303 «за» новенького

04.11.2005
303 «за» новенького

       У випадку призначення на посаду Генпрокурора Олександр Медведько обіцяв народним депутатам, що він не буде нічиїм політичним інструментом. «Я розумію актуальність і гостроту завдань, що стоять перед органами прокуратури. У мене є бачення шляхів їх вирішення, а також є професіонали, які здатні забезпечити їх виконання», — казав учора пан Медведько з парламентської трибуни.

      Кандидатуру «запоріжця з донецьким досвідом» не обговорювали, а одразу поставили на голосування. Табло Верховної Ради висвітило результат: «за» висловилися 303 народні обранці з 395 зареєстрованих у залі. Проти — 0, утрималися — 3, не голосувало — 89.

      Хоч як це дивно, а вже восьмого за персоналіями і дев'ятого — за кількістю призначень Генпрокурора за 14 років незалежності підтримали навіть ті фракції, які ще напередодні його абсолютно не знали або й критикували (скажімо, за участь чи, фактично, «неучасть» у резонансних справах Александрова, Гетьмана, Щербаня, Гонгадзе, Порошенка).

      Ще на початку тижня прес-секретар Президента Ірина Геращенко заявила, що ніяких політичних торгів навколо кандидатури Медведька не буде. Ні в обмін на потрібне владі голосування законопроектів щодо бюджету, ні щодо СОТ. Хоча багатьох насторожувало «донецьке походження» саме цього заступника Піскуна, а не того ж Присяжнюка, кандидатуру якого Ющенко попередньо подав і одразу відкликав. Насправді 50-річний Олександр Медведько — уродженець села Іскрівка Якимівського району Запорізької області, випускник Харківського юридичного інституту. Просто доля заслала цього «козачка» на Донбас, де він i пропрацював, мабуть, кращі роки свого життя. На Різницькій Медведько вже три роки, з невеликою «відпусткою не за власним бажанням» на час каденції іншого «донецького» — Васильєва.

      Ще в середу депутати обурювалися, що Президент висунув кандидатуру Медведька, навіть не зустрівшись із ним (раніше Кучма часто зустрічався навіть із претендентами на посади голів райдержадміністрацій із найвіддаленіших областей, i не факт, що 15 хвилин спілкування з главою держави означали автоматичне призначення, — а тут же йдеться про Генпрокурора!), пригадували нібито «темні плями» його минулого i навіть не впізнавали в кулуарах парламенту, бо не знали в обличчя. Інформпростір рябів повідомленнями, що такі-то фракції нічого «кандидатові в Піскуни» не обіцяють, бо ще думають; натомість Медведько наполегливо зустрічався з керівниками тих самих фракцій i обіцяв «реформувати, розглядати, розслідувати». Розповідав, що бачився лише з керівником канцелярії Президента (і знову Рибачук!). Що він обома руками «за» Національну службу розслідувань. Що не він фальсифікував справу Александрова. Що може «посадити» Лазаренка i що не треба ділити «на донецьких i не донецьких». 

      Далеко не всім керівникам фракцій таке спілкування було до вподоби, але вже під вечір стало відомо, що більшість фракцій підтримує Медведька. Хоча, за даними «УМ», ті ж «нашоукраїнці» були не в захваті від знайомства із «запорізьким донеччанином», але керівник фракції НСНУ Микола Мартиненко дав зрозуміти «нічтоже сумняшеся», що «ми — партія влади i мусимо голосувати позитивно». І лише під вечір у середу, щоб припинити розмови навколо теми висування «наосліп», нарешті вперше зустрівся з майбутнім Генпрокурором Віктор Ющенко.

      А потім був четвер. Були нові обіцянки встановити істину у резонансних справах i власне згода парламенту. «Донецькі», мабуть, таки перейнялися тим, що Медведько закликає не ділити їх на своїх та чужих. Бо якщо ще в середу «регіонали» заявляли, що не мають аргументів для підтримки цієї кандидатури, а керівник фракції ПР Раїса Богатирьова взагалі казала, що «сьогодні є приклади, коли не праву і закону людина ця служила, а інші мотиви покладалися в основу рішень заступника Генпрокурора Медведька», то вчора о 10.25 однопартійці Януковича видали «на гора» (тобто «за») всі свої півсотні голосів.

