Хасім Рахман: Кут Кличка буде змушений викинути рушник між п'ятим та дев'ятим раундами

29.10.2005
Хасім Рахман: Кут Кличка буде змушений викинути рушник між п'ятим та дев'ятим раундами

Віталій і Хасім зараз обмінюються словесними «аперкотами». (Фото УНІАН.)

      Рівно за два тижні до поєдинку за титул чемпіона світу за версією WBC у суперважкій вазі (а Кличко-старший і Хасім Рахман зійдуться в бою 12 листопада) розпалилася традиційна «війна слів». Володареві пояса, Віталію Кличку, до цього не звикати, оскільки його суперники в такий спосіб просто додають собі впевненості. Наш боксер і цього разу обрав перевірену тактику — не відповідати на погрози претендента. Щоправда, цього разу візаві Віталія — зовсім не «мішок для биття». На арені «Томас і Мак центру» в Лас-Вегасі українському боксеру протистоятиме представник імперії Дона Кінга, який свого часу трохи вже «поволодів» найпочеснішим поясом, перемігши самого Леннокса Льюїса.

      Утім той виграш Рахмана у Льюїса фахівці переважно вважають випадковим. І якщо звести до купи всі прогнози знавців боксу, яких цими днями не бракує, то і в бою Хасіма з Кличком усе зводиться до Рахманового «шансу панчера». Скажімо, російський важковаговик Микола Валуєв, який у грудні виборюватиме пояс WBA у Джона Руїса, каже: якщо поєдинок завершиться до п’ятого-шостого раунду, то, швидше за все, це буде перемога американця, тоді як Віталій обов'язково переможе у випадку тривалішого бою. Так само гадає і Леннокс Льюїс. Тобто шанси Хасіма Рахмана полягають у рухливості й сподіванні на «шальний» удар.

      Днями відбулися телефонні прес-конференції учасників бою 12 листопада, які організували команди суперників. Як повідомляє офіційний сайт братів Кличків, тренер Рахмана Зела Торранс, який свого часу підготував Рідіка Боуї до перемоги над Евандером Холіфілдом, упевнений, що в такому ж стилі підведе до піку спортивної форми і Хасіма. «Я знаю, що після досить сірого поєдинку мого підопічного з Монті Барретом Віталій ставиться до Рахмана без особливої поваги, вважаючи його не надто сильним. Сподіваюся, Кличко візьме це почуття з собою в ринг, і це допоможе нам перемогти», — каже Торранс.

      Сам же Хасім Рахман так окреслив сценарій поєдинку: «Кличко збирається діставати мене потужними ударами, і я робитиму те саме. Упевнений, що зможу запропонувати ще потужніші удари. Перші чотири-п'ять раундів змусять його втомитися, і Кличко не зможе мені реально протистояти, тож між п'ятим та дев'ятим раундами його кут буде змушений викинути рушник у ринг».

      Віталій відповів у своєму звичному стилі: «Я прокоментую заяви Хасіма вже в ринзі. Я чудово розумію, що він — гарний боксер і великий панчер, тому в цьому двобої кожен удар може вирішити результат бою. Давайте наберемося витримки, щоб побачити, що ж відбуватиметься в ринзі насправді».

      Промоутер боксерського вечора в Лас-Вегасі Боб Арум, який відбив право проводити поєдинок у Дона Кінга, запропонувавши 12 мільйонів доларів, сподівається на прибуток у 25 мільйонів. Арум очікує, що цей двобій буде видовищним та інтригуючим саме з огляду на участь у ньому Хасіма Рахмана, який позбувся свого основного недоліку — психологічного.

      Як зазначає автор сайту www.klischko.com Юрій Нестеренко, він прагне не турбувати братів перед важливими поєдинками даремно, але позавчора зателефонував сам Володимир Кличко, який докладно розповів про підготовку Віталія.

      «Ніяких змін у тренувальному процесі Віталія немає, він готується із повною віддачею під керівництвом Фріца Здунека, Еммануель Стюард його лише консультує, — пояснює Кличко-молодший. — У Віталія на сьогоднішній день є п'ять спаринг-партнерів, яких можна так назвати лише умовно, адже це — діючі боксери, і деякі з них ще не програли жодного двобою. Більшість із них допомагала мені в підготовці до поєдинку з Самуелем Пітером. Рахману, знаю, допомагають бійці, які нагадують габаритами Віталія, — це Кевін Макбрайт, Генрі Акінваде, Ларрі Дональд. Утім я не впевнений, що хтось із них може повторити техніку та стиль мого брата, оскільки вона не схожа на класичний бокс і властива лише йому.

      Рахман — фізично сильний боєць, який має великий досвід проведення матчів високого рівня. І він чудово розуміє, що 12 листопада матиме одну з останніх можливостей здобути пояс чемпіона світу. А, як ми знаємо, мотивованість бійця на перемогу може творити дива. З іншого боку, Віталій більшість своїх двобоїв завершував нокаутами, а коли це відбувалося — у перших трьох раундах чи пізніше — залежало від суперника. Крім того, однією з найкращих якостей брата є те, що його організм дуже швидко та легко відновлюється після травм. Віталій зараз у чудовій формі, і ніякі травми його зараз не турбують. Були чутки про розсічення його лівої брови під час спарингу, але вони сильно перебільшені. Загалом, думаю, Віталій повинен виграти цей бій упевнено, і чим швидше, тим ліпше».

      Щодо власних перспектив, то Володимир Кличко не став коментувати припущення, ніби Кріс Бірд (чемпіон IBF) уникає поєдинку з ним і натомість хоче в січні зустрітися з чемпіоном за версією IBA Джеймсом Тоні. «Якщо у Бірда і Ламона Брюстера є бажання захистити свої титули зі мною як з офіційним претендентом, то це чудово. Якщо ж ні, вони будуть зобов'язані це зробити трохи пізніше — через 9 місяців (для Бірда) або через рік (для Брюстера)», — підкреслив Володимир.

      Наприкінці нагадаємо, що, крім WBA, всі інші важливі версії професійних боксерських організацій контролює Дон Кінг. І 12 листопада відбудеться лише перша спроба завдати удару по його імперії, після чого довершити справу повинен молодший із братів Кличків.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      29-річний українець Сергій Дзинзирук (категорія до 70 кг) як ніколи близько підійшов до бою за титул чемпіона світу за версією WBO. Наразі броварчанин володіє титулами чемпіона Європи та інтерконтинентального чемпіона. Його промоутер Клаус-Пітер Коль доволі довго зволікав із переговорами стосовно вирішального бою, але нарешті вступив у контакт із Доном Кінгом — шефом чемпіона світу Даніеля Сантоса. Пуерториканець більше року не виходив на ринг, тому в справу втрутився навіть президент WBO Франсiско Валкарсел. Якщо промоутери найближчим часом домовляться, титульний поєдинок відбудеться у січні або лютому наступного року. Якщо ж ні — права на нього перейдуть до інших компаній.