«Розкатали губу» на титанову губку

15.11.2005

      Завчасність висновків про успішне виведення економіки з «підпілля» засвідчує діяльність Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК). Як повідомив департамент громадських зв'язків МВС України, посадові особи ЗТМК упродовж кількох років здійснювали моніторинг світових ринків у власних інтересах. Із врахуванням достовірної інформації про реальну вартість титанової губки спритники, перебуваючи на державних посадах, збували продукцію підприємства приватним фірмам за свідомо заниженими цінами. А ті вже експортували титанову губку на рівні світових. Не важко здогадатися, до чиєї кишені текла виручка від змодельованої різниці в цінах.

      Збитковість цього підприємства, підпорядкованого Міністерству промислової політики, чомусь привернула увагу уряду тільки за часів прем'єрствування Юлії Тимошенко. За її дорученням Мінфін, КРУ, податківці та митники ретельно перевірили діяльність комбінату за 2004-й і перше півріччя цього року. Документально встановлено, що у вищезгаданий спосіб близько 18 мільйонів гривень було спрямовано не на зміцнення української економіки, а до приватних кишень.

      Зловживання службовим становищем, яке завдало державі солідних збитків, — достатня підстава для притягнення до кримінальної відповідальності. Обласна прокуратура свою справу зробила, однак у запоріжців посилилося враження, що до судової зали клубок слідства не докотиться. Надто вже багато останнім часом у столиці та регіоні лунало гучних заяв і звинувачень, а лозунг «Бандитам (крадіям, аферистам та іже з ними) — тюрми!» нова влада досі не реалізувала.