Знову Київ б'є «донецьких»

15.11.2005
Знову Київ б'є «донецьких»

Олега Гусєва «металурги» не втримали. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Чому інші чвертьфіналісти не скористалися можливістю перенести свої матчі з грудня на листопад, залишається здогадуватися. Тим більше що «зимовий» футбол у наших умовах прогнозовано нагадуватиме вільну боротьбу, а не ігровий вид спорту. З іншого боку, перший чвертьфінал — київський — наштовхнув і на інший висновок: зараз вигідніше було зіграти кубковий поєдинок тому, хто перебуває на піднесенні. Адже не факт, що кияни, які щойно очолили турнірну таблицю чемпіонату, зберегли б сьогоднішні психологічні та фізичні кондиції до 18 грудня. Принаймні лігочемпіонівський досвід грудневих матчів «Динамо» підтверджує, що зима — не найліпший період для команди.

      Отже, слідом за «Шахтарем» підопічні Дем'яненка обіграли й інший донецький клуб. Хоча «Металург» мав усі можливості, щоб бодай не поступитися іменитому супернику в основний час. На відміну від наставника «метадонів» Олександра Севідова, не будемо зосереджуватися на суддівстві. Те, що тернопільський арбітр Ігор Покидько не вилучив Юссуфа за удар ногою Косиріна після зупинки гри чи не призначив пенальті у ворота Шовковського, не мало б значення, якби Олександр Косирін скористався своїм правом на «перше слово» у матчі. Уже на перших хвилинах екс-киянин і екс-одесит вийшов на «побачення» з Олександром Шовковським і не зміг його переграти. Під кінець основного часу Косирін ще раз змарнував вихід віч-на- віч із СаШо — динамівський воротар відбив його удар ногою.

      А загалом, півзахист гостей — Ткаченко, Аліуце, Шищенко, Закарлюка і Ристич — не поступався «біло-синій» середній лінії у вмінні створити моменти для своїх «забивних» гравців. Тож не лише в Севідова склалося враження, що команди були рівними за кількістю можливостей для взяття воріт. Але тому Ротань і Гусєв є основними гравцями національної збірної, тоді як у Ткаченка й Закарлюки залишилися тільки спогади про Кончу-Заспу, а Шищенко грав за команду Олега Блохіна хіба в поєдинках, які не мали турнірного значення. Руслан Ротань вийшов сам на сам із Дишленковичем — і технічним ударом відкрив рахунок у матчі, а Олег Гусєв ще до перерви подвоїв його ударом у ближній кут.

      Схоже, що воротарська проблема донеччан має вже хронічний характер. Не стала для гостей додатковим козирем і серйозна група підтримки (900 фанів, які приїхали потягом, перекричали київську аудиторію), адже в другому таймі вони так і не пішли ва-банк.

      Отже, «Динамо» стало першим півфіналістом Кубка України, і тепер важко сказати, хто з трьох пар («Карпати» — «Ворскла», «Іллічівець» — «Арсенал», «Металург» (З) — «Кривбас») здатен завадити віце-чемпіонам здобути цей трофей наступного року.

ТАБЛО

Кубок України.

1/4 фіналу (перший матч):

«Динамо» — «Металург» (Д) — 2:0

      5 000 глядачів

      Голи: Ротань, 18; Гусєв, 33