Поки заразний пiвень не клюнув,

22.10.2005
Поки заразний пiвень не клюнув,

      Україна стоїть перед загрозою «чуми XXI століття». Вітчизняні ЗМІ щодня використовують це словосполучення у стрічці новин мало не щогодини. Але не завжди уточнюється, про який саме вірус iдеться, яка ймовірність перетворення його на пандемічний, від чого сьогодні вакцинують народ і, зрештою, яку користь приносять існуючі щеплення та де їх узяти. В пошуках відповідей на ці та інші питання кореспонденти «УМ» звернулися до провідних українських фахівців. І ось що нам вдалося дізнатися.

 

Нелюдська хвороба

      За поясненням українського МОЗу, пташиний грип — це інфекційна хвороба птахiв, яку викликає один зі штамів вірусу грипу типу А. Вперше захворювання було виявлене в Іспанiї більше ста років тому, і відтоді його фіксують в різних куточках світу. Через те, що від грипу найбільше потерпають кури та індички, іноді його називають курячим грипом.

      Вважається, що всі птахи тією чи іншою мірою сприйнятливі до цієї інфекції, але гинуть пернаті не від усіх п'ятнадцяти підтипів вірусу: найбільшу патогенність, а отже, смертність дає вірус H5N1, який дуже активізувався в останнє десятиріччя.

      Як зауважив завідувач кафедри мікробіології, вірусології, імунології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця, академік Володимир Широбоков, у птахів дуже цікава епідеміологія: вони передають вірус не тільки повітряно-крапельним шляхом, а й виділяють його з фекальними масами, оскільки збудник грипу розноситься кров'ю по всіх пташиних органах і розмножується в кишковику. До речі, дикі птахи, тушки яких буквально «нашпиговані» вірусом, самі можуть не хворіти. За словами заступника головного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, інфікована перелітна качка частіше за все виглядає абсолютно здоровою і задоволеною життям, та ще й без проблем долає великі відстані. А свійські птахи, які мають слабший імунітет, реагують на цю заразу зовсім по-іншому: кури майже не рухаються, качки сліпнуть та сильно закидають голову, а гуски вигинають шию та кивають у правий бік. Минає кілька днів — і замість «білої та пухнастої» зграйки, яка весело бігала на подвір'ї, залишаються самі трупи...

      Ви запитаєте: а до чого ж тут люди? У принципі, до 1997 року, коли в Гонконзі був підтверджений перший випадок зараження людей пташиним грипом, лікарі навіть не припускали, що курячі «пчихи» можуть спричинити загибель вищого ссавця. Але вісім років тому стрімко мутуючий H5N1 набув нової властивості й довів, що може долати видові бар'єри, переходячи від хворої пташини до людей. Так був відкритий пташиний грип, небезпечний для людей.

Пандемія мнеться на порозі

      ВООЗ попереджає: людство стоїть на межі пандемії, тобто епідемії, яка може охопити населення кількох країн світу, а то й цілої планети, і забрати мільйони життів. На думку епідеміологів, найвірогідніше, що в основу пандемічного вірусу, який викличе масове захворювання людей, ляже вірус H5N1. Постає питання: звідки у вчених взялися такі песимістичні прогнози? Спалахи грипу серед птахів фіксуються далеко не перший рік — то в одному куточку планети викосило кількасот голів, то в іншому, а в деяких місцях про таке лихо дізнаються тільки з випусків новин, та й то, якщо телевізор дивляться... Та й з людьми ситуація начебто не критична, особливо в порівнянні зі щорічною багатомільйонною «здобиччю» раку чи, скажімо, кількістю померлих від туберкульозу: офіційно за останні роки від H5N1 у світі загинуло близько шести десятків осіб.

      Чого боїться вчений світ? Як влучно висловився один вірусолог, того, що карта погано ляже...

