Без обличчя, худий, тендітний і високий

29.11.2005

      Ми втрачаємо власне обличчя. Мабуть, тисяч через п'ятдесят років наші нащадки взагалі залишаться... ну не те щоб геть без обличчя, але принаймні з дуже маленьким. Адже, як запевняють антропологи з університету Огайо, в процесі еволюції людське лице потроху стискається, тобто зменшується. Як повідомляє газета «Санді таймз», 10 тисяч років тому обличчя тогочасних людей було більше від нашого щонайменше на третину. Про це, за словами вчених, свідчать численні черепи того часу та їхні фрагменти, параметри яких піддали статистичній обробці.

      Найсерйозніших змін зазнали щелепи і зуби. Що, в принципі, й не дивно, адже після виникнення землеробства і поступової відмови від споживання сирого м'яса людині більше не треба було докладати великих зусиль для пережовування твердої їжі. У результаті нижня частина обличчя з часом усе зменшується і зменшується...

      До слова, трансформації зазнає не тільки обличчя. За комплекцією стародавній гомо сапієнс також суттєво відрізнявся від нинішнього. Як розповідає професор Кларк Ларсен, середньостатистичний чоловік у давні часи за комплекцією більше нагадував Арнольда Шварценеггера, ніж середньостатистичного чоловіка сучасності. От тільки зросту був значно меншого — акселерація все-таки дається взнаки.