Стань ближче...

01.12.2005
Стань ближче...

В Україні живе 8,5 тисячі ВІЛ-інфікованих дітей.

      У цей день уряди звітують перед своїми народами, розповідаючи про те, як вони протидіють страшній епідемії. У цей день Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ-СНІД, проводить акцію «Порозуміння — це реальні дії!» у 42 містах України. Гасло цьогорічної акції обране не випадково, оскільки воно близьке до слогана Всесвітньої кампанії проти СНІД в 2005 році «Зупиніть СНІД. Виконайте обіцянку». Це заклик до кожної людини брати участь у справі протидії поширенню епідемії ВІЛ/СНІД та шукати ефективні шляхи вирішення соціальних проблем, породжених епідемією. Сьогодні активісти Мережі роздають інформаційні матеріали на вулицях міст, збирають благодійні пожертви, відвідують ВІЛ-позитивних дітей та дітей-сиріт, пацієнтів стаціонарів СНІД-центрів, проводять тематичні концерти, конкурси, молебні за здоров’я, спортивні турніри, ходи зі свічками пам'яті і театральні вистави для ВІЛ-позитивних дітей. У Києві активісти роздаватимуть перехожим червоні гвоздики з червоними стрічками (червона стрічка є загальновизнаним символом вшанування пам'яті людей, які померли від СНІД, символом солідарності з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІД). Червоний колір — це колір любові. Саме розуміння, уваги, любові потребують люди, які живуть з невиліковною на сьогодні хворобою,  стверджують організатори акції.

      Сьогодні ж о 15-й годині в Києві пройде «Свічкова хода» — акція, зініційована Товариством Червоного Хреста, яка проводиться у 15 країнах Центральної Європи. Із запаленими свічками учасники акції пройдуть від вулиці Мазепи до пам'ятного знака «Червона стрічка», що поблизу Києво-Печерської лаври, і викладуть маленькі вогники у формі стрічки — загальновизнаного символу взаємопорозуміння та підтримки людей з ВІЛ-позитивним статусом.

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

      Україна посідає одне з перших місць за темпами розвитку ВІЛ-інфекції у Східній Європі, а епідемія не має ознак послаблення. На сьогодні в нашій державі зареєстровано понад 85 тисяч ВІЛ-позитивних людей, серед них 8 з половиною тисяч — діти. Щодня у нас інфікується 39, а помирає від СНІДу 8 осіб. І хоча переважну частину становлять наркозалежні особи, останнім часом значно збільшилася кількість людей, які заразилися через незахищений секс.

 

ТИМ ЧАСОМ У СВІТІ

      За останні два роки кількість ВІЛ-інфікованих у Східній Європі та Центральній Азії збільшилася майже на чверть. Лідерами серед шляхів передачі ВІЛ-СНІДу в цьому регіоні залишаються інфекційне користування наркотичними засобами та гомосексуальні контакти. Водночас, за даними Об'єднаної програми Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), за останні кілька років знизився рівень поширеності ВІЛ-інфекції в Кенії, Зімбабве і деяких країнах Карибського регіону. Зниження темпів розвитку епідемії в цих країнах експерти ООН, у першу чергу, пов'язують зі змінами у поведінці, оскільки більшість людей починає постійно використовувати презервативи, а вік першого сексуального контакту зростає. За даними ВООЗ, в цілому за 2005 рік було зареєстровано 5 мільйонів нових випадків ВІЛ-інфікування. Кількість мешканців планети, які живуть з ВІЛ, досягла 40,3 мільйона.