Вище неба!

30.11.2005

      Індійський бізнесмен Віджайпат Сінгханія минулої суботи встановив новий світовий рекорд висоти польоту на повітряній кулі. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, 67-річний ентузіаст повітроплавання стартував з центру Бомбея і впродовж трьох годин здійнявся на висоту 21 336 метрів, потім упродовж двох годин здійснив зниження і вдало приземлився.

      Для офіційного визнання рекордом досягнення індуса ще повинно пройти процес офіційної сертифікації в лабораторії Міжнародної федерації аеронавтики в Лозанні, що займе приблизно місяць. А попередній рекорд висоти польоту на повітряній кулі встановив у червні 1988 року шведський бізнесмен Пер Ліндстранд, який у Техасі здійнявся на висоту 19 811 метрів.

      Індійський бізнесмен, який є головою правління найбільшого в своїй країні текстильного підприємства, здійснив свій політ на повітряній кулі розміром із 22-поверховий будинок та вагою аж 1,8 тонни, повітря всередині якої нагрівали 18 гасових та пропанових горілок. Цю штуку спеціально сконструювали два британські фахівці з аеронавтики – Енді Елсон та Колін Прескотт. Сам сміливець під час польоту перебував у герметичній алюмінієвій капсулі, в якій штучно підтримувався належний тиск.

      Варто зазначити, що Сінгханія сягнув стратосфери - межі космічного простору, де є лише залишки земної атмосфери, а температура повітря становить мінус 93 градуси. При цьому куля була обладнана системою аварійного від'єднання капсули, парашутом, завдяки якому капсула могла спуститися на землю у випадку аварії, супутниковим телефоном, системою навігації GPS, відеокамерою та двома радіостанціями.

      Політ Віджайпата Сінгханії перетворився в Індії на загальнонаціональне свято: його транслював у прямому ефірі перший канал національного телебачення. Причому для текстильника цей подвиг не перший: золотою медаллю Міжнародної федерації аеронавтики він був відзначений за 24-денний політ на відстань 34 000 км у 1994 році.