Коли є запас міцності

05.11.2005
Коли є запас міцності

      Доволі щільний календар матчів на внутрішній і міжнародній арені, на який раніше частенько скаржилися наші фахівці, «Шахтар» у цьому сезоні витримує гідно. Чемпіон України утримує перший рядок турнірної таблиці у вищій лізі України, двічі виграли гірники і в груповому турнірі Кубка УЄФА. Мінімальну кубкову поразку від «Карпат» необов'язково пов'язувати з календарем, адже ніхто не дасть гарантій, що донеччани у Львові перемогли б, якби готувалися до тієї зустрічі не три, а шість днів.

      Хоча це може здатися дивним, але позавчорашній матч у Штутгарті для підопічних Луческу склався чи не найлегше за останні тижні. Це ж підтвердив після гри, зокрема, й польський захисник «Шахти» Маріуш Левандовський. Швабська команда, яка зараз перебуває на десятій позиції у бундеслізі, виглядає далеко не так упевнено, як рік чи два тому, коли під керівництвом Фелікса Магата, а потім Матіаса Заммера у Лізі чемпіонів й Кубку УЄФА грали форвард збірної Німеччини Кураньї (нині — в «Шальке») й білоруський плеймейкер Глеб (переїхав до лондонського «Арсеналу»). Навіть 66-річний патріарх тренерського цеху Європи — італієць Джованні Траппатоні — наразі не в змозі підняти клуб із середини турнірної таблиці. Перед великим Трапом, котрий навесні привів до чемпіонського титулу в Португалії «Бенфіку», керівництво «Штутгарта» ставило значно вищі завдання, аніж той результат, який він зараз показує.

      Гірники ще в неділю грали в Одесі, а вже у вівторок ввечері прилетіли до Баден-Вюртемберга. Причому без Агахови й Шевчука, в яких виникли проблеми зі здоров'ям. Цікаво, що наставник гірників Мірча Луческу майбутній двобій із київським «Динамо», який відбудеться в понеділок, назвав важливішим за зустріч із німцями. Вочевидь, з огляду на те, що в Кубку УЄФА «Шахтар» і так почувається непогано, а у двобої з динамівцями в національній першості фактично розігруватиметься шість очок у боротьбі за «золото».

      Стадіон у Штутгарті, який бачив на своєму віку чемпіонати Європи й світу з легкої атлетики, а наступного літа прийматиме шість матчів «мундіалю», був заповнений менш ніж на третину. Це при тому, що на сезон-2005/06 у бундеслізі клуб продав рекордні за 112 років свого існування 17 тисяч абонементів.

      Пост номер один в українській команді знову зайняв Дмитро Шутков, бо Яна Лаштувку й досі непокоїть біль у паху. Колишній голкіпер збірної України в четвер відіграв доволі впевнено, хіба що одного разу в другому таймі не втримав м'яч після удару зі штрафного, тому чехові ще доведеться доводити своє право на місце у воротах. «Штутгарт» також не зумів виставити основного голкіпера — кандидат до збірної Німеччини Тімо Хільдебрандт травмований.

      Другим українцем у стартовому складі «Шахтаря» був капітан Тимощук, а в господарів почесну пов'язку носив 38-річний (!) хорват Сольдо.

      У дебюті зустрічі шваби спробували натиснути на гостей, але виявилося, що їхнього нинішнього потенціалу недостатньо, аби закидати шапками «Шахтар». Колишній партнер Шевченка по «Мілану» данець Йон-Даль Томассон і орендований у «Парі Сен-Жермен» серб Любоя з м'ячем зустрічалися нечасто, тому «Штутгарт» спробував дальні удари. Донеччани спершу трохи відсиділися в обороні, при цьому доволі холоднокровно контролюючи м'яч, а потім перейшли в наступ. Навіс Фернандіньйо й удар зльоту Елано виявилися «холостими», але після цього бразильці помінялися місцями, й молодий півзахисник ударом головою розстріляв Хайнена з близької відстані — 1:0.

      І так не надто гармонійна гра німців розладналася. Навіть вихід третього форварда — бразильця Какау — зламу в перебіг подій не приніс. Пару разів потурбував Шуткова четвертий нападаючий «Штутгарта» — швейцарець Штреллер, однак більшу частину другої половини гри глядачі супроводжували дії своєї команди свистом. А наприкінці зустрічі свіженький румун Маріка скористався відмінним пасом свого капітана і впевнено реалізував вихід сам на сам із Хайненом.

      Цікаво, що цією перемогою «Шахтар» встановив рівновагу у протистоянні українських і німецьких клубів: в активі кожної зі сторін тепер по 17 перемог, сім двобоїв завершувалися внічию. Радість Мірчі Луческу позавчорашнього вечора була подвійною, адже «Рапід» його сина Развана у своєму першому матчі групового турніру переграв «Ренн».

      «Ми грунтовно підготувалися до цього матчу, — сказав пан Мірча. — Добре побудували оборону й спробували закрити фланги, адже «Штутгарт» на краях поля діє особливо вдало. Ми змусили суперника грати через середину поля, де в нас була велика перевага, а самі проводили швидкі атаки. У нас усе виходило, і «Шахтар» добився всього, чого хотів — результат на табло відповідає перебігу подій на полі».

      Його візаві Джованні Траппатоні, у свою чергу, пояснив невдалий для «Штутгарта» результат так: «Напередодні матчу в нас була повна впевненість, що ми виграємо або як мінімум зіграємо внічию. І спочатку гра складалася непогано — у перші 25 хвилин перед нашими воротами не було нападників «Шахтаря». Донеччани грали дуже інтелігентно й проводили вдалі контратаки, а ми не змогли нав'язати їм свою гру. Після першого пропущеного м'яча наші футболісти злякалися, в їхніх діях з'явилася невпевненість, зникла ефективність. У нас були шанси забити, але відмінно діяв воротар суперників. Ми не втрачаємо надію на продовження свого виступу в Кубку УЄФА, адже з групи виходять три команди».

 

Група G

«Штутгарт» (Німеччина) — «Шахтар» (Донецьк, Україна) — 0:2

      Штутгарт, «Готтліб-Даймлер штадіон». 15 000 глядачів

      Суддя — Шервен (Норвегія)

      «Штутгарт»: Хайнен, Штранцль, Мейра, Дельп'єр, Маньїн, Майсснер (Гронк'яер, 56), Тіфферт, Сольдо, Гентнер (Какау, 46), Томассон (Штреллер, 71), Любоя

      «Шахтар»: Шутков, Срна, Сейхан, Левандовський, Рац, Матузалем (Маріка, 84), Дуляй, Тимощук, Елано, Фернандіньйо (Воробей, 75), Брандао (Белік, 90)

      Голи: Фернандіньйо, 31; Маріка, 88

      Попередження: Майсснер, 38 («Ш»)

«Рапід» (Бх, Румунія) — «Ренн» (Франція) — 2:0

      Голи: Нікулає, 42; Буга, 67

Становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар» 2     2     0     0     3-0   6

2. «Рапід»  1     1     0     0     2-0   3

3. «Штутгарт»     2     1     0     1     2-2   3

4. ПАОК     1     0     0     1     0-1   0

5. «Ренн»   2     0     0     2     0-4   0