ХРОНІКА

19.11.2005
Футбол

      Півзахисник збірної України Андрій Гусин продовжив свою співпрацю з російським клубом «Крилья совєтов» ще на три роки. На такий же термін планує залишитися в Самарі й тренер Гаджи Гаджиєв.

* * *

      У четвер експертна комісія ФФУ розглянула спірні епізоди матчів «Шахтар» — «Динамо» й «Динамо» — «Металург» (Д). Попри критику тренера гірників Мірчі Луческу на адресу арбітра Андрія Шандора, суддівство львів'янина в матчі двох кращих команд країни визнано задовільним. Натомість протест «Металурга» на дії Ігоря Покидька у зустрічі Кубка України проти киян має підстави. Зокрема, рефері помилково не призначив 11-метровий у ворота «Динамо» за порушення Реброва проти Косиріна. Остаточне рішення щодо долі цього судді буде прийнято на суддівському комітеті.

* * *

      Київське «Динамо» й донецький «Шахтар» з 5 по 10 лютого наступного року візьмуть участь у комерційному турнірі в Ізраїлі з призовим фондом два мільйони доларів. Суперниками українців будуть дві кращі російські команди — московські ЦСКА й «Локомотив».

      Як повiдомляла «УМ», чемпіони України-2005 відмовилися від участі в традиційному Кубку Співдружності, який має пройти в манежах Москви 13-23 січня. Замість гірників пограти на турнірі СНД вже висловили бажання донецький «Металург» та «Дніпро».

Гандбол

      Після двох поразок на Кубку світу в Данії збірна України здобула яскраву перемогу над чемпіонками світу — француженками — 30:17 (13:10). Серед наших дівчат сім м'ячів закинула Анастасія Бородіна, шість — Олена Резнір. Третє місце в групі не дозволило «синьо-жовтим» вийти до «плей-оф».

Хокей

      Матчі НХЛ за четвер: «Тампа-Бей» — «Айлендерз» — 3:2 (Федотенко («Т») — 14:48, 1+0 (п'ятий гол українця в сезоні), корисн. «+1», 1 кидок; Житник («А») — 22 хв., 0+1, корисн. «+2», 1 кидок, 4 хв. штрафу), «Лос-Анджелес» — «Ванкувер» — 5:4, «Едмонтон» — «Детройт» — 6:5 ОТ, «Оттава» — «Флорида» — 4:1 (Альфредссон — 2), «Кароліна» — «Рейнджерс» — 5:1, «Баффало» — «Вашингтон» — 8:5, «Бостон» — «Торонто» — 1:4 (Понікаровський («Т») — 12:12, 0+0, корисн. «+1», 1 кидок).

* * *

      Після тривалої перерви 31-річний український голкіпер Костянтин Симчук відіграв матч у складі лідера російської суперліги — магнітогорського «Металурга». У зустрічі проти аутсайдерів із «Молота-Прикам'я» (Перм) кращий хокеїст України минулого сезону зберіг свої ворота недоторканними, а його команда виграла 4:0.

Бокс

      У четвер на чемпіонаті світу в китайському Маньяні обидва українські бійці програли свої поєдинки. Олександр Ключко з Миколаєва (вагова категорія до 60 кг) поступився за очками італійцю Валентино (23:36), а в найпрестижнішій вазі (понад 91 кг) В'ячеслав Глазков з Луганська не зумів гідно протистояти кубинцеві Солісу Фонте — 11:26.

* * *

      За повідомленням сайту Boxingtalk.com, чемпіони світу в суперважкій категорії Кріс Бірд (IBF) і Хасім Рахман (WBC) розірвали контракти зі скандально відомим промоутером Доном Кінгом.

Важка атлетика

      Чемпіонат світу у катарському місті Доха українська збірна завершила з однією медаллю — малою «бронзою» Ольги Коробки. В останній день змагань 24-річний Олексій Колокольцев з Одещини у категорії понад 105 кг посів лише дев'яте місце з результатом 411 кг (185+226). Кращим тут став іранець Реза-заде (461 кг).

Влада і спорт

      Під головуванням Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова відбулося засідання оргкомітету з підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських іграх. Міністр у справах молоді, сім'ї і спорту Юрій Павленко повідомив, що фінансування підготовки наших спортсменів до зимових Ігор у Турині забезпечено в повному обсязі, а з 88 кандидатів до Італії поїде 58 спортсменів. Остаточний склад делегації буде визначений на початку січня. Чиновники підтвердили, що за призові місця олімпійці, як і в Афінах, отримають по 100, 70 і 50 тисяч доларів відповідно.

Нове амплуа

      Олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва стала послом Доброї волі Організації Об’єднаних Націй з питань ВІЛ-СНІДу в Україні. Сертифікат про своє призначення Ліля отримала позавчора з рук резидента-координатора ООН в Україні Френсіса О'Доннела. Обов’язком новопризначеного посла буде пропаганда здорового способу життя та ідей гуманізму, зокрема, розуміння та терпимості до людей, хворих на СНІД.