      Найстрашніше станеться, якщо вірус пташиного грипу втілиться в популяцію людей і зуміє ідеально адаптуватись до нашого організму. Розвиток пандемії, за словами Людмили Мухарської, зумовлюється трьома чинниками:

      1) населення не має імунітету до збудника захворювання;

      2) вірус може легко потрапляти в організм людини і викликати захворювання;

      3) вірус вільно передається від людини до людини;

      Неважко зрозуміти, що для початку переможного марш-кидку по планеті пташиному грипу залишилося виконати тільки останню умову, адже перші дві вже існують. Оскільки це абсолютно новий вірус (або, як його називають фахівці, «шифт»), людство не має до нього ніякого імунітету, натомість має всі шанси стати легкою здобиччю мінливого «окупанта». Крім того, Н5N1 уже подолав видовий бар'єр і викликає тяжке захворювання не лише в пернатих, а й у гомо сапієнс. Йому залишилося тільки «навчитися» вільно переходити від людини до людини (здобувши «кваліфікацію» грипу людського), і це буде початком пандемії. На думку вірусологів, достатньо буде одного носія вірусу-вбивці, і від нього піде ланцюгова реакція по всьому світу...

Ми сидимо на пороховій дiжці

      Сьогодні вірусологи не можуть впевнено сказати, яким шляхом пташина зараза навчиться вільно передаватись від людини до людини. Як розповів «УМ» академік Широбоков, розвиток подій має кілька варіантів: пандемічний вірус або народиться в результаті чергової мутації в організмі якоїсь качки чи індика (курки, гуски, канарки...), або ж з'явиться завдяки «перемішуванню» з вірусом, який є у людському організмі. «Грипозні віруси людини (А, В, С) і тварини (тільки А) відрізняються своїми поверхневими структурами. Але трагедія полягає в тому, що геном (рибонуклеїнова кислота) у грипозних вірусів не такий, як у всіх інших вірусів, — пояснює пан Широбоков. — Він фрагментований, тобто містить 8 окремих фрагментів, скріплених білковими «шарнірами». І якщо в одну й ту саму клітину (людини або іншого ссавця) потрапить два віруси грипу (людського і тваринного), може відбутися переасортація генів — так, немов би вони грають у карти. Тоді виникає новий вірус, який містить і людські, і тваринні гени».

      Ось тільки коли — невідомо. Може, завтра, а може — через рік. У будь-якому разі, було б дуже нерозважливо мріяти, що вірус, який «розумнішає» буквально на очах, добираючи ключі до людського організму, раптом кине все і знову зосередиться на курочках. «Вірус живе за своїми законами, на які ми поки не навчились впливати, — констатує Володимир Широбоков. — Там своя фабрика. Всі ми зараз сидимо на пороховій дiжці й чекаємо, коли почнеться глобальна катастрофа».

Здоров'я у флакончику

      Не хочеться про це й думати, але на що сподіватися українцям, якщо вірус-мутант все-таки почне їх масово косити? Як швидко лікарі зможуть діагностувати у хворих пандемічний вірус? Після якого десятку померлих стане зрозуміло, що ми маємо справу з «тим самим» грипом? Чи вистачить Україні ліків від цієї зарази, якщо такі препарати на той час узагалі існуватимуть у природі?

      «Сьогодні важко відповісти на ці запитання, — говорить Людмила Мухарська. — Але МОЗ працює в цьому напрямі. Ми збираємо інформацію, в яких країнах виробляються діагностичні препарати, щоб налагодити закупку. Це будуть тест-системи для різних реакцій, які аналізуватимуть склад крові та захисний титр сироватки, змиви з носоглотки та краплі, які виділяються при кашлі». Але з діагностикою може вийти величезний пшик — якщо людей почне косити зовсім інший штам вірусу...

      З вакциною для птахів ситуація більш-менш стабільна. У деяких країнах світу її вже вдало використовують для захисту свійської птиці. Крім того, минулого тижня Китай повідомив, що його вчені розробили нову, більш ефективну вакцину для пернатих, яка дозволяє успішно боротися не лише з вірусом H5N1, а й з іншим захворюванням — так званою ньюкаслською хворобою (або атиповою чумою птахів). Як зазначає агентство «Сіньхуа», вакцина може діяти за допомогою розпилення, більш зручна у використанні й  не вбиває новонароджених курчат. Наразі Китай налагоджує її масове виробництво. Можливо, через кілька місяців препарат надійде й до України, якщо США все не згребуть собі...

