Дієтичні страждання

01.12.2005
Дієтичні страждання

Мішель Монтіньяк знає, як зробити Шевченкових дітей стрункими. (Фото автора.)

      «Сідаю на дієту», — сумно зітхає чергова жертва модної індустрії схуднення, досхочу «намилувавшись» на своє потрійне підборіддя, аморфну талію та стегна, що запливли жиром. Обкладається таблицями калорійності продуктів, забиває холодильник салатним листям, відмовляється від улюблених продуктів, ходить голодна і зла на цілий світ і не розуміє, що суворе обмеження в їжі разом із точним підрахунком калорій дозволяє скинути ненависні кілограми тільки п'ятьом жінкам із сотні. «Стрункішати треба інакше», — вважає відомий французький дієтолог Мішель Монтіньяк, який минулого тижня побував у Києві і розповів українцям про свою методику схуднення.

 

Марні зусилля

      Сьогодні у світі мирно співіснує більш ніж 28 тисяч дієт! Ананасові й шоколадні, президентські й монастирські, балетні та спортивні, модні рецепти для схуднення від політиків, естрадних зірок, телеведучих та відомих моделей — увесь цей неосяжний арсенал засобів боротьби із ненависним жиром — завжди до наших послуг. Дієтами буквально нашпигована вся література, що її читають жінки: дамські журнали й газети, детективи та любовні романи. Про неймовірно легке «схуднення всього за 5 днів» та безхмарне «нове життя без зайвих кілограмів» щодня кричить радіо та розповідає телевізор. Наївно вірячи в диво, ми чекаємо, що через кілька днів ваги нарешті покажуть омріяний ідеал, і всі будуть у захватi, якось відразу забувши, що останнім часом називали нас не інакше, як булочкою, пончиком чи поросям...

      Під міцним натиском красунь, які кокетливо хизуються досконалими формами, запрошуючи мадам жир-трест спробувати «зробити свою талію стрункою, не вдаючись до фізичних вправ», ми слухняно давимось одним кефіром (яблуками, сухарями, бананами... список можна продовжувати), доводячи себе до напівбожевільного стану, таки скидаємо пару-трійку кіло і... невблаганно набираємо ще більше, ніж було спочатку... Жіночі страждання, які мали б увінчатись тріумфом краси, тільки заганяють любительок дієт в жахливу депресію...

Собачі звички організму

      Приблизно дві третини нашого населення раз на рік починає нову дієту, тільки ані педантичне підраховування калорій, ані стоїчна відмова від улюблених продуктів не дає бажаного результату в 95 випадках зі ста. «Просто традиційна дієтологія розглядає людський організм як пічку, в якій спалюється стільки калорій, скільки треба для руху, травлення, мислення тощо, — розповідає Мішель Монтіньяк. — За цією теорією, якщо людина отримує 3500 калорій на день, а витрачає на свою діяльність 2500 калорій, то «зайва» тисяча автоматично буде відкладена про запас і перетвориться на жир. Тому щоб схуднути, треба вживати менше калорій, аби решту «палива» організм витягнув зі своїх запасників, витративши резервний жир. На перший погляд, усе логічно, незрозуміло лише, чому не худнуть люди, які обмежуються одним гамбургером на день: калорій-то в ньому дуже мало! А все тому, що сама концепція низькокалорійної дієти є хибною».

      За словами французького дієтолога, насправді людський організм поводиться, як собака: навіть практично помираючи від голоду, пес закопує кісточку, щоб з'їсти її в майбутньому, коли харчів неможливо буде дістати взагалі. Так само і наш організм: якщо вживати «ідеальні» 2000 тисячі калорій на день, організм обмежиться 1700 на поточні витрати, а 300 все одно відкладе про запас. Як тільки ви не отримуєте вчасно свою норму їжі, організм розуміє, що голод може настати знову, і починає (навіть не сумнівайтесь!) відкладати запаси по повній програмі...

      «За результатами епідеміологічного дослідження, проведеного в Західних країнах, протягом останніх 50 років вживання калорій зменшилося на 30-35 відсотків, тоді як людей із проблемою ожиріння стало більше в 5 разів, — нагадує французький вчений. — Зрозуміло, що теорія про калорії — це обман, небезпечна гіпотеза, яка не має ніякого наукового підгрунтя». Замість низькокалорійних дієт учений пропонує свою систему збалансованого харчування, яку ще називають «французькою дієтою». Вона допомагає людям схуднути у 85 випадках зі ста.

