Жандармова наука плюс українські амбіції

03.12.2005
Жандармова наука плюс українські амбіції

Генерал Кiхтенко i вiце-адмiрал Жиро (праворуч) оглядають офiс для жандармiв у Києвi. (Фото автора.)

      Усе почалося завдяки нещодавньому візиту Президента Віктора Ющенка до Франції, коли під час його спілкування із Жаком Шираком, серед іншого, було вирішено офіційно започаткувати співробітництво між Внутрішніми військами МВС України та Національною жандармерією Франції. Першою ластівкою такого співробітництва з жандармами має стати Центр підготовки сил підтримання громадського порядку, який створюватимуть саме в Україні.

      Таке рішення не стало якоюсь несподіванкою для силовиків обох країн, адже Внутрішні війська співпрацюють із Національною жандармерією вже більше п'яти років. Французький досвід враховували й під час підготовки законопроекту «Про Національну гвардію України», адже саме в таку силову структуру ВВ реформуватимуться найближчим часом. Не дивно, що місце для майбутнього Центру підшукали досить швидко — створюватимуть його на базі навчального центру ВВ в селі Старе на Київщині. А це разом з учбовими містечками близько 16 тисяч га території. Експерти жандармерії i офіцери ВВ за кілька тижнів оцінили цю земельку разом із будівлями та полігонами i прийняли рішення: Міжнародному центру підготовки сил підтримання громадської безпеки бути саме на цій базі!

      Але Центр постане на Київщині не за один день. Командувач ВВ Олександр Кіхтенко зізнався «УМ», що для цього знадобиться два-три роки. Адже його рівень підготовки має бути справді європейським. Проте виконувати президентське доручення вже почали: на базі столичного Главку ВВ на Контрактовій площі на цьому тижні створили офіс для французьких офіцерів, які допомагатимуть українським колегам. Стрічку під час його відкриття разом із генералом Кіхтенком перерізав i директор управління з військового співробітництва та оборони МЗС Франції віце-адмірал Ерве Жиро. Жандармів, які тут працюватимуть, привітав i Надзвичайний та Повноважний посол Франції в Україні Жан-Поль Везьян.

      Пан Жиро лишився задоволеним умовами праці для французьких силовиків i зазначив, що весь процес контролюватиме особисто. Віце-адмірал представив своїм візаві Жана-Батiста Фелісіте, експерта-консультанта Національної жандармерії Франції при Внутрішніх військах, якого назвав своєрідним «зв'язком» із французькою стороною.

      До речі, основними напрямами співпраці українських i французьких силовиків, по-перше, буде трансформація внутрішніх військ у структуру, яка б відповідала європейським стандартам, у тому числі жандармерії Франції, якою, за словами Ерве Жиро, самі французи дуже пишаються. Належне жандармерії віддає й Олександр Кіхтенко, бо ця школа правоохоронців є найстарішою в Європі, їй близько двохсот років. По-друге, майбутній Центр підтримки громадського порядку матиме стратегічне значення і буде регіональним (тобто i для сусідніх країн), залучатимуться до нього не тільки бійці ВВ, а й інших служб.

      Слід зазначити, що такий Центр стане єдиним у Східній Європі (i другим у Європі взагалі після Національного центру підготовки сил жандармерії Франції, який на сьогодні є єдиним центром підготовки правоохоронців Євросоюзу), тому ідею його регіонального статусу підтримує й міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який погоджується з тим, що в перспективі можливою є й підготовка на базі Центру бійців із сусідніх країн. Наші сили спецпризначення мають непогану кваліфікацію, а тому найголовніший акцент під час підготовки спеціалістів робитимуть не на тренуваннях, а на наближенні до європейських стандартів поведінки бійців. За дорученням міністра, командувач ВВ Кіхтенко за допомогою французького консультанта пана Фелісіте найближчим часом має розробити стратегічний план майбутнього Центру.

      Зрозуміло, що створення такого Центру виллється у «копієчку», хоча остаточна сума поки що не відома. За словами генерала Кіхтенка, це коштуватиме приблизно 50 мільйонів євро. Але проект фінансуватимуть спільно, як Україна так i Франція. Днями сторони домовилися вже наступного року остаточно визначитися як з розміром внесків обох сторін, так і з можливістю додаткового фінансування з боку Євросоюзу. На гроші ЄС дуже сподіваються i в самому МВС, адже український бюджет залишає бажати кращого, натомість Захід зацікавлений в існуванні такої бази підготовки висококваліфікованих фахівців на європейському Сході, бо сучасні світові реалії демонструють чимало загроз як від тероризму, так i оргзлочинності.

      Болісно Франція відчула i проблему міграції з країн третього світу. Щоправда, на питання українських журналістів, чому уславлені жандарми виявилися фактично безпорадними під час нещодавніх погромів у Парижі, як справжній дипломат Жан-Поль Везьян лаконічно зазначив, що у Франції теж існує проблема недостатньої освіти силовиків.

      Отже, невдовзі будемо вчитися у Європи. Французам приємно, що українські партнери обрали саме модель жандармерії. Що й казати, після того як Центр у Старому почне діяти, щорічно тут навчатиметься до чотирьох тисяч чоловік. I недивно, що мсьє Жиро називає цей проект амбіційним для України, бо його вражає різноманітність запланованих зон навчання i кількість професіоналів, які залишатимуть полігони та аудиторії Центру.

      «Він стане еталоном на регіональному рівні у Східній Європі», — каже Ерве Жиро, i цим усе сказано.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>