      Щодо вакцини від пташиного грипу, яка б захищала людей, то на сьогодні її не існує! Це офіційне тверження ВООЗ. «Вакцина для людей створюється на основі вірусу, виділеного від хворих, які нещодавно померли в азіатських країнах, — стверджує Людмила Мухарська. — Інформація про те, що вона створюється, надходить із багатьох країн світу, деякі з них навіть розробили препарат, але він не показав своєї ефективності і не захищає людський організм від пташиного грипу, як-то має робити якісна вакцина». Щоправда, не всі люди про це знають, а шахраї цим користуються. «Народні умільці», яких у нас вистачає, вже налагодили в деяких регіонах продаж якогось препарату під виглядом «вакцини від пташиного грипу». У Львові, скажімо, за неї правлять півсотні гривень. Правоохоронці побоюються, що ажіотаж навколо пандемічної загрози викачає чимало грошей у обдурених українців...

      Запам'ятайте, що вакцинація, яку сьогодні проходять люди, захищає тільки від звичайних вірусів типу А і В — наших «старих знайомих» штамів «Каліфорнія», «Шанхай» і «Каледонія», актуальних у цьому епідсезоні. При цьому ані вакцини, ані апробованих ліків від болячки, яка викосила понад півсотні людей у країнах Азії, поки не існує! А якби й існували такі препарати, то навряд чи вони з'явилися б у першу чергу саме в нашій країні, та й коштували б вони не по 50 гривень за флакончик... Як уже писала «УМ», цьогорічне антигрипозне щеплення, яке так активно «розмітає» народ у вакцинальних пунктах, дає практично стовідсотковий імунітет тiльки до трьох названих вище «людських» штамів. Тоді чому ж медики радять нам його купувати? «Це має сенс, якщо пандемічний вірус виникне в результаті реасортації пташиного H5N1 з вірусом людського грипу, про яке я вже говорив, — пояснює академік Широбоков. — Тоді щеплення дасть перехресний імунітет проти антигенів і певною мірою захистить людину. Якщо ж вірус-убивця «народиться» іншим чином і не міститиме фрагменти людського грипу, «Ваксигрип» чи «Інфлувак» (щеплення проти людського грипу. — Авт.) нічого не дасть».

      Тим часом народ, діючи за принципом «на безриб'ї і рак — риба», активно скуповує той же «Інфлувак», якого сьогодні вже не вистачає для всіх бажаючих. Замовлення МОЗ робив, орієнтуючись на попередні роки, коли щеплення робили 800—850 тисяч людей, а цього, виявляється, замало... Попит, за твердженням медиків, більший ніж у попередні роки, і така ситуація — не лише в Україні. «Йдеться про світовий дефіцит вакцини від «звичайного» грипу, — розповідає Людмила Мухарська. — При цьому пріоритетність у поставках надається тим країнам, в яких масово гинуть птахи. Ми звернулися до виробників вакцин, щоб отримати препарати додатково і сподіваємося на позитивну відповідь». 

 

ДО РЕЧІ

      Всесвітня організація охорони здоров’я закликає населення планети не закуповувати масово ліки, які нібито захищають людей від пташиного грипу. За свідченнями фахівців, препарат «Таміфлу», який сьогодні не залежується на аптечних полицях, пригнічує симптоми захворювання, однак не є (і не може бути) запобіжною вакциною.

  • Коли вона не працює...

