«Голлівуд» відреставрують

11.11.2005

      Мало хто з нас мав можливість особисто побувати у Лос-Анджелесі й на власні очі побачити Голлівудські пагорби. Але величезні літери HOLLYWOOD, які на цих самих пагорбах стоять, бачив по телевізору чи на фото, мабуть, кожен. Здавалося, ці 15-метрові літери стоять там ще «з народження» Голлівуду як такого. Однак насправді легендарний надпис, без якого мешканці й гості Каліфорнії уже не уявляють собі «кіношної столиці» світу, з'явився лише 27 років тому — у 1978-му. Власне, літери були й до того, але мали не зовсім такий вигляд, як тепер.

      Історія цього «монумента» така. Ще в 1923 році одна з фірм, що торгувала нерухомістю, прагнучи обійти конкурентів, додумалася до блискучого рекламного ходу: скористатися «нічийним» місцем на схилі, аби розмістити там свою «вивіску». Із телефонних стовпів та вторсировини були зібрані величезні букви Hollywoodlands, які було видно здалеку навіть увечері — надпис підсвічувався 4 тисячами лампочок. Літери ці стояли довго — можливо, навіть довше, ніж існувала сама фірма. Проте матеріал був не надто довговічним, тому вже наприкінці 40-х років минулого сторіччя не витримала перша літера «Н», яка підгнивала, осідала, і зрештою геть розсипалася. І тільки у 1978 році Торгова палата Голлівуду, підключивши до справи кількох відомих меценатів, вирішила відновити символ зіркового регіону. Наприклад, нову літеру «Y» оплатив засновник і власник «Плейбоя» Х'ю Хефнер, а одну з нових літер «О» — рок-зірка Еліс Купер. Так надпис HOLLYWOOD став таким, яким він є зараз.

      Однак незважаючи на те, що оновлені літери були значно більш представницькими, ніж старі, рано чи пізно їх усе одно довелося б трохи підрихтовувати. І ось це «рано чи пізно» настало: вперше з 1978 року знаменитий HOLLYWOOD чистять, реставрують і фарбують. Як повідомляє газета «Лос-Анджелес таймз», косметичний ремонт коштує ні багато ні мало 100 тисяч доларів. Невдовзі напис засяє, як новенький, але особливих змін не зазнає. Це, очевидно, натяк на чутки чотирирічної давності. Тоді кілька каліфорнійських політиків та босів голлівудських кіностудій пропонували перетворити знамениті літери на пам'ятник американському війську, перефарбувавши надпис у кольори американського прапора. Але муніципалітет не дав свого дозволу на такий «патріотичний» крок, оскільки мешканці Голлівудських пагорбів побоялися, що після цього їхній район стане ціллю міжнародного тероризму.