Новий старт із другого «перону»

01.12.2005
Новий старт із другого «перону»

В атацi — Лончар,найрезультативнiший серед киян. (Фото ФIБА-Європа.)

      Багатьом здавалося, що нашим командам в останніх матчах першого групового турніру Кубка Європи можна розслабитися, адже місця в наступному раунді вони гарантували собі заздалегідь. Особливо це стосувалося «Азовмашу», який навіть теоретично не міг уже змінити своє друге місце в квартеті А на перше. Тому маріупольці й програли у Франції «Шоле». А ось БК «Київ» налаштовувався на реванш за єдину поразку в групі G досить серйозно, оскільки міг скинути ростовський «Локомотив» з першого «перону» в разі перемоги з різницею у 9 і більше очок.

      «Навіть якби друга позиція в групі давала нам шанс зустрітися надалі з теоретично слабшим суперником, ми б до кінця боролися за перший рядок», — так окреслив мотивацію своїх підопічних напередодні поєдинку тренер-максималіст Ренато Паскуалі. У принципі, в команді, яка ставить перед собою завдання знову вийти у «фінал чотирьох», інакше й бути не може. І, як це не парадоксально, ізраїльський арбітр Шеммеш, влаштувавши позавчора «вовкам» у їхньому рідному Палаці спорту «гостьове» суддівство, насправді киянам допоміг. Бо тепер кияни мають уявлення, що на них може чекати, скажімо, де-небудь у Стамбулі.

      Хоча для загартування «вовків» у протистоянні з ростовцями існувало достатньо й об'єктивних передумов. По-перше, «Київ» перед зустріччю з принциповим суперником утратив двох основних плеймеймерів — Грір відновлюється давно, а Луковськи посилив своє пошкодження в останньому поєдинку з «Черкаськими мавпами». І тут, зазначимо, є свої «позитиви»: отримали можливість показати себе українські гравці цього амплуа, Артем Буцький та Андрій Лебедєв.

      Попри палку підтримку 4 тисяч уболівальників, «беки» програли дебют матчу (5:13), не зумівши нейтралізувати форварда гостей Хайме Льореду. Навіть перехід на зонний захист після тайм-ауту не переламав ситуацію на майданчику, бо й російський клуб змінив акценти на атаку з середньої і дальної дистанцій. У підсумку — «мінус 9» перед першою перервою. Відпочивши під акомпанемент словесної тиради тренера, «вовки» вийшли на другу чверть нестримною зграєю. Успішно ввійшов у гру Крешимір Лончар, яскраво зіграв Ратко Варда, взявши під контроль щити, та й Джонс і Буцький змогли нейтралізувати своїх опонентів. До речі, Артем не дозволяв розгулятися ізраїльському захиснику гостей Афіку Ніссімі, і це, мабуть, образило його співвітчизника зі свистком. Бо такого нахабного трактування правил на користь гостей ми в Києві не бачили давно. І хоча той же Ніссімі триочковим кидком усе ж зберіг перед великою перервою одноочкову перевагу «Локо», було помітно, що український клуб перебрав контроль над грою.

      Потрібні для здобуття першого місця в групі G «плюс 9» чемпіони України забезпечили перед останньою чвертю, а там увесь час тривала «гойдалка» від 5- до 11-очкової переваги «жовто-зелених». За 50 секунд до закінчення Лончар «гаком» встановлює вигідний для нас рахунок 78:68. За 40 секунд — фол гостей у нападі, але той же Лончар хибить з лінії штрафних кидків. І навіть після цього ростовці не скористалися своїм шансом, адже їхній триочковий кидок був неточним, а герой останніх хвилин — Крешимір Лончар — виграв підбір. І тут пролунав свисток арбітра, який зафіксував фол Леоніда Яйла на росіянині Нестерові. Той двічі реалізував «подарунок Феміди» — 78:70.

      У киян було 3,6 секунди для відновлення справедливості, і вони вивели таки на кидок Лебедєва. Неточно, хоча, як здалося багатьом, проти українця був фол. На цей раз ізраїльський свисток мовчав. Президент БК «Київ» Олександр Волков після матчу повідомив про своє рішення надіслати відеозапис поєдинку в директорат ФІБА, тож на Шеммеша можуть чекати неприємності.

* * *

      У другому груповому раунді 16 команд розбито на чотири квартети. БК «Київ» зіграє у групі І з командами «Фенербахче» (Туреччина), «Німбурк» (Чехія), «Динамо» (СПб, Росія). Причому перший наш суперник — чинний володар Куба Європи з Санкт-Петербурга, який не програє на євроарені вже понад два роки і якому кияни поступилися в минулому фіналі Євроліги.

      «Азовмаш» у групі L за вихід у чвертьфінал боротиметься із добре знайомими за попереднім сезоном російськими «Хімками», іспанським «Хувентудом» (Бадалона) та кіпрським клубом АЕЛ.

      Матчі відбуватимуться з 13 грудня по 31 січня. У чвертьфіналах 21-24 лютого зіграють по дві кращі команди з групи.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Кубок Європи ФІБА.

Перший груповий турнір. 6-й тур

Група А: «Шоле» (Франція) — «Азовмаш» — 87:78 (29:18, 22:16, 15:29, 21:15; Болл (24), Гатьє (19), Барде (12) — Лонг (18), Казлаускас (14), Берич (11)), «Динамо»(СПб, Росія) — «Асесофт Плоєшті» (Румунія) — 77:63

      Підсумкове становище команд: «Динамо» — 12, «Азовмаш» — 9, «Шоле» — 8, «Асесофт» — 7.

Група G: «Київ» — «Локомотив» (Росія) — 78:70 (16:22, 22:17, 27:17, 13:14; Лончар (19), Харріс (15), Варда (13) — Дікел (19), Ніссім (14), Льореда (12)), «Бонн Телеком» (Німеччина) — «Баронз» (Латвія) — 67:58

      Підсумкове становище команд: «Локомотив», «Київ» — 11, «Баронз» — 7, «Бонн Телеком» — 7.

Група В: «Енергі» (Німеччина) — 10, «Задар» (Хорватія) — 9, «Гран Канарія» (Іспанія) — 9, «Леувен» (Бельгія) — 8.

Група С:  «Дексія» (Бельгія) — 10, «Канту» (Італія) — 9, «Шяуляй» (Литва) — 9, «Нансі» (Франція) — 8.

Група D:  «Хімки» (Росія) — 11, «Німбурк» (Чехія) — 10, «Іроні Іскар» (Ізраїль) — 9, «Сванс» (Австрія) — 6.

Група Е: «Фенербахче» (Туреччина) — 11, АЕЛ (Кіпр) — 11, «Калев» (Естонія) — 7, ПАОК (Греція) — 7.

Група F:  «Маруссі» (Греція) — 10, «Шльонск» (Польща) — 10, «Кепіталз» (Голландія) — 8, «Хапоель» (Т-А, Ізраїль) — 8.

Група Н: «Хувентуд» (Іспанія) — 11, «Динамо» (Мос. обл., Росія) — 10, «Галіл Еліон» (Ізраїль) — 8, «Гравелін» (Франція) — 7.