«Гринджоли» не запросили

17.11.2005
«Гринджоли» не запросили

      Відзначення річниці Помаранчевої революції відбуватиметься за кошти, які залишилися на рахунку «Нашої України» після минулорічних подій на Майдані. Про це на вчорашній прес-конференції повідомив голова виконкому НСНУ, народний депутат Микола Катеринчук.

      За його словами, старт так званого всеукраїнського «помаранчевого» марафону в Києві заплановано на 20 листопада, коли в полудень почнеться закладення конструкцій сцени на майдані Незалежності. У цьому дійстві братимуть участь комендант Майдану-2004 Роман Безсмертний та «польові командири» Володимир Філенко, Тарас Стецьків, Юрій Луценко.

      Хоча остаточний сценарій відзначення річниці Помаранчевої революції вже узгоджено, серед організаторів цього дійства, членів спеціально створеної робочої групи, досі є певні розбіжності у баченні подій 22 листопада 2005 року.

      Так член групи, «пеерпіст» Тарас Стецьків, у коментарі «УМ» назвав «повною дурницею, яка ніколи не буде реалізована», ідею нардепа-«нашоукраїнця» Миколи Катеринчука проводити жеребкування щодо послідовності виступів політиків зі сцени відтвореного Майдану. «Принциповим є те, що на сцену вийдуть лідери коаліції «Сила народу» — Ющенко, Тимошенко та Мороз», — каже нардеп. Водночас він так і не зміг  відповісти на запитання «УМ», чи стоятимуть вони на сцені по черзі, чи все-таки поруч. «У вівторок побачимо... Все буде в порядку», — зазначає Стецьків.

      Щодо розбіжностей у поглядах, то, як повідомив учора Микола Катеринчук, 22 листопада з 16.00 до 17.30 відбудеться концертна програма за участю тих виконавців, які виступали на сцені під час минулорічних подій. Це, зокрема, групи «Тартак», «ВВ», «Океан Ельзи», «Мандри», Дмитро Гнатюк, Тарас Петриненко, Марія Бурмака, Анатолій Паламаренко та інші.

      Натомість Стецьків має іншу думку (раніше в інтерв'ю «УМ» він висловлювався проти влаштування будь-яких концертів, бо «народ прокляне тих політиків, які йому гуляння запропонують», адже «люди хочуть серйозної і відвертої розмови»). «Це не буде концерт! Це буде мітинг! Просто паузи між виступами ми будемо заповнювати піснями на вибір», — каже Тарас Стецьків.

      Цікаво, що у «неконцерті» не запланований виступ авторів гімну Помаранчевої революції — гурту «Гринджоли». За словами Стецьківа, зараз пісня «Разом нас багато» недоречна, бо «нас багато, але ми вже не разом».

      Також раніше «сторона Стецьківа» висловлювалася проти влаштовування якихось польових кухонь на Майдані, як рік тому. Але, як повідомив Катеринчук, організатори свята намагатимуться максимально відтворити атмосферу минулорічних подій, у тому числі із польовими кухнями.

      Водночас ідея керівника робочої групи, заступника голови секретаріату Президента Івана Васюника, — провести в Українському домі президентські слухання за участю «незрозуміло яких партій» — точно не пройшла.

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Олександр Положинський, лідер гурту «Тартак»:

      — Концерт 22 листопада — чому б і ні? Що поганого в проведенні концерту цього дня? Все-таки сам факт початку Помаранчевої революції є значно кращим приводом для свята, аніж багато інших приводів, з нагоди яких ми щось святкуємо. Не бачу сенсу проводити це відзначення у форматі звіту політичних лідерів. Адже 98 відсотків людей, які брали участь у «помаранчевих» подіях, упродовж року слідкували за розвитком ситуації. І звітувати перед ними — це просто нагадувати про те, що люди й так знають. Інша справа, що кожна людина, яка була на сцені Майдану рік тому, зараз має право сказати те, що вона хоче.

      Щодо нашої участі, то я ще не впевнений, що ми там виступатимемо, бо ще не мав відповідного підтвердження. Але якщо рік тому ми грали й співали не за гонорари, то тепер без гонорару виступати не будемо. Бо тоді треба було, а зараз для нас це частина нашої роботи.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>