«Наталка-Полтавка» і «Тев'є Тевель» їдуть до Санкт-Петербурга

15.11.2005
«Наталка-Полтавка» і «Тев'є Тевель»  їдуть до Санкт-Петербурга

«Тев’є Тевель».

      Останній творчий візит «франківців» до Пітера відбувся двадцять років тому, коли ще саме місто мало зовсім іншу назву — Ленінград, а Українська драма — інше кадрово-змістове наповнення. Теперішня ж поїздка стала можливою завдяки продюсерам з Пітера, які приїжджали до Києва, переглянули  репертуар «франківців» і запросили до себе на гастролі вистави «Тев'є Тевель» та «Наталка-Полтавка». Звісно, Українській драмі є що показати і крім цих спектаклів, але оскільки фінансує візит приймаюча сторона, про те, щоб повторити «подвиг» «Таганки», яка до Києва привезла сім вистав, доводиться лише мріяти.

      У «Тев'є Тевелi» своїм монументальним талантом пітерців потішить худрук Театру імені Франка Богдан Ступка. Самій виставі, яку за п'єсою Григорія Горіна «Поминальна молитва» поставив ще Сергій Данченко, уже більше п'ятнадцяти років, і саме стільки Богдан Сильвестрович виходить на сцену в ролі Тев'є. Разом із батьком на сцену Виборзького ПМ вийде і син Остап, який у цьому спектаклі грає студента Перчика.

      «Наталка-Полтавка» — одна з найостанніших і найцікавіших прем'єр театру, де в ролі Макогоненка  на драматичній сцені дебютував Олег Скрипка. Як на мене, саме цей спектакль є такою собі міні-моделлю України — співучої, оптимістичної, доброзичливої і позитивної, а тому почерпнути світлих емоцій від Котляревського та «франківців» пітерцям, гадаю, буде надзвичайно приємно.

      Цікаво, що Ступка та Скрипка для наших сусідів — персонажі дуже навіть відомі. Останні кіноролі Богдана Сильвестровича — у фільмах «Свої», «Водій для Віри», серіалі «Убойна сила» тощо — були реально помітними серед численних новинок російського кіно. Скрипка ж зі своїми «Воплями» — відомий любчик російських FM-станцій. Тож бажаючих подивитися, на що здатні ці люди на драматичній сцені,  буде предостатньо.