Викорінювати кучмізм на місцях

19.11.2005
Викорінювати кучмізм на місцях

Микола Труш.

      Сесії райради в Шевченківському районі Києва за останній рік часто закінчуються скандалом. Широко відомі стали акції місцевої фракції «Нашої України» з вимогою відставки голови РДА Миколи Харитончука.

      Останнім часом протистояння набуло особливої гостроти, бо до «нашоукраїнців» приєдналася і фракція «Батьківщина». Сьогодні розмова про це з Миколою Трушем, головою фракції партії ВО «Батьківщина» у районній раді Шевченківського району Києва.

 

      — Миколо, ваша фракція з'явилася під час виборів Президента України. Як ви оцінюєте цей рік з точки зору депутата райради?

       — Рік Помаранчевої революції дозволяє підбити певні підсумки, згадати події того часу, щоб дати оцінку її учасникам. Майже рік фракція НСНУ в Шевченківській райраді виступає за відставку голови РДА Миколи Харитончука. Приєдналася до них і наша фракція, бо важко погодитися зі стилем і методами роботи нинішнього голови. І підтвердження не забарилося, можу навести.

      Тільки ми оголосили про підтримку вимоги про відставку Харитончука, як відразу почалося переслідування членів нашої фракції, котрі працюють в апараті райдержадміністрації. Застосовується весь «джентльменський набір» махрового бюрократизму — від доган за надуманими приводами до ліквідації структурних підрозділів.  

      Наприклад, ініціюється питання про створення секретаріату райради. Чим же новий підрозділ займатиметься? А виконуватиме функції управління організаційно-правового забезпечення діяльності райради, її виконавчих органів та органів самоорганізації населення. Для чого ж потрібна ця гра в назви? А для знищення актуального управління, а заодно і його керівника Олександра Федоренка, активного члена нашої фракції.

      Звичайно, Харитончука можна зрозуміти — бо як він, так і громада добре пам'ятають вимогу Президента поміняти голів РДА в Києві. І цей процес заміни одіозних районних бонз триває. Тож йому треба поспішати з розтринькуванням майна району, бо всі ж пам'ятають його активне втручання у виборчий процес під час президентських перегонів минулого року, що оберталося скандалами на всю країну.  І не можна бути впевненим, що і під час виборів у березні наступного року він не застосує набутий досвід.

      Тому й доводиться нам об'єднуватися — силам, котрі стояли пліч-о-пліч на Майдані. Об'єднуватися на місцевому рівні, незважаючи на певні непорозуміння серед вищого керівництва наших партій. Бо, як бачимо, активні кучмісти районного масштабу починають знову братися за старе. Тому, створивши у райраді разом з «нашоукраїнцями» коаліцію «Сила народу», запрошуємо до участі в ній фракцію соціалістів. Їм нелегко зважитися на конфронтацію проти Харитончука, бо половина членів фракції працюють в апараті РДА. А про його методи я вже говорив...

      Але ж не можна прожити все життя, побоюючись виступити проти несправедливості — наш район під час президентських виборів більшість своїх голосів віддав за Ющенка проти Кучми та його поплічників, тобто наші мешканці заявили про підтримку програми Віктора Андрійовича. Вимогу Президента про заміну районних керівників у Києві ми знаємо, то чому  ж нам знову не об'єднатися? Що, знову сидіти склавши руки і чекати, що хтось за нас вирішить наші ж проблеми? Це, здається мені, не зовсім чесна позиція стосовно обраного нами Президента — таким чином ми стаємо просто пасивними спостерігачами замість активно відстоювати свої права і своїх виборців, підтримуючи Президента.

      Коментує ситуацію Зорян Шкіряк, лідер фракції партії «Народний союз «Наша Україна»:

      — Наше  міжфракційне  об'єднання — це вимога часу. На місцях дуже чітко видно, як прямо «на марші»  старі номенклатурники міняють тактику і переходять в наступ. Щоправда, нічого нового їхні дії не мають — споконвічне «розділяй і владарюй». Тому  об'єднання  наших зусиль  стане знову прецедентом  до початку конструктивного діалогу між усіма демократичними силами суспільства з метою очищення  влади в Шевченківському районі столиці.

Інтерв'ю записав Борис УДОВИЧЕНКО.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>