«Хімія» дерев'яної ложки

30.11.2005
«Хімія» дерев'яної ложки

Кірстен Данст.

      Прихильниці голлівудського красунчика Орландо Блума вже, мабуть, «засікли» в кінотеатрах новий фільм за його участю. А тим дівчатам і хлопцям, які зневажливо кривляться, чуючи це ім'я, порадимо відкинути упередження проти сердешного Блума й обов'язково переглянути стрічку «Елізабеттаун» — бодай заради того, аби отримати задоволення від чудової гри Кірстен Данст. Можливо, це дещо й несподівано, але майже всі, хто вже бачив це кіно, висловлюють щире захоплення тією чудовою «атмосферою», яку створює глядачеві «Елізабеттаун» — не в останню чергу саме завдяки Кірстен.

      Якщо коротко, то сюжет стрічки такий. Головний герой Дрю Бейлор (його грає Орландо), який, можна сказати, як сир у маслі катався, раптом втрачає все: через його помилку банкрутує одна з провідних взуттєвих компаній відомого боса (Алека Болдуїна), хлопця, природно, виганяють, він залишається без квартири і навіть кохана дівчина кидає. Думки про самогубство ось-ось ризикують втілитися в реальність, аж тут не було б щастя, так нещастя допомогло: Дрю дізнається, що у нього вмер батько, і треба забрати його тіло з рідного містечка Елізабеттауна. Суїцидальний настрій відкладається на потім і юнак вирушає в дорогу. Де (в дорозі тобто) і знайомиться з чарівною стюардесою Клер (Кірстен Данст). Далі розповідати немає сенсу: молоді люди, природно, одне в одного закохуються, перед тим змінивши свої життя й одне одного.

      Словом, добрий і, як запевняють навіть досвідчені критики, при цьому не дурний фільм. До речі, спершу Орландо Блум відмовився від ролі, написаної спеціально «під нього», і режисерові Камерону Кроу довелося затвердити на його місце Ештона Кетчера (чоловiка Демі Мур, відомого за фільмами «Молодята» й «Більше, ніж кохання»). Однак виявилося, що між Ештоном та Кірстен, іншої актриси на місці якої Кроу просто не бачив, повністю відсутня так звана «хімія» на екрані, а без цього якісного кіна не зробиш. Тому зрештою зніматися таки вмовили Блума, і дует у них із Кірстен вийшов просто чудовий.

      Власне, після виходу цього фільму на екрани 23-річній актрисі прогнозують «Оскара» або щонайменше номінацію на цю нагороду. Зрештою, Данст «золотого чоловічка», мабуть, заслужила. Ця дівчина ще з трирічного віку була по суті годувальницею всієї родини, знімаючись у численних рекламних роликах, а відтоді, як знялася в ролі Клаудії в «Інтерв'ю з вампіром», не залишила жодних сумнівів у тому, що має талант. До речі, за той фільм Кірстен отримала премію Академії наукової фантистики й фільмів жахів, приз MTV Movie Awards та ще багато різних нагород і відзнак. Потім були «Джуманджі», «Подруги президента», «Досягни успіху», «Вірус кохання» та багато інших стрічок і, звісно, «Людина-Павук». А нещодавно Данст навіть відкрила власну кінокомпанію Wooden Spoon Productions («Дерев'яні ложки продакшенз»).