Болячкам — бій!

15.11.2005

      Українські лікарі все частіше говорять про зростання темпів захворюваностi на рак, СНІД, туберкульоз у нашій державі. Президент України вирішив ситуацію змінити. Як запевнив глава держави в суботу у своєму радіозверненні до українського народу, відтепер він візьме під особистий контроль питання боротьби з цими смертельно небезпечними хворобами. Зокрема, як повідомляє прес-служба Президента, Віктор Ющенко доручив Міністерству фінансів разом із Міністерством охорони здоров'я реалізувати проект щодо посилення боротьби з ВІЛ/СНІДОМ. Цей проект передбачає, що в наступному році в кожному районному центрі буде створено кабінет анонімного безкоштовного обстеження на ВІЛ/СНІД, а в кожному обласному центрі обладнано 20 ліжок для лікування хворих на цю недугу. За словами Президента України, в наступному році стартують чотири національні програми боротьби з захворюваннями на СНІД, рак, туберкульоз, хвороби серця і крові. Координаційні функції візьмуть на себе спеціалізовані Національні центри. 

      А ще Президент певен, що час в українській медицині провести реформу, і першим її кроком має стати впровадження сімейної медицини. «Людина повинна знати свого лікаря в обличчя, — сказав він, —  адже досвід європейських країн показує — практика сімейної медицини набагато ефективніша». Глава держави зазначив, що країни Європи витрачають до 30 відсотків бюджету охорони здоров'я на сімейних лікарів, якi надають до 90 відсотків загального обсягу медичних послуг. В Україні ж ці цифри становлять, відповідно, 5 і 40 відсотків, додав Віктор Ющенко.    

      Також, за словами глави держави, потрібно докорінно змінити підходи до фінансування галузі — головні кошти слід спрямовувати на первинну медичну допомогу, якої потребують більшість людей, що звертаються до лікаря. Нині ж на це виділяють лише 5 відсотків бюджету охорони здоров'я. Для надання невідкладної допомоги у повному обсязі потрібно збільшити видатки на 2006—2007 роки на 1 мільярд 200 мільйонів гривень — з них 460 мільйонів гривень піде на закупівлю нового обладнання і 83 мільйони — на автомобілі для ФАПів.