За третім українцем — третій бразилець

30.11.2005
За третім українцем — третій бразилець

Роналдiньйо: я такий класний! (Фото РЕЙТЕР.)

      Володарем «Золотого м'яча»-2005 названий бразилець Роналдіньйо, форвард мадридського «Реалу». Власне, такий вибір учасників анкетування журналу «Франс футбол» не був секретом ще з початку цього місяця — постаралася всюдисуща італійська преса. Відтак у понеділок на щорічній (ювілейній — п'ятдесятій) церемонії у Парижі Роналдіньйо отримав приз кращому футболістові Європи.

      Прикметно, що він став третім бразильським лауреатом після Рівалдо (1999) та Роналдо (1997, 2002), а естафету «Зубастикові-2» передав Андрій Шевченко, який минулого року став третім володарем «Золотого м'яча» з України після Олега Блохіна (1975) та Ігоря Бєланова (1986).

      Сам Шева у коментарі газеті «Спорт-експрес» визнав, що підсумки голосування не стали для нього сюрпризом, оскільки Роналдіньйо провів відмінний сезон. «Можливо, якби з нами («Міланом». — Авт.) не стався нещасний випадок у фіналі Ліги чемпіонів, то... Утім навіщо про це зараз згадувати. І все ж вважаю, що я також можу записати собі цей рік в актив, бо забивав потрібні м'ячі в усіх важливих турнірах і допоміг збірній України вийти в фінал чемпіонату світу», — резюмував Андрій. Сам він у підсумковому рейтингу «Франс футболу» опинився на п'ятій позиції.

      Кубок європейських чемпіонів — один із небагатьох призів, якого ще немає в колекції бразильського феномена. Роналдіньйо, нагадаємо, минулого року був визнаний найкращим у світі за версією ФІФА, за підсумками попереднього сезону він виграв першість Іспанії з «Барсою» та здобув Кубок конфедерацій зі своєю національною збірною, у 2002 році у складі «чарівників м'яча» став чемпіоном світу.

      Народився цей завжди усміхнений темношкірий хлопчина 21 березня 1980 року в Порту-Алегрі, першою його командою був «Греміо» (1998), вже в 1999-му Роналдіньйо дебютував у складі зібрної Бразилії. У 2001 році перейшов у французький «Парі Сен-Жермен», а звідти в «Барселону» — у 2003-му.

      В активі Роналдіньйо — 33 голи у 79 матчах чемпіонату Іспанії, 13 разів він відзначився у 19 поєдинках Ліги чемпіонів, повністю компенсувавши таким чином рекордну для «Барселони» трансферну суму 25 млн. євро. Напередодні бразилець продовжив контракт із «синьо-гранатовими», який був спочатку розрахований до 2008 року, аж  до 2010-го. При цьому той, хто захоче тепер купити володаря «Золотого м'яча»—2005, повинен буде викласти за Роналдіньйо 150 млн. доларів.

      Сам Роналдіньйо сказав після отримання відзнаки: «Коли я побачив у списку володарів «Золотого м'яча» моїх кумирів Рівалдо та Роналдо, то усвідомив значимість нагороди. У цьому світі Бог не оминув нікого — деякі вміють писати, дехто — танцювати. А мені він подарував мистецтво грати у футбол, чим я і займаюся».

 

РЕЙТИНГИ

Результати номінантів на «Золотий м'яч»-2005

1. Роналдіньйо (Бразилія/«Барселона», Іспанія) — 225 очок

2. Френк Лемпард (Англія/«Челсі», Англія) — 148

3. Стівен Джеррард (Англія/«Ліверпуль», Англія) — 142

4. Тьєррі Анрі (Франція/«Арсенал», Англія) — 41

5. Андрій Шевченко (Україна/«Мілан», Італія) — 33

6. Паоло Мальдіні (Італія/«Мілан», Італія) — 23

7. Адріано (Бразилія/«Інтер», Італія) — 22

8. Златан Ібрагімович (Швеція/«Ювентус», Італія) — 21

9. Кака (Бразилія/«Мілан», Італія) — 19

10-11. Самуель Ето'О (Камерун/«Барселона», Іспанія), Джон Террі (Англія/«Челсі», Англія) — по 18...

Символічна збірна від «Франс футбол»-2005

Петр Чех (Чехія, «Челсі») — Джеймі Каррагер (Англія, «Ліверпуль»), Джон Террі (Англія, «Челсі»), Паоло Мальдіні — Френк Лемпард, Клод Макелеле (Франція, «Челсі»), Стівен Джеррард, Жуніньйо (Бразилія, «Ліон»), Роналдіньйо — Андрій Шевченко, Тьєрі Анрі.