Проблеми Спортивної площі

17.11.2005

      Спортивні функціонери, пояснюючи промахи наших атлетів на міжнародній арені, нерідко посилаються на брак коштів. Однак нові часи вимагають від спортивних чиновників мислити по-іншому і розраховувати не тільки на державну підтримку, а й самим шукати способи, як прогодуватися. Особливо це стосується не надто «грошових» видів спорту, до яких належить і його «королева» — легка атлетика.

      Під час недавнього спілкування з пресою чемпіон світу зі стрибків у висоту Юрій Кримаренко навіть дещо образився на футболістів: «Гравці нижчих ліг приїздять на матчі на «Мерседесах», а нам за золоту медаль світової першості платять дві тисячі доларів!». На тій же прес-конференції генеральний секретар ФЛАУ Ігор Гоцул похвалився підписанням контракту з компанією «Нест-Ханнер», яка стала спонсором легкоатлетів на 2006 рік і готова до більш тривалого співробітництва.

      Трохи іншого забарвлення бесіда набула, коли з'ясувалося, що саме ця фірма є замовником будівництва торговельно-розважального центру на Спортивній площі біля НСК «Олімпійський». 80 відсотків славнозвісної фірми «Юджин», що розрила котлован на підходах до головної спортивної арени України, належить компаніям «Нест» (Україна) і «Ханнер» (Литва). На закиди журналістів, як можна підтримувати спорт і «ставити хрест» на центральному стадіоні, відповідав голова наглядової ради корпорації «Нест» Сергій Король: «Ми не вважаємо, що своїм будівництвом фактично знищимо «Олімпійський», як це намагається представити Федерація футболу. У нас є висновки французьких експертів, де вказано, що суттєвого впливу на людські потоки стадіону наше будівництво не має. Хоча визнаємо, тут існує кілька «больових точок». Але проблему можна розв'язати, головне — бажання обох сторін до співпраці. Наша компанія відкрита до діалогу, проте ми не сприймаємо силового тиску, коли нам заявляють: «Ви тут усе хутко згортайте, і будемо вважати проблему вирішеною». Це не діловий шлях вирішення питань. Сподіваємося, ми знайдемо рішення, яке задовольнить обидва табори».

      Повертаючись до легкоатлетичної теми, Ігор Гоцул повідомив склад збірної України на чемпіонат Європи з кросу, що відбудеться 11 грудня в голландському містечку Тілбург. Спортивна делегація формувалася за підсумками виступу кросменів на першості України в Кіровограді й чемпіонаті СНД в Оренбурзі. До «синьо-жовтої» команди увійшли 16 бігунів, які заявлені на трьох дистанціях — 4830 м для жінок, 6500 і 9840 м для чоловіків. Головною нашою надією є п'ятиразовий чемпіон Старого світу донеччанин Сергій Лебідь, який готовий і вшосте зійти на найвищу сходинку п'єдесталу пошани.

      Тим часом міністр у справах молоді, сім'ї і спорту Юрій Павленко поінформував громадськість про готовність України у 2006 році прийняти у себе Кубок Європи з легкоатлетичного багатоборства. Турнір у другому за рангом дивізіоні (першій лізі) планується провести в Ялті.