Прощавай, Європо!

26.11.2005

      Цей матч у Дніпропетровську не викликав ажіотажу навіть після оголошення про зниження ціни на квитки вдвічі. Очевидно, пасивність уболівальників спричинила не лише холодна погода ( за якої, до речі, поле «Метеору» перебувало у просто відмінному стані). Більше віриться в інше: мало хто сподівався на перевтілення «Дніпра». Навіть у матчі з «Літексом» — суперником, якого, за європейськими мірками, цілком можна назвати пересічним (навіть у Болгарії команду з Ловеча називають «селяни»). Отож довгоочікувана перемога дніпрян могла б сприйматися зовсім не як подвиг, а як належне. Але не так сталося...

      У дебюті зустрічі активність підопічних Тищенка вселяла надію. Непогані нагоди для того, щоб відкрити рахунок, мали Шелаєв та Рикун, а особливо — Назаренко: після відмінного пасу Кравченка Сергій опинився віч-на-віч із Вутовим, якого, здалося, вже й обіграв, проте надалі зосередився не на проштовхуванні м'яча у ворота суперника, а на красивому... падінні немовби від рук воротаря. Фінського арбітра це аніскільки не зворушило.

      Гості теж в обороні не відсиджувалися, намагаючись швидко контратакувати. Проте найреальнішу нагоду для успіху «Літекса» створили самі дніпряни. У середині тайму Семочко з позиції ліберо відпасував прямісінько на хід гравцеві гостей, який, вийшовши на побачення з Кернозенком, не поцілив у «рамку» лише якимось дивом.

      За великим рахунком, такий перебіг подій песимізму не викликав. Навпаки, думалося, що у другому таймі господарям вдасться дотиснути балканців. Однак після перерви буквально з перших хвилин усе почало складатися за іншим сценарієм. М'яч у стані «Дніпра» не тримався, комбінаційна гра не зав'язувалася, хаотичні спроби запустити когось до воріт «Літекса» завершувалися нічим — атлетичні захисники «селян» такі задуми читали легко.

      На 60-й хвилині ситуація ускладнилася ще більше. Фінський арбітр за друге попередження вилучає з поля Радченка (Олександр перервав справді гольову контратаку болгар, хоча, склалося враження, не мав наміру порушувати правила). Проте, пригадується, свого часу дніпряни в меншості долали і «Шахтар», і київське «Динамо». Певно, на кілька хвилин згадали це й самі дніпропетровці, адже влаштували справжню облогу володінь Вутова, а в одній з атак Балабанов був збитий у межах штрафного майданчика. Але пан Йоні Хюютя телеповтору не бачив і виніс м'яча для штрафного удару на кілька сантиметрів з іншого боку карної зони. А Кравченко штрафний удар із правого флангу виконав бездарно.

      Після цього господарі поля оговтатися вже не могли. Болгари це відчули і стали атакувати гостріше. Мети вони досягли за повної безвідповідальності у захисних порядках «Дніпра»: це Сандріньйо з правого флангу навісив на дальню стійку, а там Новакович головою «розстріляв» ворота Кернозенка впритул.

      Вихід на заміну свіжих Корніленка та Костишина ситуації не змінив — вони, швидше, сподівалися на свої індивідуальні дії, яких вистачало до меж штрафного майданчика «Літекса».

      А на 88-й хвилині було забито вирішальний цвях у труну єврокубкових надій «Дніпра». Технічний Назаренко в ситуації, коли суперниками поблизу й не пахло, почав грати на випередження з... Кернозенком і відправив м'яча у власні ворота. «Траплялося всяке, але такого...», — нечисленні вболівальники були просто шоковані.

      На післяматчевій прес-конференції журналісти поставили наставникові «Літекса» Любо Петровичу лише одне запитання. Усіх цікавило майбутнє «Дніпра». Адже після такого фіаско стало очевидним, що ситуація в команді вимагає кардинальних змін. Зауважмо також, що дніпропетровці не просто провалили єврокубкову осінь, а й, на відміну від минулого сезону, залишили на голодному пайку рейтингову скарбничку України загалом.

 

ТАБЛО

Група D

 «Дніпро» ( Дніпропетровськ, Україна) — «Літекс» (Ловеч, Болгарія) — 0:2

Дніпропетровськ. «Метеор». 3 000 глядачів

      Суддя: Хюютя (Фінляндія)

      «Дніпро»: Кернозенко, Лисицький, Єзерський, Шелаєв (Корніленко, 56), Балабанов (Грицай, 65), Русол, Рикун, Семочко, Кравченко (Костишин, 76), Назаренко.

