Дитяче меню

15.11.2005
Дитяче меню

А що мені дадуть поїсти? (Укрінформ.)

      Мамине молоко не тiльки життєво важливий продукт —воно захищає малюка від хвороб та алергії, поки його імунна система не навчилася самостійно боротися з інфекціями, і, на відміну від коров'ячого чи козячого, містить речовини, які сприяють розвиткові людського мозку. Проте в Україні лише близько 10 відсотків дітей вигодовують грудним молоком до року.

      Ще років зо п'ять тому ситуацію рятували дитячі молочної кухні, які готували їжу для дітей першого року життя: молоді матусі розбирали спеціальний дієтичний кефір та молоко, суміші й ніжний сирок зі специфічними бактеріями, корисними для дітей. Але через численні випадки отруєння малят кишковими інфекціями більшість кухонь рано чи пізно припиняли своє існування. Так, столична фабрика-кухня, яка обслуговувала тисячі киян та мешканців області, закрилася майже півтора року тому — після того, як інфікований сирок відправив до лікарні більше 600 дітей.

      За словами заступника голови КМДА Валерія Бідного, після інциденту мерія хотіла  відновити роботу фабрики, розміщеної на Троєщині: «Вклали кошти, помили, пофарбували, зробили ремонт... Але санепідемслужба не дозволила відкрити фабрику, тому що там залишалася  відкрита система, в якій людина контактувала з продукцією. І як би ретельно ми не готували працівників, ніхто не міг дати гарантії, що інфекція не попаде в сировину або в готовий продукт. Санепідемслужба була категорично проти, і сьогодні я їх чудово розумію: у світі всі працюють тільки на закритих системах». Як додав чиновник, місто розробило проект реконструкції фабрики молочної кухні, але для його втілення у життя треба витратити до 112 мільйонів гривень. На жаль, такої суми Київ не може запланувати в бюджеті на найближчий рік, а діти потребують якісного харчування вже сьогодні: офіційна статистика свідчить, що після закриття мережі молочних кухонь рівень захворювань шлунково-кишкового тракту в маленьких киян виріс мало не втричі. Тому столична влада шукає інші варіанти розв'язання проблеми.

      «Ми маємо дві пропозиції: заводу дитячого харчування, що на Оболоні, і заводу «Галактон»,— розповідає пан Бідний, — які готові впровадити технології і забезпечать виробництво дитячого харчування. Вони не просять від міської влади ніяких видатків, тільки замовлення на продукцію. Ідея дуже цікава, тому вже дане доручення і готується розпорядження, аби з нового року почати виготовлення продуктів дитячого харчування на цих заводах, а Головне управління охорони здоров'я проведе тендер і визначить, хто візьме в цьому участь». Передбачається, що це буде міське, а не державне замовлення, за допомогою якого вже з першого кварталу наступного року Київ зможе забезпечити дитячим харчуванням три-чотири тисячі дітей віком від 6 місяців до року, а згодом охопити всіх малюків від народження до року. Причому молочні суміші будуть якісними й безпечними, без добавок і консервантів, а сировину для них постачатимуть тільки з екологічно чистих районів.