Чоловіча логіка

22.11.2005
Чоловіча логіка

Такі «киці» чоловікам більше до вподоби.

      Минули часи, коли народ валом валив на м'язистих Шварценеггера чи Сталлоне. Вибагливий, бачте, став глядач. Його більше не вражає, як вибиває суперникові зуби ударом ноги гора м'язів, а от коли це зробить тендітна і граційна «розкрадачка гробниць» Анджеліна Джолі, — зовсім інша річ. Як свідчать результати опитувань і касових зборів, героїні бойовиків сьогодні набагато популярніші серед кіноглядачів, ніж супермени. І цю тендецію вже почали враховувати студії: щоб повернути людей у кінозали, вони дедалі частіше головні ролі в бойовиках віддають жінкам. Бо красунечка Холлі Беррі таки врятує поганенький сюжет якої-небудь «Жінки-кицьки». Та й Кетрін Зета-Джонс додасть стрічці рейтингу, коли буде не просто подружкою Зорро-Бандераса, а візьме до рук зброю і впорається з гуртом поганих хлопців.

      Як зазначено в доповіді, підготовленій для кінокомпанії Warner Bros, жінка-супергерой приносить фільму на 25 відсотків більше касових зборів, ніж чоловік. Бо «молоді чоловіки охочіше проведуть годину-другу в темряві з дикою жінкою, ніж із чоловіком», — пояснюється в доповіді. У крайньому випадку, якщо без мужика зовсім не обійтися, кінопродюсерам доводиться «розбавляти» чоловічу компанію якоюсь довгоногою кралечкою: так у третій частині «Блейда» з'явилася Абігейл, у «Термінаторі» — жінка-кіборг, а в «Королі Артурі» середньовічна дама Гуїневера перетворилася на лучницю в шкіряному «прикиді». Причому традиційної романтики й кохання між героями в таких стрічках немає — жінки в екшенах виконують суто чоловічу «роботу».

      Водночас таку кіношну кон'юнктуру активно критикують любителі доброго кіно, тобто фільмів, орієнтованих на сімейні цінності, відзначає «Таймс». Мовляв, жінки проявляють набагато більше сексуальної агресії, до того ж завдяки спецефектам героїні сучасних бойовиків стали набагато жорстокішими, ніж свого часу герої Джона Вейна чи Арнольда Шварценеггера. Як жартують експерти, старі герої просто застрелювали поганого хлопця, а потім промовляли щось дотепне. А жінки продовжують бити свою жертву по голові доти, доки вона не впаде мертвою.

      На це боси кіноiндустрії «відгризаються», нарікаючи на брак нових чоловічих облич, які могли б стати зірками бойовиків. «Багато молодих чоловіків думають, що грати ролі в стилі Шварценеггера — нерозумно, — каже один агент кіностудії. — Тому сьогодні ми й бачимо розквіт бойовиків із жінками в головних ролях».