ХРОНІКА

30.11.2005
Олімпізм

      Минулих вихідних у Греції, в древній Олімпії, запалили вогонь зимових Ігор-2006. Цікаво, що вперше з 1928 року олімпійський смолоскип загорівся не від сонця (за допомогою лінзи, як заповідав барон де Кубертен), а від іншого факела, нібито підпаленого небесним світилом на генеральній репетиції днем раніше. Офіційний ритуал зіпсувала хмарність над легендарною грецькою горою, яка не розсіялася навіть на численні прохання жриць Олімпу, одягнених у античне вбрання.

      Тепер олімпійський вогонь упродовж десяти днів подорожує по Греції; на стадіоні в Афінах відбудеться церемонія його передачi представникам Італії, відтак естафета продовжиться на території Апеннінського півострова і завершиться 10 лютого відкриттям Ігор у Турині.

Шахи

      У російському місті Ханти-Мансійськ на півночі Західного Сибіру стартував Кубок світу, в якому беруть участь 128 шахістів. Турнір відбувається за олімпійською системою на вибування, у кожному раунді суперники грають дві партії, при необхідності — ще дві додаткові зі скороченим контролем часу. Посперечатися за призовий фонд у 1,5 мільйона доларів до Тюменської області прибули й десятеро українців.

      У першому колі Василь Іванчук переміг росіянина Сібряєва, а Руслан Пономарьов — єгиптянина Едлі з однаковим рахунком 1,5:0,5. Чемпіон України Олександр Арещенко не мав проблем із представником США Стріпунським (2:0). В українському дербі досвідченіший Олександр Моїсеєнко двічі переграв Юрія Кузубова. Вибув з боротьби у перший же день львів'янин Андрій Волокітін, який поступився угорцю Сандю — 0,5:1,5.

      Додаткові партії знадобилися вчора відразу чотирьом нашим гросмейстерам, які зі своїми опонентами не виявили переможця у перших двох (Павлу Ельянову з американцем Купріним, Захару Єфименку з поляком Бартломеєм, Євгену Мірошниченку з росіянином Корнєєвим і Сергію Карякіну з угорцем Балогом).

Футбол

      КДК УЄФА оштрафував Федерацію футболу України на 7 тисяч швейцарських франків за неспортивну поведінку наших уболівальників під час відбіркового матчу чемпіонату Європи серед молодіжних збірних Україна — Албанія у Запоріжжі. Сьомого жовтня на поле стадіону «АвтоЗАЗ» із трибун летіли запалені фаєри й димові шашки.

Шашки

      Українка Дарія Ткаченко виграла чемпіонат світу, що проходив в італійському місті Латроніко. З 22 можливих очок вона набрала 17, на два пункти випередивши «срібну» білоруску Ірину Шашкевич. Ще одна представниця України Людмила Литвиненко разом із росіянкою Георгієвою розділила четверте-п'яте місця.

Футзал

      На молодіжному турнірі у Санкт-Петербурзі, що носить статус неофіційного чемпіонату світу, збірна України посіла друге місце. На груповому етапі підопічні Геннадія Лисенчука здолали Білорусь (1:0), розійшлися миром з іспанцями (2:2) й поступилися Італії (1:2). У півфіналі «синьо-жовті» розібралися з росіянами (4:1), але у вирішальному матчі були розбиті вже знайомими представниками Іспанії (3:8).

Хокей

      Результати понеділкових матчів НХЛ: «Лос-Анджелес» — «Детройт» — 2:5, «Флорида» — «Торонто» — 1:2 (Понікаровський («Т») — 12 хв., 0+0, корисн. «0», 1 кидок).