Грюкнули дверима — прищемили «коників»

02.12.2005

      Останній матч «Дніпра» в Кубку УЄФА довів (хоча й запізно), що недаремно у попередньому сезоні дніпропетровці мали найбільше представництво у збірній України, за що команда була відзначена призом нашої газети «Честь прапора». Майстерність гравців не зникла, і видно, що проблеми дніпрян у другій половині цього року пов'язані передусім із психологією. І варто було підопічним Вадима Тищенка скинути тягар відповідальності, як вони продемонстрували чи не найкращу гру осіннього періоду. І це при тому, що міцний швейцарський «Грассхопперс» ще зберігав, на відміну від українського клубу, шанси на вихід у «плей-оф».

      Щоправда, ажіотажу навколо матчу в Цюриху помітно не було. Можливо, саме через малу увагу до себе футболісти обох команд у першому таймі показали не надто привабливий футбол. «Коники-стрибунці», як і належить господарям, заволоділи ініціативою, з чим наша команда не сперечалася. Підопічні Ганса-Петера Латура гнули своє через бразильців Антоніо і Рожеріо, які спільно з форвардом Дембу Туре перший більш-менш небезпечний момент створили лише в середині тайму. Контратакуюча тактика «Дніпра» теж досить довго не давала результату. Зрештою, на долю зустрічі вплинув обмін «стандартами». «Коники» не змогли скористатися тим, що В'ячеслав Кернозенко відбив «постріл» Антоніо зі штрафного удару просто перед собою, а ось дніпропетровський майстер стандартних положень Сергій Назаренко з 20 метрів не схибив. Цікаво, що заробив це покарання латвійський захисник швейцарського клубу Ігорс Степановс, який в'їхав у ноги Костянтину Балабанову.

      Після перерви почалося щось на зразок відкритого футболу. Спочатку чудовий момент не реалізував Кравченко, а потім не змогли переграти голкіпера господарів Кольторті Шелаєв та Балабанов, які виходили з ним сам на сам. Наші футболісти подвоїли рахунок після того, як Семочко зробив навіс, Балабанов скинув снаряд на тезку Кравченка, і молодий півзахисник з правої ноги (при тому що є лівшею) пробив сильно й точно. А за сім хвилин нагадав про себе ветеран Дмитро Михайленко, ударом головою після навісу у виконанні Назаренка, встановивши нищівний рахунок — 3:0.

      А ось два голи престижу, які вдалося забити Туре і Мішелю Ренглі за останні 6-7 хвилин, повинні стати предметом вивчення нового тренера «Дніпра» (очевидно, Олега Протасова), аби подібні провали не заважали команді прогресувати в майбутньому. Матч у Цюриху, до речі, довів, що для остаточного подолання кризи «Дніпру» не обов'язково докорінно змінювати «національну» кадрову політику на «легіонерську».

      Додамо, що ця перемога дозволила Україні піднятися на 12-те місце в клубному рейтингу УЄФА (за п'ять останніх сезонів у нашому активі 25,850 бала). До 11-ї позиції, яку посідають росіяни (29,333), досить далеко, але Україна практично гарантувала собі прописку серед 15 кращих, що дозволяє заявляти у кваліфікацію Ліги чемпіонів два клуби.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Груповий раунд. 4-й тур.

Результати середи

      Група D: «Грассхопперс» (Цюрих, Швейцарія) — «Дніпро» (Дніпропетровськ, Україна) — 2:3

      Арбітр: Тривкович (Хорватія)

      «Грассхопперс»: Кольторті, Степановс, Яггі, Мітрески, Саттер (Шихаб, 58), Ренглі, Кабаньяс, Антоніо, Салатич (Павлович, 63), Д. Туре, Рожеріо

      «Дніпро»: Кернозенко, Лисицький (Михайленко, 46), Єзерський (Матюхін, 22), Шелаєв, Русол, Грицай, Костишин, Семочко, Кравченко (Корніленко, 75), Назаренко, Балабанов

      Голи: Д. Туре, 85, Ренглі, 90 — Назаренко, 39; Кравченко, 62; Михайленко, 83       Попередження: Семочко, 7; Кернозенко, 54

«Літекс» (Болгарія) — АЗ (Голландія) — 0:2

      Голи: ван Гален, 10; Сектіуї, 82

      Турнірне становище: «Міддлсбро» — 7 (3), АЗ — 7 (3), «Літекс» — 6 (3), «Дніпро» — 3, «Грассхопперс» — 0 (3).

      Група А: «Славія» (Чехія) — «Монако» — 0:2 (Мауліда 11, 71), ЦСКА (С, Болгарія) — «Вікінг» (Норвегія) — 2:0 (Янєв, 35 (пен.); Заді, 47).

      Турнірне становище: «Монако» — 6 (3), «Гамбург» — 6 (3), «Славія» — 4 (3), «Вікінг» — 4, ЦСКА — 3 (3).

      Група В: «Брондбю» (Данія) — «Еспаньйол» (Іспанія) — 1:1 (Мойзес, 66 (у свої ворота) — Тамудо, 42), «Макабі» (П-Т, Ізраїль) — «Локомотив» (М, Росія) — 0:4 (Лоськов, 27; Лебеденко, 47, 48; Руполо, 52).

      Турнірне становище: «Локомотив» — 7, «Палермо» — 5 (3), «Еспаньйол» — 5 (3), «Брондбю» — 4 (3), «Маккабі» — 0 (3).

      Група С: «Стяуа» (Румунія) — «Хальмстад» (Швеція) — 3:0 (Раду, 11; Джіоні, 63; Якоб, 71), «Сампдорія» (Італія) — «Герта» (Німеччина) — 0:0.

      Турнірне становище: «Стяуа» — 7 (3), «Сампдорія» — 5 (3), «Герта» — 5 (3), «Ланс» — 4 (3), «Хальмстад» — 0.

      Матчі останнього туру пройдуть 14-15 грудня без участі українських команд.