Гальяно відпочиває

15.11.2005

      Рейтинги престижного журналу «Форбс», який щороку укладає списки найзаможніших та найвпливовіших людей світу, відрізняються від інших подібних переліків насамперед тим, що їм довіряють. Адже «Форбс» не бере дані «зі стелі», не робить висновки про своїх «клієнтів» за результатами аморфних інтернет-опитувань тощо, а справді експертне оцінювання предмета «рейтингування», залучаючи до збору даних найкращих фахівців. Так принаймні стверджують у редакції.

      А отже, хоч якими несподіваними можуть здатися нам із вами результати чергового дослідження «Форбс», доведеться повірити. Хоча можна не сумніватися, що якщо запитати, хто з модельєрів сучасності є найбільш впливовим у своїй галузі, абсолютна більшість далеких від моди «обивателів» почне перераховувати відомі імена, які постійно «на слуху»: Карл Лагерфельд, Джон Гальяно, Джорджіо Армані, Валентино, Вів'єн Вествуд, Жан Поль Готьє тощо. Усі ці метри, звісно, люди шановані й справді впливові, але до британця Крістофера Бейлі їм далеко. Не знаєте, хто це такий? А дарма. Адже саме 34-річний Кріс — креативний директор британської марки Burberry — перший за кількістю зароблених протягом року грошей та згадок у пресі (саме ці показники є визначальними при оцінці «Форбса»). 350 мільйонів доларів і 421 матеріал зі згадкою про бренд у ЗМІ — саме таким є доробок успішного молодого дизайнера.

      Навряд чи багато скаже вам і прізвище лауреата другого почесного місця рейтингу. Хоча Маноло Бланік — особа у своїй сфері дійсно легендарна. Знаменитий взуттяр заробив «усього лише» 100 мільйонів «зелених», зате у пресі про нього згадували 1629 разів. Ну і нарешті знайомі імена: «бронзовими призерами» списку став відомий італійський дует Дольче і Габбана.

      Серед інших фігурантів рейтингу «Форбс» називає Реї Кавакубо (бренд Comme des Garcons), Карла Лагерфельда, Ральфа Лорена, Айзека Мізрахі, Стефано Пілаті та Міуччію Праду. «Деякі з дизайнерів уже давно є найпопулярнішими дизайнерами, — пише «Форбс», — інші досі були відомі тільки у вузькому колі. Ми ж обрали найвпливовіших і найголовніших гравців модної сфери насамперед за їхні професійні заслуги».