Смерть Кращого

30.11.2005
Смерть Кращого

Таким був Джордж Бест.

      Від сьогоднішнього вечора один із маєтків на сході Белфаста, що в Північній Ірландії, стане місцем паломництва тисяч футбольних фанатів з усієї Британії та з-за кордону. Сюди привезуть тіло Джорджа Беста — легендарного футболіста XX століття, що помер минулої п'ятниці у віці 59 років.

      До лондонського шпиталю Кромвеля Джордж Бест ліг 1 жовтня. Його здоров'я різко погіршилося три тижні тому — з'явилися симптоми ниркової інфекції, потім — легеневої... У відділенні інтенсивної терапії не змогли вивести з коми зіркового форварда, який програв свій головний матч алкоголю.

      Усі поєдинки англійської прем'єр-ліги минулих вихідних починалися з хвилини мовчання на знак пам'яті про Джорджа. Наприкінці 1960-х  цей північноірландець був кумиром мас на кшталт «Бітлз» і залишався таким після завершення спортивної кар'єри. У складі «Манчестер юнайтед» Бест, чиє прізвище перекладається з англійської як «кращий», вигравав чемпіонат Англії, Кубок європейських чемпіонів, здобував «Золотий м'яч» (у 1968-му, йому тоді йшов лише 22-й рік).

      ...Коли у 1999-му Королівська пошта Великої Британії організувала опитування з метою визначити найкращого гравця в історії британського футболу, щоб зобразити його на поштовій марці, вибір більшості мешканців Туманного Альбіону припав не на сера Боббі Чарльтона, а саме на Джорджа Беста — талановитого нападаючого і водночас знаменитого скандаліста, бабія та п'яницю.

      Бест був нетиповим для Англії форвардом — у стиль «біжи—навішуй —бий» він приніс велику комбінаційну культуру, мистецтво дриблінгу й розпасовки. Однак головним його суперником виявилась  пляшка. Проблеми з дисципліною у Беста почалися ще з 1970 року. Тоді невиправного гуляку, який часто грав «з бодуна», заслали в дубль, далі почалися тривалі дискваліфікації, і в 1974-му він пішов із «Манчестер юнайтед» (загалом у складі «МЮ» Бест зіграв 474 матчі й забив 180 голів). Кар'єру Джордж закінчував у другорядних командах США та Англії, а в 1984 році ще й потрапив у в'язницю за керування автомобілем у нетверезому стані. У 2002-му йому пересаджували печiнку...

      Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», поховають Беста суботнього ранку в Стормонті, що на околиці Белфаста. Очікується, що цей похорон стане найвелелюднішим в історії футбольної Британії.