Від Вишневого — до нашого Кавказу

26.10.2005

      У листопаді казахське місто Астана прийматиме чемпіонат світу з самбо. Перед цим у Салоніках (Греція) відбулася першість світу з цього виду боротьби серед молоді та юніорів. У суперництві з представниками 24 країн світу українські «самооборонці без зброї» здобули аж 21 медаль (4 золотих, 4 срібні, 13 бронзових) і посіли у загальному заліку друге місце. При цьому наша «зміна» показала настільки зрілу боротьбу, що дехто з «молодих» не загубиться і на дорослому чемпіонаті.

      «Особливо приємно, — підкреслив президент Федерації самбо України Олександр Наухатько, — що ми досягли успіху в умовах конкуренції, яка значно зросла. Самбо помітно прогресує, і сьогодні нашим борцям потрібно доводити право на нагороди не лише у поєдинках із представниками пострадянського простору, як раніше, а і з французами, монголами, болгарами, іспанцями тощо. Якщо раніше була чітко виражена чільна «вісімка», то тепер у призерах — представники 23 країн. На сьогодні самбо охоплює вже 57 країн, і ми близькі до позначки «70», яка дозволить претендувати на включення в олімпійську програму».

      Щодо виступу в Греції, то, каже Наухатько, українці виступили там дуже успішно з огляду на те, що дюжина провідних борців цього віку не змогли виїхати на змагання за браком коштів. За його словами, якби ми могли вивозити на головні змагання всіх найсильніших, то вже давно реально боролися б за перше загальнокомандне місце з росіянами. А серед переможців президент ФСУ особливо виділяє Володимира Головню з Дніпропетровська, який у ваговій категорії до 74 кг (вік 19—20 років) зміг переступити через «російський синдром» і чисто перемогти чинного чемпіона світу, росіянина Іванова. Ще одне «золото» здобула колоритна Дарія Якимова з Краматорська (56 кг), у якої чудові перспективи не лише в самбо, а й у дзюдо.

      «А справжньою сенсацією змагань стала наша перспективна 16-річна дівчина Світлана Ярьомка з Вишневого, що під Києвом, — розповідає Олександр Наухатько. — У фіналі вагової категорії понад 75 кг вона перемогла росіянку, яка старша за неї й має вже чимало титулів. Світлана вперше виступала на такому рівні, але виграла за явної переваги. Її тренер Віктор Мужчина взагалі відрізняється тим, що вміє знаходити таланти у «глибинці» — у Салоніках, скажімо, срібною призеркою стала ще одна його учениця — Ірина Колесник (до 68 кг, 19—20 років)».

      Наухатько відзначає: «Як бачимо, програма нашої федерації «Самбо — дітям села» дає чудовий результат. Серед призерів світової першості, скажімо, є й представники селища Кавказ, що на Миколаївщині. Його приклад — узагалі унікальний, адже в цьому селі на кошти КСП «Прометей» відкрито спортивний ліцей. І одну з найближчих першостей України ми проведемо саме в селі Кавказ».