Що то було? Таки НЛО?

19.11.2005

      «Чи є життя на Марсі?» — тепер це питання в нас постає здебільшого на Новий рік, після п'ятої-десятої чарки, коли по телевізору показують комедію «Карнавальна ніч». Авжеж, позаземні цивілізації й НЛО в наш час стали якимись непопулярними, не те що пару десятків років тому. Але чи значить це, що гості з інших планет не навідуються на Землю, а «літаючі тарілки» є витвором хворої уяви фанатиків-уфологів? Засумніватися в такій оцінці змушує документ Агентства національної безпеки США, розсекречений цими днями. Як повідомляє агенція MSNBC, цей файл пояснює, чому американська розвідка приховує отримані нею відомості про НЛО від широкого загалу.

      Власне, суть документа — письмові свідчення, надані агентом АНБ Юджином Єйтсом ще в 1980 році і скріплені штемпелем, що належить до надсекретної категорії Umbra. З них випливає, що американські «тайняки» досліджують проблему «неопізнаних літаючих об'єктів» як цілком серйозну, а не розповідають про неї широким масам тільки через те, що це могло б викрити особливості розвідувальної діяльності США та «засвітити» контакти цього самого АНБ.

      Хоча матеріали Єйтса розсекречені не повністю, вони є суттєвою підтримкою для людей, захоплених пошуками інопланетних цивілізацій. Так, у документі є офіційна інформація про низку випадків із виявленням НЛО над Штатами та іншими країнами. Також ідеться про те, що в розпорядженні керівництва США у 1980 році (тоді президентський пост займав Джиммі Картер) було аж 239 документів щодо «діяльності» НЛО. Згадується кілька назв таких офіційних паперів, зокрема «Гіпотези НЛО», «НЛО і нездатність розвідувальних служб адекватно реагувати на несподівані або оманливі дані» тощо. Тож якщо Америка переймається проблемою «літаючих тарілок» всерйоз, може, вони над нами таки кружляють?