Що порадить Монтіньяк?

      Добре, якщо справа не в калоріях і не в кількості вживаної їжі, то чому ж тоді гладшають люди? На думку пана Монтіньяка, це стається через порушення обміну речовин у результаті неправильного вибору продуктів і слабкої роботи підшлункової залози. Після кожного прийому їжі підвищується вміст глюкози в крові (глікемія), а підшлункова виробляє інсулін, аби понизити цей рівень. Якщо раціон незбалансований, а підшлункова працює так собі, інсулін починає заганяти глюкозу в печінку, м'язи, інші тканини, створюючи жирові «поклади». Кожен продукт має свій глікемічний індекс (Г I) — показник, який характеризує здатність вуглеводів підвищувати рівень цукру в крові. Чим вищий Г І, тим сильніше продукт «роздуває» людину. Хочете схуднути? Елементарно: поменше їжте занадто «цукрову» картоплю і кукурудзу, білий хліб та очищений рис, попкорн і шоколад у плитках. Натомість від пуза наїдайтесь свіжими фруктами, зеленими овочами, бобами (соя, чечевиця, квасоля, горох), грибами, нежирними молочними продуктами, неочищеним рисом і спагеті з борошна грубого помолу.

«Макдональдс» і «Кока-кола» вб'ють вас!

      І в жодному разі не харчуйтесь у «Макдональдсi!» — попереджає пан Монтіньяк. Уся їжа в цій мережі «швидкої їжі» має високий глікемічний індекс, а всі напої містять цукор (принагідно згадалося, як один мій знайомий вимочував у «Кока-колі» іржаві цвяхи і труїв «Фантою» колорадського жука на городі...). «Знаєте, яка біда сталася в Японії — країні, в якій ніколи не було ожиріння? — запитує Мішель Монтіньяк. — Сьогодні «завдяки» американській їжі 15 відсотків дітей та 2 відсотки старшого покоління потерпають від зайвої ваги. Чому молоді більше? Вони люблять новинки, відмовляються від традиційної японської кухні, частіше сидять у «Макдональдсах» і, відповідно, стрімко гладшають. В Америці проблеми з ожирінням мають 40 відсотків населення... «Макдональдс» і «Кока-кола» уб'ють і вас, якщо не зрозумієте, що це найгірший спосіб вживання їжі...»

 

ХУДНУТИ ЗІ СМАКОМ!

Рецепт стрункої фігури від автора «французької дієти»

      Сніданок:

      Варіант № 1: кілька фруктів (яблука, груші) за 15 хвилин до основного прийому їжі плюс хліб із борошна крупного помолу, знежирений сир та нежирний несолодкий йогурт.

      Варіант № 2: вівсяні пластівці або мюслі (без рису, кукурдзи, цукру) зі знежиреним сиром чи йогуртом.

      Варіант № 3 (без хліба): шинка, бекон, сир, яєшня або варені яйця

Напої (обов'язково без цукру): кава без кофеїну, арабіка, неміцний чай.

      Обід:

— будь-який салат без сухарів, картоплі, кукурудзи, вареної моркви чи буряка;

— овочевий суп (без буряка, моркви, картоплі);

— риба, м'ясо чи птиця з овочами;

— сир або йогурт на десерт.

      Вечеря (аналогічна обіду, але більше овочів і менше жирів):

— знову салатик без картоплі й буряка або овочевий суп;

— риба (найкращий варіант), чи яйця, чи птиця з овочевим гарніром, або ж спагеті з томатним соусом;

— варені фрукти (яблука, персики, груші) з несолодким нежирним йогуртом на десерт.

      Свіжі фрукти слід їсти натщесерце, неочищеними, щонайменше за 20 хвилин до основної їжі. Ніколи не пити перед прийомом їжі, починати вживати рідину можна тільки під кінець обіду (вече

рі).

 

ЗДОРОВИЙ РЕЦЕПТ

Бутерброди «від Монтіньяка»

Основа — хліб із борошна крупного помолу чи тости з нього. Начинка: овочева (салат, огірки, помідори, сира морква, цибуля, гриби, солодкий перць), м'ясна (нежирна шинка, біле м'ясо курки чи філе індички, зварене на пару), рибна (оселедець, натуральний тунець). Насолоджуйтесь!