. Бо «харчовий» — один із небагатьох ВНЗ, де змогли залучити чимало відомих у минулому спортсменів з користю для них і студентів.

      Не дивно, що на вузівських спартакіадах «харчовики» — стабільні претенденти на призові місця. З ювілейної нагоди керівники спортивної кафедри влаштували «день відкритих дверей». Завідувач кафедри, заслужений тренер України з важкої атлетики Олександр Довгич розповів про здобутки та проблеми молоді ВНЗ, показав спортивну інфраструктуру (в їхньому розпорядженні — два чудових ігрових зали) і поділився здобутками з пресою.

      Пріоритетними видами для «харчового» є ігрові. Особливою популярністю користуються футзал та баскетбол, чоловіча футзальна команда КНУХТ-«Соцтех» грає в першій лізі чемпіонату України. Багато хто з них входить до складу молодіжної збірної України, має добру перспективу. «Більш грошовиті клуби запрошували наших міні-футболістів, але хлопці виявилися справжніми патріотами ВНЗ — прагнуть через два роки у такому ж складі увійти до вищої ліги», — розповідає Довгич. До речі, є тут і жіноча футзальна команда — учасниця вищої ліги. Але жіночий футзал поки що не такий популярний в Україні.

      Жіноча команда КНУХТ грає у вищій лізі національної баскетбольної першості, очолює цей студентський колектив відомий у минулому наставник київського «Динамо» та збірної України Володимир Ков’янов (він працював разом із Володимиром Рижовим). А чоловічу вузівську дружину очолює екс-гравець столичного «Динамо» та збірної України... Олена Оберемко — чемпіонка Європи 1995 року, багаторазова чемпіонка України.

      «Культивуємо ще аеробіку, гирьовий спорт, — ділиться пан Довгич. — Головне, що нам вдається охопити заняттями фізичною культурою більше половини студентів (а в КНУХТі навчається 5 тисяч чоловік).

      Постійно проводимо спартакіади, інші змагання. Крім згаданих спортивних зірок, займаються зі студентами Міла Долиніна (колишній гравець хокейного бориспільського «Колоса», майстер спорту міжнародного класу), Ірина Дорошенко (екс-гравець гандбольного «Спартака»), Роман Заєв (грав за футбольний «Шахтар»)».