Київ збирає призерів... Олімпіади-2008

19.11.2005

      Востаннє чемпіонат Європи з дзюдо Київ приймав у далекому 1976 році, і ось прихильники цього олімпійського виду єдиноборств матимуть змогу знову спостерігати майстрів татамі у столичному Палаці спорту. Цього разу до нас їдуть понад триста представників із 38 країн, щоб розіграти нагороди молодіжної першості континенту. Крім спортсменів, яким не виповнилося 23 роки, у елітному готелі «Прем'єр-Палац» зупиняться офіційні делегати Європейського дзюдо та керівники національних федерацій. Такого представництва не мав жоден із двох попередніх  чемпіонатів.

      Віце-президент Національної федерації дзюдо Вадим Павленко на прес-конференції напередодні старту турніру відзначив, що Україна давно йшла до змагань такого рівня, успішно проводячи міжнародні турніри серії «А». «Те, що нам довірили прийняти молодіжну першість Європи, — величезний плюс країні та водночас велика відповідальність. На сьогодні всі найдрібніші питання  прийому гостей враховано завдяки злагодженій роботі єдиної команди організаторів», — підкреслив Павленко.

      Крім генерального спонсора, допомагають організовувати турнір профільне міністерство і міська влада. Керівник головного управління фізичної культури і спорту Київської міськдержадміністрації Ростислав Карандєєв повідомив, що столиця вклала в ці змагання 400 тисяч гривень. А заступник керівника Мінмолодьспорту Володимир Бринзак запевнив, що в Україні послідовно відроджується традиція проведення важливих міжнародних чемпіонатів, адже минулого року нам не було соромно за континентальні першості з художньої гімнастики та важкої атлетики, а в цьому році — турнір першого дивізіону з хокею на траві.

      Існує ймовірність того, що головна крита арена України може здивувати президента Європейського союзу дзюдо Маріуса Візера аншлагом. Адже, як розповів Олександр Нагібін, директор чемпіонату та натхненник минулих «тайфунів на татамі», з усіх регіонів для юних дзюдоїстів та фахівців із цього виду єдиноборств уже замовили 2,5 тисячі квитків на трибуни. Вхід у Палац спорту буде безплатним, а квитки потрібні просто для більшого порядку серед глядачів.

      На запитання кореспондента «УМ», чи можемо ми в перспективі розраховувати на прийняття «дорослого» чемпіонату, пан Нагібін сказав: «В організаційному плані ми до цього готові, у фінансовому — спільними зусиллями теж, думаю, зможемо. Ми б могли посперечатися і за прийняття конгресу Європейського союзу дзюдо та абсолютної першості Європи серед важковаговиків. Хоча нинішня молодіжна першість — теж дуже престижні змагання, за якими спостерігатиме вся континентальна еліта дзюдо».

      Щодо складу учасників, то про нього досить оригінально висловився головний тренер нашої збірної Сергій Дуброва: «У Києві збереться найбільш представницький контингент спортсменів за всі часи проведення молодіжних першостей. Упевнений, що ми познайомимося з багатьма майбутніми призерами пекінської Олімпіади-2008, адже через три роки учасникам нинішнього чемпіонату буде по 24-26 років».

      Що ж до «медальних» надій України, то найбільше наставники вірять в успіх призера недавньої світової першості в Каїрі Віталія Бубона (категорія 100 кг) та ще однієї вихованки київської СДЮШОР «Юний спартаківець» Марини Прищепи, яка тиждень тому перемогла на чемпіонаті світу з самбо у Казахстані. Перед рідною публікою сподіваються гідно протистояти основним суперникам із Росії, Франції, Грузії, Польщі та Голландії й решта наших дзюдоїстiв, які неодноразово сходили на п'єдестали міжнародних змагань, зокрема, суперваговик Олексій Данилов із Запоріжжя, донеччанин Артем Блошенко (90 кг) та Тетяна Чик із Надвірної (57 кг).