    Дочка Шона Карра, більше відомого як зятя Юлії Тимошенко, трохи підпсувала «страждально–войовничий» імідж своєї непрямої «бабусі». Завдяки їй усі дізналися, що торік Юля Володимирівна непогано відпочила в Іспанії. А сайту «Таблоїд» стало відомо, що за свій кількатижневий релакс Тимошенко платила по 7 тисяч євро за добу. >>

  • На небезпечно малій висоті

    «Ти диви: тут як на авторинку, — двоє друзів роздивлялися літаки з парку «антонівської» авіакомпанії, що стояли в ряд один біля одного. — Напишемо внизу: не битий, не шпакльований, один господар...». >>

  • Смугаста, мов Тигр

    «Хобі, що стало стихійним лихом» — так називає своє захоплення прогнозуванням погоди відомий волинський журналіст і письменник Володимир Лис. Займається він цією справою понад двадцять років. Перший свій прогноз склав у 1989 році, й відтоді щороку тисячі людей у всіх куточках України чекають «погоди від Володимира Лиса». Хоч Володимир Савич попереджає, що прогноз він складає винятково для Волині, відтак його передбачення «діє» в радіусі 150 кілометрів. >>

  • Віщий бабак

    ...Густа завіса хмар над Гайдарами, що на Харківщині, і непримне мрячіння дрібного дощу принесли добру звістку. Новий український синоптик Тимко II не побачив учора власну тінь. Це означає, що весна в наших краях буде ранньою і теплою. Отже, зимі вже недовго залишилося... >>

  • Медові ріки на Дніпрових берегах

    Сьогодні цивілізований світ не хоче їсти цукор і лікуватися хімією — він повертається до тисячолітніх джерел життя і обирає... мед. На всіх континентах «нектар богів» стає рушієм харчового, сільськогосподарського, фармацевтичного, косметичного виробництва. Продукти бджільництва тепер в усьому — в помадах, хлібі, інгаляторах, жувальних гумках, мазях, вині... Україна у «медових справах» задніх не пасе: за виробництвом меду ми — перші в Європі й п’яті у світі. В нас прадавня культура бджільництва й надзвичайні економічні перспективи. Мед може і повинен стати світовим брендом української нації — таким як французький сир і вино чи російська горілка. І світ уже дав нам картбланш: у 2013 році до України з’їдуться на конгрес бджолярі з усіх куточків планети. Адже на цьогорічному всесвітньому форумі у Франції ми переконали усіх: Україна — медовий край. Як це відбувалося, бачила і «Україна молода». >>

  • Імітація навколо «саркофага»

    «Нове чорнобильське «Укриття» захистить Україну і світ!» Відтоді, як цей захоплений вигук пролунав над країнами і континентами, світ завмер в очікуванні небаченої конструкції завдовжки 257, завширшки 150 і у висоту — майже 110 метрів... Минув не один термін завершення будівництва цього дива, а нас як захищав, так і захищає від отих клятих радіонуклідів трохи підрихтований старенький саркофаг, зведений усього за півроку без зайвих гасел і обіцянок.
    Що ми зазвичай чуємо і читаємо про Чорнобиль? Безневинні сенсації на кшталт двоголових телят (трьох–чотирьох — потрібне підкреслити) чи одноголових самоселів, байки про мертве місто Прип’ять і дивне захоплення екскурсіями в епіцентр трагедії. Як і раніше колеги–журналісти, геройськи напнувши груди, з мікрофоном і блокнотом рвуться до зруйнованого реактора, аби й собі «засвітитися» в чорнобильській зоні... Вся ця екзотика була й буде. Ось тільки «за кадром», як завжди, залишаються досить делікатні соціально–економічні і фінансові проблеми Чорнобиля, які не такі показні на вигляд і надто складні для газетно–телевізійних матеріалів, а тим паче для сприйняття пересічними громадянами. До цих проблем докопатися не так просто, та й кому це потрібно? Не розпорошуючись на всі чорнобильські проекти, уважніше придивимось до найбільш «уживаної» теми останніх років — заплановане будівництво нового «Укриття», або НБК (нового безпечного конфайнменту). Ось перше–ліпше повідомлення з посиланням на члена групи радників ЄБРР із чорнобильського проекту, академіка Валерія Кухаря: «На жаль, усі плани досі не виконували, та є надія, що до 2012 року ми отримаємо «Укриття»–2»... >>