«Кінг Конг» потопить «Титаніка»?

29.10.2005
«Кінг Конг» потопить «Титаніка»?

Режисер Пітер Джексон.

      До прем'єри стрічки «Кінг Конг» Пітера Джексона, котра прославилася ще до того, як оператори відзняли перші сантиметри плівки, залишається менше двох місяців (вона відбудеться 14 грудня). А роботи над фільмом — ще хоч греблю гати. Нова картина режисера, що здобув купу «Оскарів» за свою кінотрилогію «Володар перснів», змінюється буквально на ходу.

      Наприклад, тільки недавно організатори зйомок зійшлися на тому, що новий фільм про «Кінг Конга» триватиме три години. Спершу вони планували запустити у прокат 2 години 40 хвилин, але коли новозеландський режисер показав свою версію, власники кіностудії «Юніверсал пікчерз» були настільки вражені, що вирішили відійти від «регламенту», повідомляє газета «Нью-Йорк таймз». «Це справжній шедевр, — зазначила днями керівник студії Стейсі Снайдер, — я не можу дочекатися того моменту, коли ми випустимо його на екрани». Продовження фільму обійдеться власникам у 32 мільйони доларів, відтак загальний бюджет сягне 207 «лимонів». Сам Джексон, відомий любов'ю до помпезних зйомок, настільки задоволений стрічкою, що висловив бажання самотужки проплатити додаткові витрати. І це при тому, що йому обіцяли за фільм гонорар, який у півтора раза менший за суму, потрібну для додаткових 20 хвилин, — 20 мільйонів доларів (щоправда, без урахування подальших відсотків від касових зборів).

      Але й пригоди з тими 20 хвилинами — ще півбіди. Бо за два місяці до прем'єри «Кінг Конг» не мав визначеності з музичним супроводом. Принаймні Пітер Джексон тиждень тому відмовився від послуг композитора стрічки Говарда Шора. Цей музика — давній колега Джексона, він писав композиції до «Володаря перснів» і з цими треками двічі отримував «Оскар», ба більше — його фільмові мелодії глядачі неодноразово називали найвидатнішим саундтреком. «Ми дійшли висновку, що буде розумніше запросити іншого композитора, аніж продовжувати сперечатися і намагатися об'єднати наші точки зору», — пояснив свій крок Джексон, який розстався з Шором «по-дружньому». Новим композитором фільму став Джеймс Ньютон Говард.

      «Кінг Конг» вийде у прокат на тлі не надто втішної для кінематографа тенденції: у порівнянні з минулим роком цього року касові кінозбори зменшилися у США майже на 10 відсотків. Та й дорогі фільми останнім часом не завжди себе окуповують. Проте власники прав на нову версію «Кінг Конга» сподіваються, що історія велетенської мавпи та тендітної білявки, котру цього разу грає Наомі Уотс (виконавиця тонких психологічних ролей у трилерах «Маллхоланд драйв» та «Дзвінок»), буде успішною. І навіть зазіхне на лаври «Титаніка», на який, як і на «Кінг Конга», витратили трохи більше 200 мільйонів доларів, а згодом він окупився утричі.