Чотири срібла на початку «китайського шляху»

22.11.2005

      Молодіжна першість Європи у столичному Палаці спорту невипадково зібрала весь бомонд європейського та світового дзюдо. Адже за три роки більшість із цього покоління майстрів татамі захищатиме честь своїх кран на Олімпіаді-2008. Своєрідні оглядини сил представників 38 країн (це рекордний показник!) на початку «китайського шляху» привабили і наших шанувальників цього виду боротьби. З багатьох регіонів приїхали юні вихованці спортшкіл із тренерами та батьками. Крім офіційного спілкування, було чимало зустрічей чемпіонів минулих років, яких доля розкидала по всьому світу. А яким було здивування італійців, коли їм сказали, що на трибунах Палацу спорту за дзюдо спостерігає понад чотири тисячі глядачів, тоді як поруч матч чемпіонату України з футболу дивиться у вісім разів менша аудиторія.

      Завдяки досвіду, який директор турніру Олександр Нагібін здобув під час проведення популярного «Тайфуну на татамі», першість Європи ми «відкатали» з суцільними подяками від міжнародних організацій. Головний тренер нашої збірної Сергій Дуброва, зокрема, відзначив, що європейці були здивовані якістю вболівання наших глядачів, які підтримували не лише «своїх», а й просто будь-який гарно виконаний прийом.

      Ніхто не залишився розчарованим, адже українське татамі виявилося настільки гостинним, що бодай одну медаль здобули представники 23(!) країн. За великим рахунком, повинні бути задоволеними і ми, адже за такої конкуренції мати своїх представників у чотирьох із 14 фіналів — вагомий результат. Кращий показник лише у німців, які здобули чотири золоті й одну срібну медалі, росіяни ж — лідери за загальною кількістю медалей (1-3-3) — теж мають чотирьох фіналістів.

      Окрасою чемпіонату стала наша Марина Прищепа, яка після виграшу третього титулу чемпіонки світу з самбо в Астані потрапила з «корабля на бал». У перший день допомагала організаторам і виступала як перекладач у віце-президента федерації дзюдо України Вадима Павленка на урочистому відкритті, а потім подарувала блискучу перемогу над іспанкою. Такі вишукані трюки публіка бачить нечасто — Марина відірвала Заїру Гісберт від підлоги і, виконавши «млин», кинула суперницю на татамі. До фіналу Прищепа здобувала винятково чисті перемоги і вела по очках за 1 хвилину 50 секунд до завершення фінальної сутички, але... німкеня Елізабет Греве таки дочекалася свого шансу і провела прийом на утримання.

      Також чисто українці програли і ще у двох фінальних поєдинках. Відверто кажучи, багатьом фахівцям здалося, що другого дня наші провідні дзюдоїсти перегоріли через дуже палку підтримку публіки, серед якої було стільки знайомих облич відразу. Першого дня у нас була одна перемога, адже «срібло» 20-річного Максима Коротуна з Краматорська, котрий зараз тренується у донецькій ШВСМ під керівництвом Дмитра Бредуна, — це з розряду приємних несподіванок. Хоча його перший тренер Ігор Мацай нагадував, що Максим уже пройшов гарну школу в самбо, де вигравав першість Європи. Наразі Коротун поступився минулорічному чемпіону Європи та віце-чемпіону світу, одержавши на початку поєдинку тріщину ребра. Тож з огляду на олімпійську перспективу можемо покладатися на цього хлопця.

      Щодо поразки у фіналі теж «переважно самбістки» Наталії Смаль із Чернігова, то секрет розкрив її тренер Анатолій Маркін: «Наталя взагалі-то виступає у тій же категорії, що й Прищепа, але, коли нам запропонували спробувати себе у більш важкій, ми не відмовилися. Тому вважаю, що це «срібло!» — крок уперед».

      Сергій Дуброва наприкінці турніру розповів кореспондентові «УМ», що з огляду на перспективу Пекіна-2008 результатами першості Європи він задоволений: «У роки, що залишилися хлопцям та дівчатам до Олімпіади, потрібно створити всі умови для професіональної підготовки. Незабаром у Москві відбудеться конгрес Європейського Союзу, де буде затверджено порядок відбору на Олімпійські ігри. В Афінах ми мали вісім ліцензій, і нижче цієї планки, як мінімум, опускатися не хотілося б. Також у столиці Росії відбудеться популярна абсолютна першість Європи, куди поїдуть Віталій Полянський та Марина Прокоф'єва; ще з двома кандидатами визначатимемося, оскільки суперваговик Олексій Данилов виявився недостатньо підготовленим».

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи серед молоді (до 23 років)

Чоловіки

      60 кг. 1. Моорен (Голландія). 2. Коротун (Україна). 3. Зідірідіс Т. (Греція), Сулек (Польща)

      66 кг. 1. Трудов (Молдова). 2. Гаданов (Росія). 3. Зідірідіс Р. (Греція), Кеделашвілі (Грузія). Віталій Новінський (Україна) програв у першій сутичці.

      73 кг. 1. Маддалоні (Італія). 2. Жереб (Словенія). 3.Сацюк (Білорусь), Осадзе (Росія). Сергій Форостина (Україна) програв у другій сутичці Сацюку.

      81 кг. 1. Хук (Німеччина). 2.Баланда (Польща). 3. Шмітт (Франція), Гавашелішвілі (Грузія)... 7. Віталій Дудчик (Україна).

      90 кг. 1. Казусьонок (Білорусь). 2. Пінкке (Німеччина). 3. Жорожоліані (Грузія), Кочан (Туреччина). Артем Блошенко програв у другій сутичці.

      100 кг. 1. Петерс (Німеччина). 2. Бубон (Україна). 3. Леденьов (Росія), Ліуварде (Голландія)

      Понад 100 кг. 1. Гуджежіані (Грузія). 2.Фрезза (Італія). 3. Ковалевський (Білорусь), Барабанов (Росія). Олексій Данилов чисто програв у першій сутичці.

Жінки

      48 кг: 1.Пайє (Франція). 2. Богдан (Румунія). 3. Перге (Угорщина), Дом (Бельгія). Ольга Суха програла в першій сутичці Богдан.

      52 кг: 1. Богданова (Росія). 2. Монтейро (Португалія). 3. Сандберг (Фінляндія), Мюллер (Німеччина). Людмила Афендикова програла в першій сутичці.

      57 кг: 1. Хайн (Німеччина). 2. Александрова (Росія). 3. Башко (Угорщина), Гасімова (Азербайджан). Тетяна Чик програла в другій сутичці.

      63 кг: 1. Букувала (Греція). 2. Робра (Швейцарія). 3. Вейтцер (Голландія), Сабо (Угорщина). Катерина Гусева програла першу сутичку Букувалі.

      70 кг: 1. Греве (Німеччина). 2. Прищепа (Україна). 3. Шойєр (Австрія), Мешарош (Угорщина).

      78 кг:1. Люєтт (Франція). 2. Смаль (Україна). 3. Веркерк (Голландія), Єглова (Чехія).