Самостверджуйтесь, дівчата!

17.11.2005
Самостверджуйтесь, дівчата!

      У київському Палаці спорту 25-27 листопада відбудеться 10-й міжнародний турнір жіночих збірних «Кубок Турчина». Уперше за останні роки, як це не парадоксально, його проводитиме Федерація гандболу України. Раніше організаційними питаннями турніру завідувала установа, яка мала дуже туманні уявлення про гандбол та рекордні досягнення київського «Спартака» під керівництвом Ігоря Євдокимовича Турчина. Через це привабливий із точки зору менеджменту проект мав постійні проблеми з рекламодавцями та спонсорами, а тодішній керівник ФГУ на прес-конференціях лише констатував, що черговий турнір — на межі зриву. У тому числі й минулого року, коли збірна України приймала гостей у ранзі бронзової призерки Олімпійських ігор-2004.

      Із приходом у керівництво національної Федерації гандболу нової команди молодих менеджерів з'явилася надія, що «Кубок Турчина» поверне свій колишній престиж. Тим більше, що всі права на проведення цих змагань тепер належать ФГУ. Її новий президент Владислав Миленький наголошує, що листопадовий турнір повинен стати відправною точкою для відродження вітчизняного гандболу, і цей вид спорту має повернутися на позиції, які він мав за часів Турчина.

      Організатори, котрі з часом хочуть перетворити «Кубок Турчина» на одну з головних спортивних подій року в Україні, визнають, що цього разу в них було лише півтора місяця, аби увійти в «курс справи». Водночас Миленький і компанія гарантують якість змагань, які погодився патронувати міський голова Києва Олександр Омельченко.

      Гостями збірної України будуть команди Румунії, Польщі та Іспанії. Прикметно, що всі вони ще не виступали на «Кубку Турчина», тож кияни матимуть змогу познайомитися з новими гандбольними колективами.

      Слід нагадати, що київський турнір стає останньою перевіркою для учасників чемпіонату світу, який стартує у Санкт-Петербурзі 5 грудня, тому всі збірні виступлять у найсильніших складах. Прихильники гандболу добре поінформовані про рівень команди Румунії — постійної учасниці чемпіонатів Європи, світу та Олімпійських ігор. Виступить у київському Палаці спорту й феноменальна румунська бомбардирка Стелуца Лука, яка в 144 матчах за збірну закинула аж 789 м'ячів.

      Крім румунок, до ЧС-2005 готуються і полячки. Трохи слабшою виглядає Іспанія, хоча й вона може потрапити на світовий гандбольний форум, якщо від участі в чемпіонаті світу відмовиться команда Австралії (а такий варіант існує).

      Щодо наших дівчат, то збірна України після олімпійського успіху значно омолодилася і цими днями складає свій перший серйозний іспит на Кубку світу в Данії. Екс-лідерка «синьо-жовтих» Олена Цигиця, яка зараз перебуває у декретній відпустці, сказала в інтерв'ю «УМ»: «За власним досвідом знаю, що оновленій команді Леоніда Ратнера насамперед потрібно повірити в себе. І якщо говорити про турнір у Києві, то самостверджуватися найлегше було б за підтримки заповнених трибун».

РОЗКЛАД

Уїк-енд

із «Кубком Турчина»

25 листопада (пт)

Румунія — Польща (16:00)

Церемонія відкриття турніру (17:45)

Україна — Іспанія (18:45)

26 листопада (сб)

Іспанія — Румунія (16:00)

Польща — Україна (17:45)

Матч ветеранів: збірна Москви — «Спартак» (Київ) (після 19:30)

27 листопада (нд)

Іспанія — Польща (11:00)

Україна — Румунія (12:45)

А ТИМ ЧАСОМ...

      У вівторок у данському місті Орхус жіноча збірна України провела перший матч Кубка світу і поступилася іменитим норвежкам — 17:24 (перший тайм — 7:10). По три м'ячі у складі нашої команди закинули Олена Резнір та Олена Радченко, двічі відзначилися Марина Вергелюк, Ірина Шибанова, Олена Яценко, Марія Боклашук й Наталя Ляпіна, ще один гол на рахунку Анастасії Бородіної. Це — основа нашої команди. Уже в Києві до команди приєднаються легіонерки з іноземних клубів, дві Тетяни — Ворожцова та Шинкаренко.

      Учора збірна України на Кубка світу зустрічалася з росіянками, які у стартовому поєдинку перемогли збірну Франції — 32:24.