      Теж саме i з СДПУ(о) — стовідсотковий результат, 19 голосів. Новий Генпрокурор пообіцяв есдекам не займатися політичними репересіями.

      Що ж до уваги до протилежних політичних сил, то з трибуни Олександр Медведько повідомив: «корупційні» справи «живі» і розслідуються слідчими органами прокуратури, а рішення по цих справах буде прийняте в рамках законодавства. Щоправда, забув нагадати, що повноваження курувати слідчих-корупційників після відставки Піскуна перейшли від іншого заступника — Миколи Голомші — саме до нього, Медведька! Резонансна «справа Порошенка» відтак одразу дала гучний пшик. Тож учора Петру Олексійовичу довелося навіть спростовувати інформацію, ніби новопризначений Генпрокурор є його креатурою. Петро Олексійович, як i багато інших можновладців, виявляється, «в житті пана Медведька ніколи не бачив».

      Свої 55 голосів дали й комуністи, які поспілкувалися з претендентом на найвищу посаду Різницької пізніше за всіх — учора вранці. 46 зелених кнопок натиснули «народники» Литвина.

       А ось фракції «Єдиної України» та Соцпартії не голосували взагалі. Олександр Мороз пояснює таке рішення СПУ своїми підозрами у причетності Медведька до фальсифікації справи вбитого журналіста Александрова. «Крім того, Медведько виконував функції, пов'язані зі справою Гонгадзе, і він не просунувся у доведенні її до кінця», — додає лідер соціалістів.

      У принципі, не голосували й БЮТівці, але з 37 депутатів фракції Тимошенко троє все ж таки віддали голоси за Медведька. Тож депутат БЮТ Андрій Шкіль не приховував власного обурення. Адже, мовляв, усі вирішили не голосувати, оскільки це загрожує відновленням «прокурорської вертикалі, коли за телефоном дають команди порушити справу». Та й не виключено, що Піскун зможе поновитись на посаді, і ми матимемо двох генпрокурорів... А те, що Медведька підтримали «Регіони» та СДПУ(о), Шкіль інакше як «змовою олігархів проти демократії» не називає. А ось троє БЮТівців, які підтримали Медведька (Константинов, Астров-Шумілов, Гапочка), швидше за все, будуть виключені з фракції. Як свого часу був виключений Головатий за підтримку Єханурова.

      Не голосувала i УНП Костенка (лише один нардеп Мойсик порушив дисципліну). Як повідомили «УМ» у прес-службі УНП, Українська народна партія не підтримала кандидата, бо його позиція щодо збереження загального прокурорського нагляду відповідає «принципам сталінського режиму». Такої думки дотримується безпосередньо лідер УНП Юрій Костенко.

      Загалом, у кулуарах погоджувалися з думкою: від цієї «темної конячки», відібраної за принципом «кращий із гірших», можна чекати будь чого, але загалом Генпрокуратура після приходу Медведька навряд чи зміниться.

      Від самого Медведька, як i від прес-служби ГПУ, ніякої інформації вчора до вечора не було. I взагалі сайт Генпрокуратури, який ледь не захлинався новинами за каденції Піскуна, не оновлюється з 21 жовтня.

 

ОЦІНКА

Ющенко вітає рішення ВР

      Як повідомили «УМ» у прес-службі Президента, Віктор Ющенко вважає, що саме відверта розмова Олександра Медведька з представниками різних політичних сил привела до високого результату голосування. «Цей високий мандат довіри зобов'язує нове керівництво прокуратури виявляти високий рівень професійності», — наголошує Президент i запевняє, що вимагатиме від нового Генпрокурора активізації розслідування резонансних справ. Йдеться, зокрема, про розкриття убивства журналіста Гонгадзе та організації масштабних фальсифікацій на президентських виборах минулого року. «Неприпустимо, що на річницю Помаранчевої революції, під час якої мільйони людей висловили протест проти тотальної фальсифікації, прокуратура й досі активно не розслідує справи щодо організаторів цих дій. Кожна резонансна справа має бути ретельно розслідувана і доведена до суду, в тому числі справа про моє отруєння під час виборчої кампанії», — вважає В.Ю.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>