      «Літекс»: Вутов, Попов, Січеро, Венков, Генчев, Сандріньо (Паланков, 90), Новакович, Кайє (Хазуров, 89), Єлєнкович, Златінов (Любенов, 85), Берберович (Хазуров, 90)

      Голи: Новакович, 72; Назаренко, 90 (у свої ворота)

      Попередження: Семочко, 17; Радченко, 34 — Берберович, 43

      Вилучення: Радченко, 62

АЗ (Голландія) — «Міддлсбро» — 0:0

Становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Міддлсбро»    3     2     1     0     4-0   7

2. «Літекс» 2     2     0     0     4-1   6

3. АЗ 2     1     1     0     2-1   4

4. «Грассхопперс» 2     0     0     2     1-3   0

5. «Дніпро» 3     0     0     3     1-7   0

 

А ІНШІ ЯК?

      Якщо для українських клубів позавчорашні домашні матчі Кубка УЄФА завершилися поразками, то наші північно-східні сусіди, росіяни, зібрали максимум очок. Переможний приклад «Локомотива» наслідували чинні володарі Кубка УЄФА армійці та пітерський «Зеніт». По два голи на свій рахунок записали бразилець Вагнер Лав із ЦСКА та форвард збірної Росії Олександр Кержаков із берегів Неви. Повний матч за «Зеніт» відіграв українець Олександр Горшков, Олександр Співак був замінений на 88-й хвилині.

      Після третього туру групового турніру до «плей-оф», крім уже колишнього суперника «Дніпра» — англійського «Міддлсбро», пробилися дві французькі команди — «Страсбург» і «Марсель». Цікаво, що в трьох матчах Кубка УЄФА «Страсбург», аутсайдер чемпіонату Франції, набрав стільки ж очок, скільки й у 15 турах національної першості — 7!

      У таблиці коефіцієнтів, що визначають представництво країни в єврокубках, Україна залишилася на 14-й позиції, хоча бодай одна нічия у двох четвергових матчах дозволила б нам випередити турків.

 

Кубок УЄФА. Груповий турнір. 3-й тур

Група А: «Монако» (Франція) — «Гамбург» (Німеччина) — 2:0 (Адебайор, 44; Віньйо, 90; вилучення: Булахруз, 90 («Г»)); «Вікінг» (Норвегія) — «Славія» (Чехія) — 2:2 (Нхлеко, 26; Гарде, 55 — Влчек, 51; Пітак, 83).

      Турнірне становище: «Гамбург» — 6 (3), «Славія» — 4 (2), «Вікінг» — 4 (3), «Монако» — 3 (2), ЦСКА (Болгарія) — 0 (2).

Група В: «Еспаньйол» (Іспанія) — «Палермо» (Італія) — 1:1 (Л. Гарсія, 90 — Гонсалес, 45; вилучення: Кодря, 90 («П»)).

      Турнірне становище: «Палермо» — 5 (3), «Еспаньйол» — 4 (2), «Локомотив» (Росія) — 4 (3), «Брондбю» (Данія) — 3 (2), «Маккабі» (П-Т, Ізраїль) — 0 (2).

Група С: «Хальмстад» (Швеція) — «Сампдорія» (Італія) — 1:3 (Джурич, 18 — Волпі, 31; Діана, 67; Бонаццолі, 86), «Герта» (Німеччина) — «Ланс» (Франція) — 0:0.

      Турнірне становище: «Стяуа» (Румунія), «Сампдорія», «Герта» — 4 (2), «Ланс» — 4 (3), «Хальмстад» — 0 (3).

Група Е: «Тромсе» (Норвегія) — «Црвена звезда» (Сербія і Чорногорія) — 3:1 (Кібебе, 22; Арст, 37, 74 (пен.) — Жигич, 24), «Рома» (Італія) — «Страсбург» (Франція) — 1:1 (Кассано, 73 — Беллаїд, 52).

      Турнірне становище: «Страсбург» — 7 (3), «Рома» — 4 (2), «Базель» (Швейцарія) — 3 (2), «Тромсе» — 3 (3), «Црвена звезда» — 0 (2).

Група F: «Марсель» (Франція) — «Херенвен» (Голландія) — 1:0 (Тайво, 90 (пен.)), ЦСКА (Росія) — «Левськи» (Болгарія) — 2:1 (Вагнер Лав, 49, 73 — Домовчийськи, 90+1).

      Турнірне становище: «Марсель» — 6 (2), ЦСКА — 4 (3), «Левськи» — 3 (2), «Херенвен» — 2 (3), «Динамо» (Бх, Румунія) — 1 (2).

Група H: «Віторія» (Португалія) — «Болтон» (Англія) — 1:1 (Сагановськи, 86 — Ваз Те, 88), «Зеніт» (СПб, Росія) — «Севілья» (Іспанія) — 2:1 (Кержаков, 10, 89 — Савіола, 90+2).

      Турнірне становище: «Зеніт» — 6 (3), «Болтон» — 5 (3), «Севілья» — 3 (2), «Бешикташ» (Туреччина), «Віторія» — 1 (2).