«Борисфен» тече через «пороги»

04.11.2005

      Останнім часом футбольний клуб «Борисфен» став потрапляти в епіцентр скандальних ситуацій. Так чи інакше, все розпочинається з фінансових проблем бориспільців. Хоча не зовсім логічно, що, маючи у клубах вищої ліги двадцять своїх вихованців та стабільно делегуючи гравців із Борисполя в юніорські збірні України, «Борисфен» відноситься до когорти бідних клубів. Чи існувала б така проблема, якби клуби, що готують футболістів для провідних команд, одержували б не мізерну компенсацію за перший трансфер, а й затверджені у ФФУ та ПФЛ відсотки від подальшого перепродажу гравця, в тому числі за кордон? До того ж у «цивілізованому світі» в багатьох ігрових видах спорту професіональні ліги переймаються не лише проведенням змагань та штрафними санкціями, а й надають допомогу командам, які мають перспективну школу підготовки. «Борисфен» же належить само до таких.

      Зараз бориспiльці, які ще минулого сезону грали в еліті, перебувають поміж середняків першої ліги. Причому втрачають очки не лише на полі. Як уже повідомляла «УМ», Професіональна футбольна ліга зарахувала підопічним Степана Матвіїва поразку за те, що на стадіоні у Фастові, де «Борисфен» приймав дніпродзержинську «Сталь», ворота стояли на певній відстані від лицьової лінії. Але ж, зазначає президент «Борисфена» Ігор Ковалевич, у регламенті (п. 29.2) чітко сказано, що протести на розмітку поля і розмір воріт команда гостей може подати не пізніше, ніж за годину до початку матчу. А у Фастові арбітр заніс у протокол подання дніпродзержинців за 50 хвилин до гри. Тож бюро ПФЛ і КДК ФФУ зарахувало бориспільцям поразку з порушенням регламенту.

      Як кажуть у «Борисфені», цього разу вони ведуть боротьбу навіть не за очки, а за гру суттєво оновленої команди. Ігор Ковалевич розповів журналістам, що до поданої апеляції він додав «допоміжний аргумент». У 52 клуби було розіслано своєрідну анкету, в якій бориспільці просили висловити своє ставлення до подій у Фастові. Надійшли відповіді від 25 команд, і всі висловилися за те, що зарахування технічної поразки «Борисфен» не заслуговує.

      Щодо перспективи грати на своєму стадіоні «Колос» у Борисполі, то Ковалевич каже: «Наприкінці минулого року ми вклали 800 тис. грн. у встановлення підігріву, але, як ви пам'ятаєте, він на морозі не спрацював через слабкі енергопотужності міста, арбітр скасував гру, і нам було зараховано поразку від «Ворскли». Ми вже заплатили 50 тис. грн. за новий проект, замовили кабель і уклали угоду з «Південною енергетичною компанією» (Одеса), проте не можемо оплатити будівництво підстанції. Ні місто, ні область, ні обленерго нам у цьому питанні зарадити не можуть. На жаль, донецький «Шахтар» уже чотири місяці затримує переказ коштів на наш рахунок за трансфер Карамушки. Нещодавно я зустрічався з президентом донецького клубу, і він пообіцяв, що питання буде знято найближчим часом. Тому, сподіваюся, що до нового року нова підстанція запрацює і наш стадіон матиме поле з підігрівом».