Любимов у ролі Сталіна і на десерт — «Суф(ф)ле»

03.11.2005
Любимов у ролі Сталіна і на десерт — «Суф(ф)ле»

Юрій Любимов.

      Листопадовий візит «Таганки» приємно тішить тим, що до цих гастролей худрук Юрій Любимов поставився надзвичайно відповідально, з глибокою повагою до киян-театралів, які пам'ятають і люблять цей культовий театр ще з часів безтурботного соціалізму. Привезти більшу половину свого репертуару сьогодні, коли гастролери працюють за принципом «мінімум зусиль — максимум прибутку», — це справжній мистецький подвиг. Iз 2 по 22 листопада на провідних театральних майданчиках Києва актори гратимуть свої найвідоміші вистави.

 

      Учора і сьогодні на сцені Театру оперети — «Добра людина із Сезуана». Вистава-легенда — прем'єра відбулася у квітні 1964(!) року — якою, власне, і розпочалася історія Театру на Таганці під керівництвом Юрія Любимова. Далі за планом — «літературні» спектаклі «Ідіть і зупиніть прогрес (оберіути)» та «До і після». Прем'єрою «Ідіть і зупиніть...» «Таганка» завершувала сезон 2003—2004, стрижнем для драматургії цієї історії слугували твори Хармса, Заболоцького, Олейнікова, Кручених... А в «До i після» дивним чином уживаються відомі особистості російської літератури, які подеколи у своїй творчості заперечують один одного: Пушкін, Хлєбніков, Чехов, Бродський, Брюсов, Мандельштам, Сологуб...

      12 та 13 листопада «Таганку» прийматиме Українська драма, на сцені якої москвичі презентують спектакль «Марат і маркіз де Сад», нагороджений премією «Тріумф». Історія убивства одного із вождів Великої Французької революції Жана-Поля Марата, яка відбувається у клініці для психічно хворих, вирішена у жанрі... музично-циркової вистави. Монологи і діалоги виконуються як оперні речитативи чи зонги у стилі театру Брехта, артисти ж працюють як професійні акробати.

      Далі «Таганка» передислокується до Театру російської драми, де зіграє чотири вистави, зокрема й ще одну візитку — спектакль «Майстер і Маргарита», який у репертуарі «Таганки» вже понад чверть століття. Художній стиль театру та естетика Булгакова виявилися настільки співзвучними, що у виставі вдалося зберегти всю складну структуру роману Михайла Афанасійовича. У виставі «Шарашка» зустрічайте маестро Любимова: тут худрук у ролі Сталіна. «Коли виходжу на сцену в ролі Сталіна — неприємних відчуттів у мене немає, — каже Юрій Любимов. — Я ж як старий клоун. Байки про Сталіна давно збирав: як він тут комбінував, брав владу. Цікавився його манерою поводитися в різних ситуаціях, та й з акцентом у мене все гаразд. Із задоволенням поступився б місцем комусь іншому, але коли я сиджу, вони відчувають, що на сцені — Господар». Свого «Фауста» «Таганка» анонсує як «вільну композицію в музичних і пластичних етюдах», пропонуючи саме у такий спосіб поміркувати над вічним і тимчасовим. А на завершення київських гастролей театр Юрія Любимова покаже свою останню прем'єру — виставу «Суф(ф)ле». Московська презентація вільної фантазії на тему творів Кафки, Ніцше, Беккета, Джойса відбулася у квітні цього року.

      Разом з Юрієм Любимовим, який є режисером-постановником усіх презентованих киянам вистав, приїжджають зірки «Таганки» Валерій Золотухін, Фелікс Антипов, Олександр Трофимов, Тимур Бадалбейлі, Дмитро Муляр та інші. Прогнозованою ложкою дьогтю у цій визначній події стануть ціни на квитки: від 50 до 1200 гривень.