Заборонена неякісна продукція

29.11.2005

      У зв'язку з масовим захворюванням дітей у дошкільних закладах міста Синельникове Дніпропетровської області на гострі кишкові інфекції фахівці державного підприємства «Дніпростандартметрологія» та Головного Дніпропетровського обласного управління у справах захисту прав споживачів провели перевірки дитячих дошкільних комбінатів № 5 «Вербиченька», № 11 «Дружба», в яких зафіксовано випадки захворювань.

      Проведено перевірку щодо додержання вимог стандартів, норм і правил на тимчасово зупиненому Постановою головного державного санітарного лікаря міста Синельникове ТОВ «Синельниківський молокозавод». За результатами перевірки ТОВ «Синельниківський молокозавод» складено акт про заборону реалізації продукції. Під час перевірки встановлені суб'єкти господарювання — постачальники сировини, що надходить на підприємство для подальшої переробки. Їхнiй перелік надано Головному Дніпропетровському обласному управлінню у справах захисту прав споживачів та правоохоронним органам для вжиття заходів згідно з чинним законодавством.

      При перевірці якості та безпеки сировини та продовольчих товарів, у дитячих комбінатах №№ 5,11 встановлені численні порушення чинного законодавства України про захист прав споживачів. Із них найбільш характерними є: використання нестандартної продовольчої сировини і харчових продуктів, як встановлених товаровиробників, так i невідомого виробництва; із закінченим терміном придатності; без необхідних документів, що підтверджують якість та безпеку товарів.

      Так, фахівцями Головного управління захисту прав споживачiв у коморі дитячого дошкільного комбінату № 5, де харчувались раніше 80 дітей, встановлено наявнiсть (i факти використання) олії соняшникової невідомого походження розлитої у пет-пляшки повторного використання з-під різних напоїв зі зрізаними горловинами. Постачальник — приватна фірма, яка виграла тендер на постачання харчових продуктів до дитячих закладів. Були відсутні супровідні документи про якість та безпеку на 5 найменувань продовольчих товарів: рибні консерви, чай, сік, повидло, ікра «Літня» кабачкова, а какао-порошок використовували із закінченим терміном придатності.

      Аналогічні порушення встановлені при перевірці комори дитячого дошкільного комбінату № 11, де раніше харчувалось 50 дітей. Через невідповідність вимогам ТУУ 46.72.151-98 за органолептичними показниками забраковано та знято сік освітлений «Яблучний» ТМ «До Вашого столу» виробництва ТОВ «Новомосковський консервний завод» (наявність осаду більш 20 %), знято какао-порошок із закінченим терміном придатності та продовольчі товари 5 найменувань без супровідних документів про якість та безпеку.

      В обох дитячих комбінатах недостатня кількість холодильного обладнання для зберігання продуктів харчування, відсутній налагоджений питний режим та спецодяг у співробітників харчоблоку.

      Матеріали перевірок передані до правоохоронних органів, вжито заходи згідно з чинним законодавством.

Вiктор ДМИТРОЧЕНКОВ,
начальник вiддiлу державного нагляду ДП «Дніпростандартметрологія»