Вигнання «дияволів» козакам не вдалося

15.11.2005

 

      Олексій Михайличенко став другим серед наших фахівців, кому вдалося вивести підростаючу зміну головній команді країни у «плей-оф» молодіжного чемпіонату Європи. Чотири роки тому колектив Володимира Онищенка на цій же стадії двічі поступився швейцарцям, а Україна тоді відкрила для себе Андрія Вороніна. Піти далі за попередника у Михайличенка навряд чи вийде. Суворість регламенту полягає в тому, що, на відміну від дорослих, до фіналу молодіжної першості потрапляє вісім, а не 16 команд. І першу стикову дуель із бельгійцями — минулої суботи в Маріуполі — Міха програв.

      Місто на березі Азовського моря вперше приймало у себе збірну України, виборовши це почесне право у конкуренції з Києвом, Запоріжжям і Сімферополем. Уболівальники за лічені години розкупили у касах квитки по 10 і 20 гривень, які пізніше у спекулянтів «летіли» за сотню. Частину квитків розповсюджували на підприємствах індустріального Маріуполя, тож аншлаг на затишному 13-тисячному стадіоні з дахом над трибунами був гарантований.

      Наша збірна приїхала до Маріуполя лише в п'ятницю потягом, бо так і не дочекалася ясної погоди в Києві, аби вирушити літаком. Того ж дня прибули й гості з Бельгії, яким віддали два найкращі готелі міста — «Європейський» і «Чайку». Причому, аби представникам Бенілюксу ніхто не заважав, один із них повністю «очистили» від інших туристів.

      Спостерігати за дійством на стадіон «Іллічівець» прибула чимала делегація ФФУ, у тому числі й головні тренери збірних усіх вікових категорій.

      Утім позитивних емоцій матч уболівальникам на трибунах не приніс. Хоча спочатку господарі володіли ініціативою й мали непогані шанси втілити ігрову перевагу в голи. Фомін не зумів обробити м'яч після пасу Мілевського, а потім динамівець невдало пробив головою після пасу гірника з флангу. Артем завдав ще одного удару вище воріт, знявши шкіряну кулю з ноги Алієва. Зважаючи на технічні «викрутаси» Мілевського на підступах до штрафного майданчика, спадало на думку, чи не варто спробувати використовувати екс-білоруса на позиції під нападаючими? Адже найбільше гострих пасів серед усіх зробив саме Артем, тоді як Пуканич губився у центрі поля, а Алієв нагадував про себе лише зрідка.

      У середині тайму Мілевський вивів Пуканича на побачення з голкіпером гостей, і півзахисник «Іллічівця» не схибив. Але на той час гості вже вели в рахунку — забивний форвард «Генка» Кевін Ванденберг підстеріг м'яч, що відскочив від штанги. А вже у доданий арбітром час перед перервою центр захисту Яценко— Іщенко (запоріжанин Чигринський не грав через травму) знову «провалився», й той же Ванденберг вдруге засмутив Андрія П'ятова з «Ворскли», котрий п'ять матчів перед цим відстояв «насухо».

      До речі, грецькому рефері, очевидно, не розповіли, що його співвітчизники стояли біля витоків Маріуполя (за рішенням Катерини Другої й князя Потьомкіна їх сюди переселили з Криму). Інакше він би, мабуть, не був настільки суворий до господарів, від душі «нагороджуючи» їх жовтими картками і проявляючи лояльність до «червоних дияволів», як бельгійців називають у футбольному світі.

      По перерві сольний прохід Алієва і влучний удар лівою змусив знову вибухнути трибуни. Але злий геній українців Ванденберг після дитячої безпорадності нашої оборони ударом головою приніс підопічним де Сарта перемогу — 3:2. Два постріли Дмитра Воробея могли перетворитися на голи, але воротар збірної Бельгії відводив загрозу. Могли збільшити свою перевагу й гості, коли проста «стіночка» вивела атакуючого півзахисника Хароуна на побачення з нашим голкіпером, однак П'ятов виграв цю дуель.

      Завтра в Локерені підопічні Михайличенка мають вигравати з різницею у два м'ячі. Але навіть не це змушує песимістично ставитися до шансів молодих українців, а низькопробна гра, показана в Маріуполі. Хоча футбол тим і цікавий, що нерідко робить сюрпризи. На один із них нам і лишається сподіватися.

Маріуполь — Київ.

ТАБЛО

Кваліфікація до молодіжного

чемпіонату Європи. «Плей-оф»

Україна — Бельгія — 2:3

      Голи: Пуканич, 27; Алієв, 49 — Ванденберг, 19, 45+1, 59

      Україна: П'ятов, Романчук, Яценко, Іщенко, Ярмаш, Оберемко (Невмивака, 90), Максимов, Алієв, Пуканич (Воробей, 57), Фомін (Фещук, 67), Мілевський

      Суддя — Бріакос (Греція)

      Попередження: Фомін, 39; Яценко, 41; Оберемко, 42; Іщенко, 62 — Мартенс, 82; Де Мюль, 88; Де Смет, 90

      Інші перші матчі «плей-оф»: Словенія — Голландія — 0:0, Швейцарія — Португалія — 1:1, Англія — Франція — 1:1, Угорщина — Італія — 1:1, Росія — Данія — 0:1, Чехія — Німеччина — 0:2, Сербія — Чорногорія — 3:1.

 

 

ПІСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко, тренер молодіжної збірної України:

      — У нас сьогодні дуже багато що не виходило. Ми зробили ледь не більше помилок, ніж за весь відбірковий цикл, і не скористатися ними міг тільки ледачий. Бельгія — добротна, рівна за складом команда, що грає у колективний футбол, але якихось сюрпризів вона нам не піднесла. Більшість наших футболістів провела матч нижче свого рівня, а в таких двобоях треба підніматися на нові рубежі. У Бельгії нам зашкодять отримані жовті картки, проте здаватися ми не збираємося й намагатимемося виправити ситуацію.

      — Чому ви не запросили на ці матчі Гусєва й Русола, які підпадають під вікові рамки «молодіжки»?

      — Дніпропетровець травмований, а за динамівця я нічого казати не хочу.

Жан-Франсуа де Сарт, тренер молодіжної збірної Бельгії:

      — Суперника ми вивчали по запису зустрічі Україна — Албанія, тому були готові до його способу ведення гри. Я задоволений діями своєї команди, особливо у захисті, хоча другий пропущений м'яч мене засмутив. Тепер наші шанси на загальну перемогу оцінюю як 60 на 40.

      Гравці збірної вже вийшли з роздягальні, як їх туди повернув президент ФФУ Григорій Суркіс. Керівник вітчизняного футболу, за словами форварда Руслана Фоміна, намагався підбадьорити хлопців, адже ще є шанс виправити ситуацію. Якщо хтось не певен у цьому, той може залишити табір команди. До речі, гравець «Шахтаря» став єдиним, хто вирішив поспілкуватися з пресою. Решта «синьо-жовтих» на звернення журналістів не відреагували.

      — Думаю, ми не заслуговували на поразку, — сказав Фомін. — Правда, й наш захист припустився зовсім необов'язкових помилок. Бог був на стороні бельгійців, вони використали три з чотирьох гольових моментів, чим ми похвалитися не можемо. Але є впевненість, що у Бельгії ми принаймні не програємо.