І міряють уже всьоме...

29.10.2005
Кандидати «на виліт»

      Ланцюг кадрових змін, започаткований у вищих ешелонах влади після відставки уряду Тимошенко, може добігти кінця цього тижня. Учора до обіду Україна ще залишалася без Генпрокурора, а також чекала низки відставок та призначень в обласних державних адміністраціях.

      Щодо Генпрокурора, то вчора Президент Віктор Ющенко мав надіслати у Верховну Раду відповідне кадрове подання. Про це на традиційному п'ятничному брифінгу заявив голова секретаріату Президента Олег Рибачук. Він не навів жодних подробиць і обмежився єдиним словом — «сьогодні».

      На крихту багатослівнішим Олег Борисович був у темі «губернаторів», які чекають ротації. Він знову говорив без прізвищ, але «розкрутився» хоча б на якісь натяки. Журналісти розуміли, що керівництво держави не хоче попередньо оголошувати імена нещасливців, бо консультації та роздуми все ще тривають, тож запитали Рибачука прямо: чи правда, що Президент збирається звільнити керманичів Донеччини, Луганщини та Буковини — Вадима Чупруна, Олексія Данилова і Миколу Ткача? Рибачук відповів: « Експерти в чомусь праві, в чомусь помиляються. З цих трьох у яблучко не влучило, але певні кандидатури є з тих, що ви назвали».

      При цьому Рибачук запевнив, що зміни в областях таки будуть. І зазначив, що питання «губернаторів», зокрема, розглядатиметься на засіданні РНБО. Нарада піклувальників про українську національну безпеку почалася тоді, коли цей номер «УМ» готувався до друку, тож не виключено, що вчора якихось обласних голів звільнили «руками» Радбезу.

      До речі, за даними «УМ», до списку «губернаторів» — претендентів «на виліт» додався голова Одеської обладміністрації Василь Цушко. Він начебто подав у відставку за власним бажанням з огляду на «тиск».

      Тим часом інтернет-видання «Обком» нібито від близьких до віце-прем'єра Романа Безсмертного людей дізналося, що «чорна мітка» висить також над донеччанином Чупруном, буковинцем Ткачем і луганчанином Даниловим. А от сам Безсмертний, реагуючи на такі припущення, позавчора сказав: «Коментувати провокацію я не збираюсь». І додав, що «губернатори мають спокійно працювати».

Минулого року Ющенко заробляв тисячу доларів на місяць

      Тим часом Олег Рибачук на вчорашньому брифінгу розповів ще одну цікаву новину. Голова секретаріату оприлюднив декларацію про доходи сім'ї Президента. Загальна сума сукупного доходу членів родини Ющенка за 2004 рік становить 214 тисяч 166 гривень, у тому числі самого Віктора Андрійовича — 62 тисячі 221 гривень (серед яких зарплата — 57 тис. 129 грн.). Серед інших цікавих цифр — такі: на рахунку Президента у банках є 54 тис. 399 грн., членів його сім'ї — 1 млн. 204 тис. 235 грн.; доходи від підприємницької і незалежної професійної діяльності членів його сім'ї становили 178 тис. 485 грн.; у 2004-му Ющенко придбав цінні папери номінальною вартістю 296,1 грн., причому не за кордоном; члени його сім'ї мають цінні папери номінальною вартістю 1 млн. 798 тис. 395 грн., у тому числі за кордоном — 1 млн. 798 тис. 395 грн.

 

ДО РЕЧІ

      Президент Росії Володимир Путін відвідає Україну ще до парламентських виборів 2006 року. «Я чув багато про скасування або перенесення візиту президента Росії в Україну, але він відбудеться», — наголосив на брифінгу Олег Рибачук.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>