«Хімволокно» — не чарівник, але вчиться

08.11.2005
«Хімволокно» — не чарівник, але вчиться

Прохiд до Європи черкащанкам заблокували.

      Черкаси. Дні великого жіночого волейболу у Палаці спорту «Будівельник». Місцеве «Хімволокно» приймає груповий турнір Кубка ЄКВ, і на тому ж майданчику відбувається принципове протистояння в рамках української суперліги «Круг» — «Галичанка». Упродовж трьох днів, як не дивно, на трибунах було вдосталь вільних місць, хоча квиток на єврокубки коштував символічну гривню. Натомість у центрі міста біля «віконець» ігрових автоматів вишикувалися черги  тих, хто бажав розлучитися зі значно більшою сумою «кревних». Що об'єднує ці явища? Психологія. Усіх цікавить швидкий успіх. У ігровому «бізнесі» він легкий (навіть якщо трапляється рідко), у спортивних іграх треба довго й важко працювати і мати витримку.

      Омолоджена команда «Хімволокна» заслуговує на увагу й повагу хоча б через те, що приймає єврокубковий турнір у себе вдома, що, знаючи заздалегідь про свій «учнівський» статус у поєдинках із закордонними клубами, не відмовилася від своєї заявки. Економили ж кошти у попередні роки землячки із «Круга», які відмовлялися від свого права виступати на євроарені; не захотіли грати в цьому році «на Європі» й тернопiльчанки. До речі, «задоволення» прийняти кваліфікаційний квартет Кубка ЄКВ коштувало «Хімволокну» 75 тисяч гривень.

      «На жаль, наші молоді волейболістки не пройшли належну школу дитячого волейболу, тож доводиться надолужувати ще зараз через участь 16—18-річних дівчат у поєдинках суперліги, юніорських, міжнародних турнірах та єврокубках. Знаю, що відразу результату може й не бути, але в майбутньому ця практика обов'язково принесе плоди. Іншого шляху немає», — каже президент клубу Юрій Мрачковський. Водночас він нарікає, що ані копійки витрат на проведення міжнародного турніру в Черкасах не компенсують ані федерація, ані спортивне відомство.

      У свою чергу технічний делегат черкаської «пульки» Олександр Бібер засвідчує: «Цей кваліфікаційний турнір організовано на найвищому рівні, усе відпрацьовано до найдрібніших деталей. А це вже обличчя не лише клубу, який приймає, а й держави. Тому проведення єврокубкових матчів в Україні не повинно бути лише клубною проблемою».

Також пан Бібер — знаний «орговик» вітчизняного волейболу — розповів, що на сьогодні не знайдено вирішення проблеми від'їзду талановитих дівчат у закордонні команди: «Позаминулого року виїхало загалом 143 волейболісти (чоловіків і жінок), минулого — 121, цього — може, трохи менше (за деякими даними, 87). Методами встановлення вікового цензу це питання не зняти — є ж Гельсінська угода про вільне пересування і працевлаштування. Це взагалі загальнодержавна проблема — у нас у 2005-му виїхало 300 докторів наук! Встановлення оплати за трансфер молодого спортсмена у розмірі 5 тисяч євро —теж сумнівний крок. Виходить, що клуб готує, а федерація — заробляє, не зупиняючи потік. При цьому ж іще потрібно раціонально витрачати зароблене за рахунок клубів»

      Найцікавіше, що, попри всі проблеми вітчизняного волейболу, пов'язані з недосконалою діяльністю національної федерації, у черкаському «Будівельнику» переміг... наш волейбол. Зі мною погодилися і панове Мрачковський та Бібер, і Ірина Жукова — зірка збірної України та чемпіонату Італії, одна з найкращих розігруючих Європи, яка зараз перебуває у декретній відпустці, та наставник «Хімволокна» Ольга Гостищева. Спільне враження: черкасько-тернопільське протистояння за своїм рівнем нічим не поступалося єврокубковим поєдинкам. Потенціал, як бачимо, є і найголовніше - його не втратити. А результат двобоїв — 3:2 і 3:1 на користь «Круга».

      Що ж до міжнародного турніру, то  «Хімволокно», в якого в заявці з 12 гравців — семеро від 18 років і молодші, — не виглядав легкою здобиччю для більш зіграних гостей. За словами Ольги Гостищевої, основними причинами трьох «сухих» поразок черкащанок стала нестабільність у виконанні окремих елементів. Варто зазначити, що в нашій команді лише 16-річна Марта Щербак час від часу виконувала силову подачу. І все ж Алла Крутько, Таїсія Рижкова, Ксенія Стихарна (ліберо) й Віта Фарінюк «заводили» своїх менш досвідчених партнерок, і в усіх трьох поєдинках були моменти, коли рахунок у партіях був рівним. У відповідальні ж моменти все вирішувала саме стабільність суперниць, тоді як черкащанки припускалися елементарних (Мрачковський назвав їх дитячими) помилок у прийомі, розпасовці, блоці та подачах.

      Несподіванок у «Будівельнику» не сталося — всі три свої поєдинки виграв лідер чемпіонату Туреччини (куди прагнуть швидше втекти наші дівчата) «Бешикташ». У стамбульській команді серед лідерів були українки Юлія Буєва та Олена Шабовта (у якої вже... азербайджанске громадянство). Загалом туркені лише минулого розіграшу вилетіли з Ліги чемпіонів і тепер прагнуть повернутися через успіх у Кубку ЄКВ.

      Підсумовуючи єврокубковий тур, Ольга Гостищева визнала, що задоволена цим безцінним досвідом, який допоможе оновленій команді «Хімволокно» зберегти в перший рік свого становлення прописку у вітчизняній суперлізі.

 

ТАБЛО

Кубок ЄКВ.

Кваліфікаційний  етап

Група 7. Черкаси (Україна)

«Хімволокно» (Україна) — «Кралово поле» (Чехія) — 0:3 (20:25, 18:25, 21:25)

«Бешикташ» (Туреччина) — «Аполлоніос» (Греція) — 3:1

«Хімволокно» — «Бешикташ»(Туреччина) — 0:3 (18:25, 18:25, 20:25)

«Аполлоніос» — «Кралово поле» — 0:3

«Аполлоніос» — «Хімволокно» — 3:0 (25:15, 25:16, 25:22)

«Бешикташ» — «Кралово поле» — 3:0 (25:22, 25:20, 25:20)

      Підсумкове становище: «Бешикташ» — 6, «Кралово поле» — 5, «Аполлоніос» — 4, «Хімволокно» — 3.

Група 10. Лінц (Австрія)

«Віжл хоум» (Іспанія) — «Джинестра» (Україна) — 3:2 (25:17, 25:16, 19:25, 22:25, 15:7)

«Фабасофт» (Австрія) — «Славія» (Словаччина) — 1:3

«Джинестра» — «Славія» — 3:1 (23:25, 25:14, 25:19, 25:22)

«Фабасофт» — «Віжл хоум» — 0:3

«Славія» — «Віжл хоум» — 0:3

«Джинестра» — «Фабасофт» — 3:0 (25:15, 25:18, 25:19)

      Підсумкове становище: «Віжл хоум» — 6, «Джинестра» – 5, «Славія» – 4, «Фабасофт» – 3.

      Одеська «Джинестра» припинила єврокубкові виступи ще на кваліфікаційній стадії.