Калігулу, сторожа й пралю

10.11.2005
Калігулу, сторожа й пралю

Сцена з вистави «Калігула». (Фото Андрія ЕДЕЛЬМАНА.)

      Украй рідко до Києва приїжджають на гастролі театри з обласних центрів. Приємною традицією може похвалитися Закарпатський український музично-драматичний театр, який щороку показує свій набуток  у столиці. Цього разу закарпатці п'ятиденні гастролі  розпочали нашумілою прем'єрою — виставою «Калігула: народження міфа» за п'єсою Альберта Камю. Молодий режисер Андрій Шараскін вдався до сміливих експериментів. Досить сказати, що дія вистави відбувається... у басейні з водою.

      Вистава про випробування владою як ніколи актуальна для України. І хоча дія відбувається у давньому Римі дві тисячі років тому, всі покоління бачили і бачать у ній себе  і свій час. Академік Микола Жулинський відзначив оригінальне вирішення глибокої і складної п'єси Альберта Камю. Виявляється, цікавий і несподіваний театр може бути і в провінції.

      Гастролі закарпатців триватимуть до п'ятниці. Сьогодні показують спектакль «Нічний сторож і праля» за п'єсою литовського драматурга Путнінша, початок о 19.30,  у приміщенні консерваторії на майдані Незалежності. Ціни — не до порівняння з московськими. В позитивному сенсі.