ФУТБОЛЬНИЙ УЇК-ЕНД

15.11.2005
ФУТБОЛЬНИЙ УЇК-ЕНД

Луїс Гарсiя «прибив» словакiв хет-триком. (РЕЙТЕР.)

ЧС-2006. «Плей-оф».

Перші матчі

      Ось так народжуються «герої нації». Луїс Гарсія, якого не дуже часто викликали з «Ліверпуля» у табір збірної Іспанії, цього разу опинився в епіцентрі загальнонаціональної уваги. У першому матчі «плей-оф» чемпіонату світу-2006 Іспанія — Словаччина мадридські форварди Рауль («Реал) і Торрес («Атлетико») стали лише «піднощиками снарядів» для бенефісу півзахисника з англійської прем'єр-ліги, який грав за збірну всього другий матч.

      Довіру наставника Луїса Арагонеса Гарсія виправдав вже в перші 18 хвилин, коли двічі «розписався» у воротах словаків. Гості схаменулися тільки після того, як Торрес влучив у поперечину, і їхній «джокер» Сілард Немет скоротив рахунок, скориставшись помилкою... Луїса Гарсії. Але за 16 хвилин ліверпульський хавбек красиво заробляє пенальті, при цьому словак Гад одержує червону картку за суперечки. Звичайно, удар з «точки» реалізував «матрасник» Фернандо Торрес, бо гра відбулася на рідній арені його клубу «Вінсенте Кальдерон». А ще за сім хвилин Гарсія робить хет-трик і поступається місцем на полі Морієнтесу, який буквально першим дотиком до м'яча головою встановлює остаточний рахунок матчу — 5:1. А це значить, що повторна зустріч у Братиславі перетворюється у формальність. Чи, можливо, збірна Словаччини порадиться з «Артмедією», як створювати гучні сенсації?

      У всіх інших матчах зафіксовано «слизькі» рахунки, хоча перевага, якої досягли в домашньому матчі з турками швейцарці, тягне ледь не на сенсацію. У Берні також відзначився «англієць» — захисник «Арсеналу» Філіпп Сендерос відкрив рахунок ударом головою. Надалі підопічні Кобі Куна (чи не переглядали вони гру українців у Стамбулі?) діяли обережно, прагнучи більше контролювати м'яч. І по-справжньому небезпечних моментів після перерви не було. Хіба що Марко Штреллер перевірив одного разу реакцію Волкана Деміреля. Але гості, замість зберегти мінімальний «мінус», пішли ва-банк, і форвард Алтинтопа замінив захисника Юміта Езата. Уже за дві хвилини після цього швейцарці забили другий гол — відзначився захисник «Лаціо» Бехрамі.

      В Осло на поганому полі мінімальну перемогу здобули чехи, яким, без сумніву, допомогло повернення у збірну Павела Недведа. Найкорисніший у збірній Чехії, саме він вивів у відрив Поборськи, після навісу якого Владимир Шміцер і забив єдиний гол у матчі «підвищеного коефіцієнта браку». Підопічні Карела Брюкнера легко вистояли у другому таймі під атлетичним тиском норвежців і тепер мають усі підстави відсвяткувати у Празі 16 листопада вихід на ЧС-2006.

Іспанія — Словаччина — 5:1

      Голи: Луїс Гарсія, 10, 17, 72; Ф. Торрес, 65 (пен.); Морієнтес, 79 — Немет, 49

      Вилучення: Гад, 64 (С)

Швейцарія — Туреччина — 2:0

      Голи: Сендерос, 41, Бехрамі, 86

Норвегія — Чехія — 0:1

      Гол: Шміцер, 31

Уругвай — Австралія — 1:0

      Гол: Д. Родрігес, 36

Тринідад і Тобаго — Бахрейн — 1:1

      Голи: Бірчалл, 77 — Салман, 72

Товариські матчі

      Деякі товариські матчі уїк-енду лише умовно можна назвати спарингами. Скажімо, ніхто ще не забув політичного протистояння Великої Британії та Аргентини навколо Фолклендських (Мальдiвських) островів чи історичні поєдинки на вищому рівні німців і французів, голландців та італійців. Підопічні Еріксона програвали номінальним господарям (а латиноамериканці запросили збірну Англії в Женеву, заплативши суперникам 2 млн. фунтів стерлінгів) до 80-ї хвилини, коли дублем відзначився Майкл Оуен.

      Програли й голландці, які до цього не пропускали у 12 відбіркових матчах. Італійцям же вдалося пробити «помаранчевих» тричі. Щоправда, Марко ван Бастен — наставник команди Нідерландів — у всьому звинувачує... керівництво «Челсі», яке не відпустило у збірну півзахисника Ар'єна Робена.

      На «Стад де Франс» в атмосфері небезпеки терактів французи і німці «підписали» мирову угоду. Цікаво, що господарі майбутнього ЧС-2006 не вигравали у провідних команд планети вже років п'ять (після перемоги над англійцями).

Аргентина — Англія — 2:3

      Голи: Креспо, 34; Самуель, 53 — Руні, 39; Оуен, 89, 90

Голландія — Італія — 1:3

      Голи: Бабель, 38 — Джилардіно, 40; Влаар, 45 (автогол.), Тоні, 50

Франція — Німеччина — 0:0

Корея — Швеція — 2:2

      Голи: Ан, 7; Кім, 52 — Елмандер, 9; Розенберг, 57

Болгарія — Грузія — 6:2

      Голи: Янков, 2; Петров, 30; Бербатов, 35, 47; Тодоров, 63, 90 — Джакобія, 83; Гогуа, 90

Білорусь — Латвія — 3:1

      Голи: Коритько, 27; Корниленко, 53; 90 — Вішняковс, 25

Португалія — Хорватія — 2:0

      Голи: Петі, 32; Паулета, 65

Китай — Сербія і Чорногорія — 0:2

      Голи: Джорджевич, 55; Зігич, 67

Еквадор — Польща — 0:3

      Голи: Клос, 2; Смолярек, 58; Міла, 90

Чемпiонат України. Перша ліга

      Результати матчів 15-го туру: «Спартак» (І-Ф) — «Геліос» — 0:0 (президент івано-франківської команди Сергій Чмихалов заявив, що 19 листопада «Спартак» зіграє останній матч, після чого припиняє своє існування, якщо хтось не виявить бажання «придбати» команду), «Поділля» — «Динамо-2» — 1:2 (Покарінін, 77 — Кругляк, 32, Мілько, 75), «Сталь» — «Динамо-Ігросервіс» — 2:0 (Візьонок, 51 (пен.), Мазяр, 77), «Кримтеплиця» — «Енергетик» — 1:1 (Саранчуков, 23 — Пуга, 44), ЦСКА — «Зоря» — 0:3 (Задорожний, 33; Панас, 72; Семчук, 84), «Спартак» (С) — «Борисфен» — 2:2 (Матвійчук, 20; Олексієнко, 30 — Сапай, 34, 50), «Газовик-Скала» — «Оболонь» — 0:0, «Шахтар-2» — «Бершадь» — 2:1 (С. Шевчук, 6, Живий, 90+2 (у свої ворота) — Ляхович, 21).

      Лідери: «Зоря» — 41, «Карпати» — 35 (14), «Оболонь» — 30, «Сталь» — 28, «Нафтовик» — 26, «Динамо-2» — 25, «Спартак» (І-Ф) — 23, «Газовик-Скала» — 22...