Ти від мене так далеко, але я тебе помацаю!

03.12.2005

      Технології спілкування через інтернет зробили ще один крок уперед. Якщо досі кожен бажаючий, сидячи за комп'ютером і маючи на озброєнні мініатюрну відеокамеру та мікрофон, міг бачити й чути далекого комп'ютерного співрозмовника, то тепер його можна буде ще й... помацати. Адже дослідник із Сінгапуру Джеймс Те розробив «костюм для обіймів на відстані». Він виглядає як жилет або інша частина одягу із вбудованими сенсорами; уся ця конструкція, звісно, підключена до комп'ютера, так що користувачі інтернету навіть за тисячі кілометрів один від одного зможуть не лише вести відеодіалог, а й обмінюватися доторками за допомогою датчиків, їхніх коливань та зміни температури.

      Як повідомляє газета «Гардіан», поки що 24-річний винахідник iз технологічного університету «Наньянь» сконструював такий пристрій лише невеликого розміру (це зайняло аж два роки) і випробував на піддослідному птахові. Але, вважають фахівці, після цього до віртуальних «обмацувань» за участю двох людей — рукою подати.

      Однак сінгапурцеві треба поквапитися, адже в нього є конкуренти у США. Принаймні відомо, що американка Франческа Розелла також створює подібне пристосування, і її ідея вже встигла отримати перший приз на виставці «Кібер арт» у Більбао (Іспанія).

      Передбачається, що «костюми для фізичного контакту на відстані», хоч би хто їх почав виробляти першим, надійдуть у широкий продаж уже наступного року. Як неважко передбачити, така технічна новинка буде до вподоби закоханим, які в даний момент не можуть бути поруч, батькам, котрі їдуть у відрядження, але хочуть попестити дітей, та навіть космонавтам на орбіті, що залишили свої «половини» на Землі.

      А подальше вдосконалення винаходу Джеймса Те зробить цілком можливим і «секс на відстані». В цьому сенсі цікаво, що учасники американської фокус-групи з випробування окремих елементів такого пристосування високо оцінили отримані відчуття і запропонували виготовити в «контактному» варіанті також спідню білизну.