Острів невезіння для малого пацюка

22.10.2005

      Цікавий дослід влаштували нещодавно вчені Нової Зеландії. Сенс його полягав у тому, що на незаселеному острові Мотухоропапа випустили єдиного щура з прикріпленим радіомаяком, досліджували його поведінку й переміщення, а потім намагалися зловити. Саме з цим і виникли найбільші проблеми.

      Як повідомляє сайт TіmesOnlіne, спроби виявити та «нейтралізувати» нещасного пацюка затягнулися на 14 тижнів! Щоправда, зовсім він був і не нещасний, адже не мав на острові жодного конкурента, зате мав удосталь харчів і прикриття. Його шукали цілі загони фахівців із боротьби з гризунами та спеціально навчені собаки. Проти щура використали три види найсучасніших пасток і вдвічі більше приманок, аніж для знищення цілих щурячих колоній. Однак усе даремно. І це при тому, що радіосигнал від малого героя лунав аж десять тижнів. Потім зник...

      Зрештою, пацюка знайшли на сусідньому острові, розташованому за 400 метрів від Мотухоропапи. Утеча гризуна закінчилася трагічно — невловимий щур, який зміг перебратися через протоку, потрапив у банальну домашню щуроловку.

      Незважаючи на певний неуспіх, спеціалісти-щуролови зробили корисні для себе висновки. На їхню думку, щур не буде реагувати на принаду, тому що відсутність конкурентів йому гарантує удосталь їжі. Крім того, самотній пацюк рано чи пізно постарається втекти з ізольованого острова в пошуках партнера для спарювання. «У будь-якому випадку той, хто зважиться ловити самотнього щура, має бути набагато розумнішим, ніж гризун», — підсумував один з учених.