Стандарти для безпечнішого світу

02.11.2005

      Стандарти відіграють значну роль у розв'язанні проблем торгівлі, захисту довкілля, покращенні якості життя та розвитку економіки. Підтвердженням важливого місця технічного регулювання у житті країни став Указ Президента України «Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики» від 13 липня 2005 року. У державному підприємстві «Волиньстандартметрологія» усвідомлюють свою відповідальність. Наше підприємство одним із перших на Волині, ще у 2002 році, впровадило системи управління якістю спочатку  в органі із сертифікації, потім у випробувальному центрі, а у 2004 році — у відділі повірки та метрологічної атестації засобів вимірювальної техніки.

      Внутрішні аудити системи управління якістю сприяють покращенню якості послуг, які надають замовникам. Як результат, у відділі сертифікації було розширено галузь акредитації для проведення сертифікації на три групи товарів — шкільні зошити, засоби індивідуального захисту та продукцію будівельної галузі. У випробувальному центрі ми розширили галузь акредитації на чотири види випробувань продукції харчування (визначення вмісту антибіотиків, гормональних препаратів, мікотоксинів, N-нітрозамінів). У підсумку ці та інші заходи принесли свої добрі плоди. Маємо значне зростання кількості та якості послуг, позитивні відгуки наших замовників.

      Фахівці нашого підприємства проводять постійну інформаційно-роз'яснювальну роботу та надають підприємствам регіону методичну і практичну допомогу iз впровадження систем управління якістю, довкіллям та безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог міжнародних стандартів ISO серії 9000, 14000, 17000. Отож кількість підприємств, на яких впроваджуються ці системи, поступово збільшується. Станом на 1 січня 2005 року на Волині було сертифіковано 26 систем управління якістю на 24 підприємствах області. Згідно із завданням, визначеним у Програмі економічного та соціального розвитку області на 2005 рік, протягом січня-вересня цього року сертифіковано ще 13 систем. Ми розуміємо, що зупинятися на цьому, звичайно, не можна. Про те, що це питання є і залишається актуальним, свідчить і той факт, що з метою підвищення якості адміністративних послуг, які надаються територіальній громаді області, голова облдержадміністрації Володимир Бондар видав розпорядження щодо затвердження проекту iз впровадження систем управління якістю в діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області.

      Вважаємо, що серйозним кроком на шляху вдосконалення технічного регулювання та реалізації споживчої політики відповідно до вимог СОТ та ЄС буде виконання вищезгаданого указу Президента. Новим у ньому, зокрема, є те, що право вибору залишається за суб'єктом підприємницької діяльності. Відповідно до чинного законодавства, держава не примушує виробника дбати лише про якість, а пропонує взаємовигідну співпрацю, скажімо, тендер чи виконання державного замовлення.

      Однією з необхідних умов якісного й ефективного виконання робіт та надання послуг у житті громадян є забезпечення достовірності вимірювання. Тому метрологи, які працюють у центрі, мають чітку мету — захистити громадян та економіку нашого краю від наслідків недостовірних вимірювань. Ми маємо достатній набір вихідних і робочих еталонів, які дозволяють проводити повірку приладів за 11 видами вимірювань із 12, які встановлено в Україні. У рамках програми оснащення ДП «Волиньстандартметрологія» обладнанням придбано еталони, вимірювальні комплекси тощо.

      Сьогодні працівники відділу державного нагляду спрямовують свої зусилля на захист прав споживачів шляхом проведення ринкового контролю. Зокрема, нещодавно Держспоживстандарт організував одночасні перевірки на ринку нафтопродуктів, питної води, м'яса та молочної продукції, алкогольних та тютюнових виробів, у яких ми теж брали активну участь. Проведено 35 перевірок, з яких 28 виявили порушення. Заборонено реалізацію 7 партій продукції і на 8 видів продукції накладено повну заборону реалізації. Недопущено до реалізації неякісної продукції на суму 188 тисяч гривень. Притягнуто до адміністративної відповідальності 27 чоловік. Враховуючи ситуацію на ринку питної води, м'яса та молока, алкогольних та тютюнових виробів, ця продукція перебуває у зоні підвищеної уваги центру.

      Налагоджено тісні зв'язки з медиками краю. В області діє 40 клініко-діагностичних атестованих лабораторій. Це гарантує споживачеві об'єктивну та якісну діагностику, а закладам охорони здоров'я регіону надає можливість проводити повірку приладів, не виїжджаючи за межі області (крім одного виду робіт — вимірювання акустичних величин).

      У ДП «Волиньстандартметрологія» працює потужний випробувальний центр, акредитований у системі УкрСЕПРО, у якому обладнано 45 сучасних робочих місць. Структура центру та його сучасне обладнання дають можливість забезпечити випробування харчової та сільськогосподарської продукції (включаючи визначення мікробіологічних та радіологічних показників, вмісту харчових добавок, токсичних елементів), посуду, тютюнових та косметичних виробів з усіх показників. На базі центру проводиться стажування працівників лабораторій із підприємств області. Високий професійний рівень кадрів у випробувальному центрі підтверджують зайняті місця у першій десятці у програмі міжлабораторних порівнянь результатів вимірювання «ПРОФ-ТЕСТ», які проводять в Україні. Нагорода центру — безкоштовна участь у черговому раунді міжлабораторних порівнянь результатів.

Адам ХАНЗЕРУК,
директор Державного пiдприємства «Волиньстандартметрологія».