З надією на повторення успіху

04.11.2005

      Чемпіонат світу серед найсильніших шахових команд планети проводиться раз на чотири роки. Останнім тріумфатором 2001 року у Вірменії була українська збірна. Минулого року наші гросмейстери піднялися на найвищу сходинку п'єдесталу на шаховій Олімпіаді. Тож нині в ізраїльському місті Беєр-Шева їм належить захищати титул найрозумніших людей на планеті.

      Попри те, що у шаховому господарстві України останнім часом траплялися конфлікти, на Близький Схід наша команда вилетіла у найсильнішому складі. Нагадаємо, що провідні спортсмени закидали національній федерації відсутність роботи з розвитку шахів, державі — неувагу до їхніх гучних успіхів, а всім, від кого це залежить, — брак фінансування. Цього разу, аби показати свою прихильність до українських шахових «королів», проводжати їх в Ізраїль прийшли міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко та його заступник Володимир Бринзак. Павленко пообіцяв докласти зусиль щодо збільшення суми призових, зазначивши, що шахи в Україні є третім серед неолімпійських видів спорту за рівнем фінансування.

      Позавчора українці на чолі з одеським тренером Володимиром Тукмаковим і столичним капітаном Леонідом Тимошенком провели в Беєр-Шеві свій перший матч. Наші хлопці не без проблем зуміли здолати збірну США, складену з колишніх громадян СРСР. По очку взяли львів'яни: Василь Іванчук змусив здатися Олександра Оніщука, а Андрій Волокітін — Олександра Гольдіна. На другій дошці Руслан Пономарьов розійшовся миром із Григорієм Кайдановим, а на четвертій харків'янин Павло Ельянов поступився Ільдару Ібрагімову. У підсумку — 2,5:1,5 на користь України. Відпочивали Сергій Карякін із Сімферополя та ще один представник Харкова Олександр Моїсеєнко.

      Результати інших матчів середи: Вірменія — Грузія — 3:1, Ізраїль — Росія — 1,5:2,5, Куба — Китай (жінки) — 3:1.

      Чемпіонат відбувається за круговою системою й завершиться 10 листопада.