Тигренята Ріната

29.10.2005
Тигренята Ріната

Президент клубу Рінат Ахметов у оточенні молодих тигрів. (Фото УНІАН.)

      «Шахтар» продовжує святкувати здобуття лідерських позицій в українському футболі. Позавчора в Донецьку чемпіон країни провів презентацію фільму про сезон-2004/05. У розкішному готелі «Донбас пелес» зібралося керівництво клубу, тренери й гравці, аби в присутності журналістів переглянути стрічку «Шлях чемпіона».

      Досі спроби створити щось подібне в Україні робило лише «Динамо». Кияни зусиллями своєї прес-служби і «Динамо-ТБ» цього літа роздавали працівникам мас-медіа разом із клубним журналом 25-хвилинний сюжет про команду. Але до нинішнього продукту гірників той витвір ще не дотягує ні за обсягом, ні за поширеністю в масах. Адже «помаранчево-чорні» свій фільм планують незабаром продавати в магазинах, і орієнтовна ціна його становитиме 25 гривень. У вільний продаж DVD та відеокасети надійдуть 5 листопада.

      Хоча півторагодинну стрічку, за великим рахунком, назвати фільмом у повному розумінні цього слова не можна. Фактично, це добірка відеосюжетів про всі поєдинки «Шахти» в попередній національній першості, Лізі чемпіонів та Кубку УЄФА, розбавлена коментарями гравців, тренера Мірчі Луческу і президента «Шахтаря» Ріната Ахметова. Стосовно цього комерційний директор клубу Дмитро Єфимов заявив, що в нього вже є ціла сторінка зауважень, які будуть враховані при створенні наступних фільмів. Такі кінозвіти, що є традиційним явищем для більшості європейських країн та їхніх футбольних флагманів, донеччани віднині обіцяють випускати регулярно. Зараз уже готується фільм до 70-річчя «Шахтаря», яке клуб святкуватиме наступного року.

      Пан Ахметов, котрий останнім часом не надто часто з'являвся на публіці (а майже два місяці узагалі перебував за кордоном), позавчора з журналістами спілкувався щедро. Як видно, політична загроза власникові «Шахтаря» вже минула, хоча про політику Рінат Леонідович і не говорив. Він доволі спокійно поставився до вильоту своєї команди з Кубка України: «Якщо чемпіон програє колективу першої ліги, значить, наш футбол прогресує». Також Ахметов відповів на запитання щодо переваг і недоліків недавно запровадженого ліміту на легіонерів: «Ще перед початком сезону я казав, що цей крок ударить насамперед не по «Шахтарю» чи «Динамо», а по інших командах. Найсильніші українці опинилися у Донецьку і Києві, послабивши опонентів».

      Ахметов узяв участь і у прес-конференції, і в перегляді фільму. До речі, на відміну від більшості гравців своєї команди, президент подивився всю стрічку повністю, тоді як футболісти, які прийшли на сеанс майже в повному складі, під прикриттям темряви залишали залу. Коли увімкнули світло, на місцях для команди сиділи лише Белік, Дуляй і капітан Тимощук.

      Вони й побачили найцікавіше. На завершення презентації дівчата в помаранчевих футболках принесли двох... тигренят, які, за словами організаторів, символізують силу й сміливість команди «Шахтар». Смугастих (оранжево-чорних!) хижакiв утримують у харківському зоопарку, а клуб оголосив конкурс на кращі імена для них.

      На запитання, яким буде наступний сюрприз із боку «Шахтаря», Рінат Ахметов відповів, що таким має стати видовищна гра команди. А потім пожартував, що один із сюрпризів стався... у Львові.

      До речі, у четвер «Шахтар» устиг подати й відкликати свою апеляцію на результат кубкового матчу з «Карпатами», в ході якого, на думку гірників, їм не було гарантовано безпеку.